H Μάλαγα πλήρωσε τα… σπασμένα (video)
ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΜΑΝΟΥΣΕΛΗ
ΠΗΓΗ http://www.gazzetta.gr/
Ο Ολυμπιακός έψαχνε κάπου να ξεσπάσει μετά την αναπάντεχη ήττα από την Μπάμπεργκ στη Γερμανία και τελικά τα σπασμένα πλήρωσε η ανυποψίαστη Μάλαγα. Οι «ερυθρόλευκοι» μεταμορφώθηκαν για μία ακόμη φορά παίζοντας στο ΣΕΦ και το τελικό 93-66 τούς αδικεί. Όσοι είδαν το ματς θα συμφωνήσουν ότι έμοιαζε με αγώνα του ελληνικού πρωταθλήματος, αν και πιστεύουμε ότι ο Ίκαρος Καλλιθέας του Άρη Λυκογιάννη θα αντισταθεί περισσότερο από τους (λιγόψυχους, τουλάχιστον χθες) Ισπανούς …
Δεν μπορεί, κάπου θα το γράψει ο Σκουντής ότι οι ήττες μοιάζουν με το λίπασμα. Βρομάνε, αλλά κάνουν καλό! Οι «ερυθρόλευκοι», λοιπόν, έπαιξαν φανατικά στην άμυνα και υποχρέωσαν τη Μάλαγα με 79 κατοχές να βάλει μόλις 66 πόντους (0,835 π.α.κ). Η πίεση στην μπάλα, με τον Σπανούλη να δείχνει τον δρόμο, έκανε τα γκαρντ του Ρενέσες να πετάνε την πορτοκαλί θεά πιο συχνά στην εξέδρα (21 λάθη) παρά στους συμπαίκτες τους! Με την άμυνα, λοιπόν, να παίζει τον ρόλο του καυσίμου στο όχημα του Ολυμπιακού και τον έλεγχο των ριμπάουντ στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού, ήταν εύκολο για τους γηπεδούχους να τρέξουν στο ανοικτό γήπεδο.
Το χάι λάιτ της αμυντικής προσπάθειας των «ερυθρολεύκων» ανήκε στον Σπανούλη, που πίεσε τόσο πολύ τον Μακ Ιντάιρ στο κατέβασμα της μπάλας σε μια φάση του πρώτου δεκαλέπτου, ώστε τελικά η Μάλαγα δεν μπόρεσε να περάσει το κέντρο του γηπέδου σε οκτώ δευτερόλεπτα…
Το παιχνίδι στο transition ήταν ο βασικότερος τομέας στον οποίο έδειξε βελτίωση ο Ολυμπιακός απέναντι στη Μάλαγα. Το γεγονός ότι με την Μπάμπεργκ δεν είχε ούτε ένα αιφνιδιασμό και χθες έκανε δώδεκα, δείχνει τον βαθμό της διαφοροποίησης! Η ελληνική ομάδα στα δύο πρώτα παιχνίδια της Ευρωλίγκας κατάφερνε να αιφνιδιάζει μόλις το 3,1 % του συνόλου των κατοχών της στην επίθεση. Το συγκεκριμένο νούμερο απέναντι στη Μάλαγα εκτινάχθηκε από το 3,1% στο 14,6 %, απλοποιώντας σε μεγάλο βαθμό το παιχνίδι.
Ο Ολυμπιακός είχε καλή εικόνα και στο παιχνίδι στο μισό γήπεδο. Τα ποσοστά του βελτιώθηκαν, διότι στην οργανωμένη επίθεση έψαξε με υπομονή το ελεύθερο σουτ, αλλά με μια προϋπόθεση: Η μπάλα έπρεπε να πηγαίνει πρώτα μέσα και μετά έξω, με τους Νεστέροβιτς, Μπουρούση και Μαυροκεφαλίδη να τροφοδοτούνται στο χαμηλό ποστ σε κάθε ευκαιρία. Οι 23 ασίστ που είχε ο Ολυμπιακός στην τελική του στατιστική είναι αποτέλεσμα της κίνησης των παικτών χωρίς την μπάλα στην αδύνατη πλευρά, αλλά και των εξαιρετικών συνεργασιών κοντών-ψηλών σε καταστάσεις pick 'n' roll.
Το θετικό για τους Πειραιώτες είναι ότι στο ματς με τη Μάλαγα, με εξαίρεση το διάστημα 20' έως 25' όπου έκαναν «κοιλιά» και έδωσαν το δικαίωμα στους φιλοξενούμενους να μειώσουν στους εννέα πόντους, έμειναν συγκεντρωμένοι στη δουλειά τους από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση.
