ΕΠΙΘΕΣΗ "SPLIT THE POST" (ΕΝΑΣ ΨΗΛΟΣ)


ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΥΡΟΥΔΗ ΓΙΩΡΓΟ

BASKETBALL COACH
Πρόκειται για μια επίθεση που έχουμε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν και αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμη όταν υστερούμε σε frontline, αλλά έχουμε guards και forwards που κατέχουν καλά τα βασικά. Προϋποθέτει καλή κίνηση χωρίς τη μπάλα ώστε να τηρούνται οι απαραίτητες αποστάσεις, καλό χρονισμό της κίνησης και σωστή απάντηση στην αντίδραση της άμυνας.
Εάν έπρεπε να επιλέξω κάποια fundamentals για να διδάξω μαζί με αυτή την επίθεση ως απολύτως απαραίτητα, αυτά θα ήταν: εκμετάλλευση των screens, footwork στο screen, η πάσα στην περιφέρεια και η πάσα για εκτέλεση και φυσικά η εκτέλεση κοντά στο καλάθι ΑΣΧΕΤΩΣ της θέσης στην οποία αγωνίζονται οι παίκτες.

Η αρχική διάταξη είναι 2-3 με όλους τους παίκτες πάνω από τη γραμμή των ε. βολών. Πολύ καλή διάταξη ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζουμε πιεστικές άμυνες και γι'αυτό το λόγο η 1η επιλογή που δίνουμε (και ποτέ μην την ξεχνάτε) είναι το backdoor cut.


Αν κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, ξεμαρκάρισμα από τους 2 wingers για να πάει η μπάλα στα πλάγια έστω στον 3. Ο 5 σκρινάρει διαδιχικά ΠΡΩΤΑ για τον 1 και αμεσως μετά για τον 2. Το 2ο σκριν είναι ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ για lay up ή για σουτάκι από το L-bow - αυτό σημαίνει έμφαση στο σωστό σκριν και την εκμετάλλευσή του ανάλογα με την κίνηση της άμυνας. Αυτό που πρέπει να επισημαίνουμε είναι ότι και ο 1 πρέπει να κινηθεί
με τέτοιο τρόπο ώστε και αυτός να αποτελεί απειλή, παρόλο που είναι στη weak side και μάλλιστα να επιμένουμε οι ακραίοι παίκτες να "βλέπουν" την πάσα στον πρώτο παίκτη. Ο 4 πρέπει γρήγορα να έρθει στην κορυφή και ουσιαστικά από αυτόν θέλουμε να "σπάσει" το παιχνίδι στη weak side, πασάροντασς στον 1 που συνεχίζει την κίνησή του. Μπορεί κάποιες φορές πάνω στην "αναμπουμπούλα" ο 4 να βρεθεί ελεύθερος για σουτ, είτε γιατί ο Χ4 πάει κάτω από τον 5, είτε γιατί έπαιζε πολύ "μέσα" αφού ήταν στη weak side ο παίκτης του, οπότε για forwards που σουτάρουν έχετε υπόψη αυτό το ενδεχόμενο (ωστόσο μη το διδάξετε σαν επιλογή αν είναι εγωιστές, γιατί μπορεί να αδικήσετε αυτήν που ακολουθεί και τη συνιστώ ως πιο...σίγουρη).


Θυμάστε τον 2 που θα έπαιρνε - αλλά δεν πήρε τη μπάλα- από τον 3 για lay up? Τώρα ΣΚΡΙΝΑΡΕΙ για τον 3 ο οποίος έχει μια πολύ καλή ευκαιρία να πάρει τη μπάλα στο low post και να σκοράρει από κοντά. Έμφαση δίνουμε στη γρήγορη μεταφορά της μπάλας από τον 3 στον 4 και από εκεί στον 1. Θέλουμε ΤΑΧΥΤΑΤΗ έξοδο του 1 από το low post (να μη χρειάζεται να κάνει ξεμαρκάρισμα για να πάρει τη μπάλα) ώστε να δημιουργήσουμε μια close out κατάσταση...ΠΡΟΣΟΧΗ: ίσως στην αρχή οι παίκτες σας (ιδίως οι 1 και 2 που φέρνουν βόλτα όλη σχεδόν τη ζώη εκτέλεσης) μοιάζουν λίγο αποπροσανατολισμένοι, ωστόσο με υπομονή και σωστό breaking down θα δείτε αποτέλεσμα.


Ωστόσο έχουμε και συνέχεια, με τον 5 επιτέλους να μπαίνει στην πιο "οικεία" γι' αυτόν θέση του low post σκρινάροντας τον σκρίνερ 2, ο οποίος έχει άλλη μια ευκαιρία για σουτ από το ύψος των βολών ή curl κίνηση - ανάλογα με την άμυνα (θυμηθείτε την εκμετάλλευση των σκριν). Εδώ επιτέλους μπορεί κι αυτός (ο 5) να μας δείξει τις ικανότητές του στο inside game, κλειδώνοντας τον αντίπαλό του, για πάσα από τον 1 ή τον 4 με high-low.


Κλείνουμε με μία επιλογή -που για εμάς όταν το παίζαμε ήταν πάντοτε call, δηλαδή ζητούσαμε αυτή την συγκεκριμένη επιλογή (π।χ. μετά από time out)- για 3 ποντο. Όπως βλέπει κανείς δεν είναι τίποτε άλλο παρά όλα τα παραπάνω παιγμένα "υποψιασμένα" και με υπομονή μέχρι τέλους, όπου εκτός του 5>2 σκριν προσθέτουμε δεύτερο σκριν από τον 4, για να έχουμε ξεκάθαρη επιλογή για σουτ από τον 2. Η άμυνα μέχρι τώρα προσπαθούσε να παρακολουθήσει την γρήγορη κίνηση των περιφερειακών μας κοντά στη base line και ξαφνικά...ο 2 κινείται κάθετα προς την κορυφή. Τους αποπροσανατολίζει τελείως. Επαναλαμβάνω το παίζαμε ως call ώστε να είμαστε συγκεντρωμένοι σ'αυτό για να το πάμε μέχρι τέλους.


ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΖΩΝΗΣ: Σας παραπέμπω στο 4ο σχηματάκι. Δείτε που κατέληξε η κίνηση του 3. Θυμίζει υπερφόρτωση; Μετακινήστε και τον 5 στο L-bow της ball side αφαιρέστε κάποια σκριν και έχετε κίνηση εναντίον ζώνης. Για το λόγο αυτό, θα τη χρησιμοποιούσα ευχαρίστως σε τμήματα υποδομής (μία κίνηση για man to man και ζώνη=λιγότερα μπερδέματα).

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728