Ημιτελικών Ανάλυση

Του Τάκη Πανούλια 
http://www.basketblog.gr   

Στην φάση των 16 τα μόνα σχετικά καλά παιχνίδια ήταν τα Σερβία - Κροατία και Ισπανία - Ελλάδα, με τα υπόλοιπα να είναι βαρετά έως ότου φθάσαμε στο τελευταίο ζευγάρι στο εξαιρετικό παιχνίδιΑργεντινής - Βραζιλίας. Το παιχνίδι αυτό σαν να έβαλε φωτιά στις ομάδες στα προημιτελικά που ξεκίνησαν με το εκπληκτικό Σερβία - Ισπανία. 


Τα τρία από τα τέσσερα παιχνίδια των προημιτελικών φαίνονταν απόλυτα ισορροπημένα και το ΗΠΑ - Ρωσία είχε σαν ξεκάθαρο φαβορί τους Αμερικάνουςπου τελικά νίκησαν δυσκολότερα από ότι οι Τούρκοι με τους Λιθουανούς.   

Αυτό που μπορεί να παρατηρήσει κανείς με μια πρώτη ματιά είναι ότι και στατέσσερα παιχνίδια νίκησε η ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ και οι τρεις από τις τέσσερις είναι αήττητες.   
• Σερβία (5-1) vs. Ισπανία (4-2) 
• Τουρκία (6-0) vs. Σλοβενία (5-1) 
• ΗΠΑ (6-0) vs. Ρωσία (5-1) 
• Αργεντινή (5-1) vs. Λιθουανία (6-0)   

Είχαμε 6 ομάδες από την Ευρώπη και δύο από την Αμερική και η αναλογία θα διατηρηθεί στα ημιτελικά όπου θα έχουμε τρεις ευρωπαϊκές ομάδες και μόνο τους Αμερικάνους.   

Η Σερβία, αφού την γλύτωσε στο παιχνίδι με την Κροατία, που έπαιξε με την φωτιά, ίσως λόγω του άγχους από την αντιπαλότητα μεταξύ των δύο ομάδων, νίκησε την Ισπανία πάλι στο τελευταίο σουτ αλλά αυτή την φορά έπαιξε εκπληκτικά. Μπορεί ο Teodosic να έβαλε το τελευταίο σουτ (λάθος του Scarioloνα παίξει άμυνα), αλλά ίσως ο παίκτης κλειδί ήταν ο Savanovic με 15 πόντους, ένας υποτιμημένος παίκτης που όμως κάνει πολύ καλό

τουρνουά (10,5 πόνοι σε μόλις 17 λεπτά παιχνιδιού). 

Γενικά η θέση του power forward με Savanovic - Velickovic πρόσφερε στηνΣερβία συνολικά 32 πόντους πολλοί από αυτούς πάνω σε άμυνα του Garbajosa. Οι Σέρβοι είναι άλλη ομάδα με την προσθήκη των Teodosic και Kristic. Το 15 στα 30 τρίποντα βέβαια δεν είναι κάτι που το έχεις κάθε μέρα!

Η Ισπανία, μας είχε συνηθίσει να ανεβαίνει στα knock out παιχνίδια, αλλά τελικά η απουσία του Pau Gasol και Calderon μάλλον ήταν δυσαναπλήρωτη. Μεγάλη η προσπάθεια των Navarro - Fernandez, αλλά οι υπόλοιποι σε κακή μέρα. ΟGarbajosa πολύ καλός επιθετικά αλλά στην άμυνα τον σημάδευαν διαρκώς τα αντίπαλα τεσσάρια και αυτό πλήγωσε την ομάδα του.     

Η Τουρκία, με εξαιρετική άμυνα και σε πολύ καλή κατάσταση επιθετικά κατατρόπωσε και την Σλοβενία μετά την Γαλλία. Αυτή την φορά ο Tanjevicαιφνιδίασε με το πολύ πιεστικό man to man που ξεκίνησε και ιδίως τις πολύ πετυχημένες άμυνες άρνησης στις γραμμές πάσας (deny defense). Όταν μπορείς να το κάνεις αυτό με πεντάδα τους Tunceri (1.94), Türkoglu (2.08), Ilyasova (2.08),Erden (2.11) και Asik (2.14) τότε αξίζεις ένα μπράβο. 

