Τί σχεδίασε και τί πέτυχε (ΕΛΛΑΔΑ -ΚΙΝΑ ΜΟΥΝΤΟΜΠΑΣΚΕΤ 2010)

Του Τάκη Πανούλια 
Τί σχεδίασε…
Ο 
Bob Donewald Jr αποφάσισε η ομάδα του να ζήσει και να πεθάνει με την κλειστή άμυνα ζώνης. Γιατί, μια άμυνα χώρου μπορεί να είναι πιεστική και σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ διαφορετικά τα δεδομένα. Τα έβαλε κάτω και αποφάσισε. Αφού είναι καλύτερη ομάδα η Ελλάδα,θα παίξω κλεφτοπόλεμο.



Θα παίξω 
άμυνα χώρου, κλειστά μάλιστα, δίνοντας αμαρκάριστα σουτ τριών πόντων σε όλους ανεξαρτήτως του παίκτες της ελληνικής ομάδας. Επιχειρώντας να μπούμε στο μυαλό του προπονητή της ομάδας της Κίνας, με αυτή την άμυνα προσπάθησε να πετύχει τα εξής:

• 
Να μειώσει τις επιθέσεις pick and roll της ελληνικής ομάδας. Για την ακρίβεια να μειώσει τις διεισδύσεις του παίκτη με την μπάλα, και τις πάσες στα ρολαρίσματα του παίκτη που κάνει το screen. Τις περιφερειακές πάσες δεν τον ένοιαζε, γιατί έτσι και αλλιώς έδινε το σουτ στον αντίπαλο. Επίσης σε κάθε pick ’n roll δεν επέτρεπαν στο παίκτη με την μπάλα να πάει στο κέντρο (side) και επομένως να έχει περισσότερες επιλογές πάσας.

• 
Να προφυλάξει τους βασικούς του παίκτες από τα φάουλ και τη φθορά της κούρασης J. YI, Z. WANG, Y. SUN, S. WANG (#11,14,9,7). Δεν έχει το βάθος της ελληνικής ομάδας.

• 
Να αναγκάσει την ελληνική ομάδα να παίξει μονοδιάστατα με σουτ τριών πόντων και να δοκιμάσει τα νεύρα των σουτέρ της ελληνικής ομάδας σε λεγόμεναψυχρά σουτ. Δηλαδή, σουτ αμαρκάριστα, που αν είσαι άστοχος σε κάνουν να νιώθεις άβολα.

• 
Να μειώσει την κυκλοφορία στο 5 εναντίον 5 και κυρίως να μην ακουμπά η μπάλα συχνά μέσα στη ρακέτα, με αποτέλεσμα οι ψηλοί κυρίως να μην παίρνουν πολύ μπάλα, ή να αναγκάζονται να βγαίνουν μακριά από το καλάθι για να την ακουμπήσουν. Υπήρχε άλλωστε και η έλλειψη του Σχορτσιανίτη.

• 
Να ελέγξει τα αμυντικά ριμπάουντ και να μπορέσει να τρέξει, αν παρουσιαστεί ξεκάθαρη ευκαιρία.

• 
Να μειώσει τις κατοχές της ελληνικής ομάδας και να μην την αφήσει να τρέξει σε πρώτο ή δεύτερο χρόνο.         Τί πέτυχε… 
Με την στρατηγική του αυτή πέτυχε:

• 
Να μας αναγκάσει να μειώσουμε τις επιθέσεις pick and roll γενικά, αλλά ειδικότερα τα drive του Σπανούλη, τις πάσες προς τους Μπουρούση καιΤσαρτσαρή σε κίνηση και κοντά στο καλάθι. Αντίθετα, όταν γινόταν διείσδυση οι κοντοί μας έπρεπε να αντιμετωπίσουν τον ψηλό κεντρικό της ζώνης. Όσο, δε, περνούσε η ώρα οι guards μας δεν κοιτούσαν καθόλου τον ψηλό που ρόλαρε προς το καλάθι, αλλά και οι ψηλοί σταμάτησαν να ρολάρουν.

 Κατόρθωσε να έχει μέσα στο παιχνίδι τους τέσσερις καλύτερους παίκτες του με 34, 29, 39 και 34 λεπτά, αντίστοιχα, χωρίς κανείς από τους τέσσερις να αντιμετωπίσει πρόβλημα με φάουλ. Σε man to man θα ήταν πιο εύκολο να τους σημαδέψουμε σε isolations στην άμυνα και να τους φορτώσουμε με φάουλ.