Ο Κώστας Παπανικολάου έκανε την καλύτερή του εμφάνιση με τη φανέλα του Ολυμπιακού και ήταν πρωταγωνιστής κάνοντας καλά τα απλά πράγματα. Ευστόχησε στα ανοικτά σουτ που επιχείρησε (και ήταν σημαντικό το ότι το έκανε στο ξεκίνημα του αγώνα, οπότε ανέβηκε ο δείκτης της αυτοπεποίθησής του), κινήθηκε ιδανικά στην πλάτη της άμυνας και τέλειωσε φάσεις, ενώ ήταν μέσα σε όλα τα ριμπάουντ. Το ματς με τη Μάλαγα μπορεί να γίνει εφαλτήριο για τον Κώστα, ώστε να χτίσει την ψυχολογία του και να σταθεροποιηθεί σε υψηλό επίπεδο απόδοσης, αρκεί φυσικά να συνεχίσει να δουλεύει…
Μπορεί η βραδιά να ανήκει στον Παπανικολάου, διότι τέτοια ματς δεν τα κάνει κάθε μέρα, αλλά και χθες, για άλλη μια φορά στο ΣΕΦ ο Μπουρούσης ήταν ο καθοριστικός παίκτης. Όπως και στο ματς με τη Ρεάλ, ο διεθνής σέντερ έκρινε τον αγώνα στο σημείο που η Μάλαγα πήγε να απειλήσει, στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου, και πέτυχε 15 από τους 17 πόντους του όταν η ομάδα τούς χρειαζόταν για να σφραγίσει τη νίκη. Τα περισσότερα καλάθια του ψηλού ήταν ιδανικά τελειώματα έπειτα από ασίστ των κοντών και ασφαλώς αυτόν τον Μπουρούση χρειάζεται ο Ολυμπιακός. Ο ρόλος του finisher ταιριάζει στον Γιάννη, όπως και στον Λουκά Μαυροκεφαλίδη, από τη στιγμή που ο φιλότιμος Νίλσεν δεν μπορεί να βοηθήσει στο σκοράρισμα και ο Νεστέροβιτς δεν έχει διάρκεια στο επιθετικό του παιχνίδι…
Οι κοντοί έκαναν καλά τη δουλειά τους χθες. Ο Τεόντοσιτς ήταν ο κορυφαίος πασέρ με εννέα ασίστ και μπορεί να πήρε –και να έβαλε– σουτ που δεν ήταν καλές επιλογές, αλλά οι ομάδες χρειάζονται προσωπικότητες που θα αναλαμβάνουν ευθύνες, αρκεί φυσικά να μην είναι τρόπος παιχνιδιού…
Με τη διαφορά στους 30 πόντους ο Ίβκοβιτς είχε την ευκαιρία να χρησιμοποιήσει και τον Ανδρέα Γλυνιαδάκη (αλλά όχι τους Χαλπερίν και Πελεκάνο), ενώ έμεινε και πάλι εκτός δωδεκάδας ο υγιής Κέσελ.
Συμπερασματικά, μπορούμε να πούμε ότι η βελτίωση του Ολυμπιακού ήταν ολοφάνερη, όπως και το πόσο -θετικά- επηρέασε την ομάδα η ήττα από την Μπάμπεργκ. Το επίπεδο ενέργειας στο οποίο έφτασαν οι «ερυθρόλευκοι» ήταν εντυπωσιακό. Θα ήταν γραφικό να υποστηρίξει κάποιος ότι μέσα σε μία εβδομάδα λύθηκαν όλα τα προβλήματα της ομάδας, άλλωστε, υπάρχουν τομείς όπως τα λάθη (22) και οι βολές (14/26, 53%) που η επίδοση ήταν κακή. Ο Ολυμπιακός θα συνεχίσει να δουλεύει, να βρίσκει λύσεις στα όποια θέματα έχει και ο στόχος θα είναι να παρουσιαστεί έτοιμος στα ματς που θα κρίνουν τίτλους…
Εκείνο που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι η Μάλαγα που είδαμε το βράδυ της Τετάρτης στο ΣΕΦ ήταν η χειρότερη των τελευταίων χρόνων. Η άμυνα μέσα στη ρακέτα ήταν πιο μαλακή από την καρδιά ενός… μαρουλιού και στην επίθεση τα παιδαριώδη λάθη ήταν συνεχόμενα. Μετρήσαμε, εκτός των άλλων και επτά χαμένα λέι απ από παίκτες σαν τον Φρίλαντ και τον Άρτσιμπαλντ… Υπάρχουν στο ρόστερ των Ισπανών παίκτες όπως ο Φρέιρε, ο Ρούμπιο και ο Μπαρέρα, που δεν στέκονται στο επίπεδο της Ευρωλίγκας. Για την εικόνα της Μάλαγα συνέβαλε τα μέγιστα και ο Ολυμπιακός με την επιθετική του άμυνα την πίεση στην μπάλα, αλλά και την ταχύτητά του σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού. Ο Γιώργος Πρίντεζης ήταν όαση στο έκτρωμα που παρουσίασαν οι Ισπανοί στο ΣΕΦ...
Αντί επιλόγου: Η εικόνα του μισοάδειου ΣΕΦ απογοητεύει όλους όσοι προσπαθούν καθημερινά για να είναι σε τόσο υψηλό επίπεδο η ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού, από τους προέδρους μέχρι τον τελευταίο εργαζόμενο. Δικαιολογίες και εξηγήσεις υπάρχουν πολλές, αλλά δεν χρησιμεύουν πουθενά… Κρίμα.