Δεν είναι πάντως τυχαίο ότι οι Τούρκοι δέχονται τους λιγότερους πόντους ανά κατοχή με 0,882. Στην επίθεση ήταν σε εκπληκτική μέρα ο İlyasova (σε 27 λεπτά με 7/9 77.8% εντός παιδιάς 4/5 80% δίποντα, 3/4 75% τρίποντα, 2/2 100% βολές 5 ασίστ 2 κλεψίματα και 19 πόντοι) που κάνει φανταστικό τουρνουά. Ο Türkogluμοιράζει καλά την μπάλα καθώς παίζει σαν point forward πολύ καλά.   

Η Σλοβενία μπορεί να έχασε εύκολα αλλά μόνο κακή ομάδα δεν ήταν. Ομάδα με ταλέντο και αυτή με απουσίες σημαντικές (Lorbek, Smodis, Nesterovic, καιUdrih). Οι Becirovic και Nachbar το παλεψαν με 16 πόντους ο καθένας αλλά δεν ήταν αρκετό.   

Στο παιχνίδι της Αμερικής με την Ρωσία ίσως το κρισιμότερο στατιστικό είναι το14-2 στα κλεψίματα που τα περισσότερα είχαν κατάληξη εύκολα καρφώματα. Η πίεση στα guard των Ρώσων απέδωσε καρπούς κάπου εκεί στο τρίτο δεκάλεπτο, άνοιξε το σκορ με συνεχόμενα lay ups από κλεψίματα.   

Με κορυφαίους τους Durant (33 πόντους), Odom (12 ριμπάουντ), Billups (5 assists). Η Ρωσία το πάλεψε όσο μπορούσε για 25 λεπτά περίπου. Μεγάλο παιχνίδι από τον Durant (σε 37 λεπτά, 11/19 57.9% εντός παιδιάς, 8/11 72.7% δίποντα 3/8 37.5% τρίποντα 8/9 88.9% στις βολές, 5 ριμπάουντ, 2 μόνο λάθη, 2 κλεψίματα και 33 πόντους). Θα είναι ο MVP του παγκόσμιου αν το πάρει η Αμερική.   

Από τους Ρώσους, πολύ καλός ο Bykov με 17 πόντους, o Vorontsevich με 14 αλλά και 12 ριμπάουντ και ο Mozgov. Ο εκνευρισμός τους στο τρίτο δεκάλεπτο και κάποιες λάθος πάσες στην περιφέρεια τους έριξαν στο καναβάτσο. Πάντως έμειναν στο παιχνίδι με καλό pick and roll και τιμωρώντας πολλές φορές τους αμερικανούς με κοψίματα στο καλάθι (back door cuts).   

Το παιχνίδι Λιθουανίας με την Αργεντινή το περιμέναμε πως και πως σαν το απόλυτο ντέρμπι. Τα πρώτα λεπτά μας έκαναν να τρίβουμε τα χέρια μας καθώς οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ. Όμως ο Scola δεν ξεκίνησε καλά καθώς η λιθουανική άμυνα τον έπαιξε πολύ δυνατά έως και σκληρά. Του έκοψε την επαφή με το καλάθι και τον εκνεύρισε. Οι Λιθουανοί με 7 παίκτες (!!!) σε διψήφιο αριθμό πόντων και 8 στα 8 τρίποντα στο ξεκίνημα δεν γινόταν να χάσουν αυτό το παιχνίδι. Ειδικά αφού έπαιζαν εξίσου καλά και στην άμυνα.   

Η Αργεντινή μετά το εκπληκτικό της παιχνίδι εναντίον των Βραζιλιάνων ήταν δύσκολα να παίξει το ίδιο καλά. Το μειονέκτημα τους είναι το βάθος του πάγκου. Κανείς όμως δεν περίμενε το τελικό 104-85 που μάλλον είναι κολακευτικό με το επιμέρους 19-32 στο τελευταίο δεκάλεπτο και όταν το παιχνίδι είχε κριθεί.   

Δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν την μπάλα, με αποτέλεσμα να πάνε σε πολλά 1 εναντίον 1 (στην ουσία 1 εναντίον 5). Το pick and roll με τους Prigioni και Scolaήταν σε πολύ κακό συγχρονισμό εξ αιτίας της άμυνας των αντιπάλων. Ο Delfinoεγκλωβισμένος έκανε κατάχρηση ντρίπλας και ήταν άστοχος στα τρίποντα. ΟOberto άφαντος και μόνο ο Jasen πάλευε στο ξεκίνημα.   

Οι ημιτελικοί αναμένεται να είναι συναρπαστικοί. Θα αναλύσουμε τα δύο παιχνίδια πριν και μετά και θα μιλήσουμε και για την πορεία της εθνικής μας ομάδας στο εγγύς μέλλον. Κυρίως για κάποιες εγγενείς αδυναμίες του ελληνικού μπάσκετ γενικότερα.

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728