• 
Τα 39 σουτ για τρίποντο δείχνουν από μόνα τους ότι οδηγηθήκαμε σε πολλά περιφερειακά σουτ και γενικά οι επιθέσεις από το ζωγραφιστό ήταν αισθητά μειωμένες. Στην αρχή τα περιφερειακά σουτ ήταν με καλή κυκλοφορία, αρκετά σκριν στην μπάλα και γρήγορες πάσες, με αποτέλεσμα να είναι αβίαστα και με καλές προϋποθέσεις. Σταδιακά


αρχίσαμε να κάνουμε σουτ με λίγες πάσες, στατικά και βεβιασμένα. Το θετικό είναι ότι πήρε πολλές επιθέσεις ο Διαμαντίδης, κάτι που παρά το πολύ φτωχό ποσοστό του (3/13) είναι απαραίτητο για τη συνέχεια του τουρνουά.

• 
Τελικά δεν μπόρεσε να ελέγξει τα ριμπάουντ, ειδικά προς το τέλος και οι δεύτερες επιθέσεις (14), ειδικά από επιθετικά των ΚαιμακόγλουΔιαμαντίδη,Μπουρούση πρόσφεραν πόντους σε κρίσιμα σημεία.

• 
Δεν μπόρεσε να μειώσει -αισθητά τουλάχιστον- τις κατοχές μας και σε αυτό δεν βοήθησε η παθητική του άμυνα. Αν δέχεσαι και 1, 2 πόντους ανά κατοχή, τότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Το παιχνίδι πήγε σε 74/75 κατοχές για την ελληνική ομάδα και τη δική του αντίστοιχα.

• Τέλος, στους παράγοντες που κρίνουν την νίκη μιας ομάδας το 
Shooting(effective field goal percentage (eFG%) 52,2 έναντι 47,5, και το ποσοστό επιθετικών ριμπάουντ (σε OR %) 33,3 έναντι 24,3 ήταν υπέρ της ελληνικής ομάδας,

• 
τα λάθη (turnover percentage TO %) 12,3 έναντι 11,5 και το (Free Throw Rate %) 26,47 έναντι 40% ήταν υπέρ της ομάδας της Κίνας.

* * Στη συνέχεια του παγκοσμίου πρωταθλήματος θα έχουμε την ευκαιρία να αναλύσουμε κάποια από αυτά τα στατιστικά και την χρησιμότητα τους.
Συμπεράσματα για την ελληνική ομάδα  

• 
Σε μια κλειστή άμυνα το εξωτερικό σουτ -κακά τα ψέματα- είναι βασικό όπλο. Αλλά πάντα πρέπει να έχουμε και εναλλακτικούς τρόπους επίθεσης όπως αιφνιδιασμός (fast break) και παιχνίδι μέσα στην ρακέτα (inside game).

• Παρόλα αυτά σε αντίθεση με άλλα παιχνίδια πήραμε
 πολλά σουτ με καλή δημιουργίααποφασιστικότητα και είχαμε και μερικά σουτ επιτυχημένα που έγιναν σε κρίσιμες στιγμές (clutch shots).

• 
Το ποσοστό που πήγαν στην γραμμή του φάουλ οι Κινέζοι θα πρέπει να τρομάξει τον Καζλάουσκας, γιατί δεν είναι δυνατό να θεωρήσεις καλή άμυνα το συγκεκριμένο νούμερο με αντίπαλο την Κίνα. Ευτυχώς δεν ήταν ιδιαίτερα εύστοχοι στις βολές (24/35 ποσοστό 68.6%). Αλλά συνολικά το 1,08 ανά κατοχή που σκόραραν οι Κινέζοι είναι πολύ ψηλό για την άμυνα μας.

• 
Κάποιες αλλαγές στην άμυνα ίσως πρέπει να περιοριστούν, γιατί περισσότερο μπερδεύουν και δεν αποβάλλουν την υπευθυνότητα στα ατομικά μαρκαρίσματα.

• 
Δεν μπορέσαμε να τρέξουμε στον αιφνιδιασμό καθόλου και το προηγούμενο (πολλές βολές των αντιπάλων) δεν βοήθησε. Ούτε τα δύο μόλις κλεψίματα. Είπαμε για να τρέξεις θέλει άμυνα και ριμπάουντ.

• 
Η νίκη στην πρεμιέρα είναι πάντα νίκη και μην ξεχνάμε ότι ξεχρέωσαν και μια αγωνιστική οι δύο τιμωρημένοι μας (Φώτσης Σχορτσιανίτης) που κακά τα ψέματα είναι απώλειες.

Μπορούμε πολύ καλύτερα και είμαι σίγουρος ότι θα πάμε καλύτερα στην συνέχεια…


Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728