Τι είναι τελικά …του Νεστέροβιτς;Για να κρίνουμε σωστά τα πράγματα… 

Οι φράσεις κλισέ που είναι της μόδας αυτήν την εποχή για τα μεταγραφικά νέα των ομάδων σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο είναι τόσο χρησιμοποιημένες από δημοσιογράφους, εφημερίδες και site…όσο και το χαρτί…υγείας.

Παίκτης που θα κάνει τη διαφορά, μεταγραφή αεροδρομίου, θα πέσουν τα τσιμέντα, ο εκλεκτός του τάδε, τίναξαν την μπάνκα τα αδέρφια (βάλτε όποια θέλετε εσείς), έκανε το μπαμ με τον τάδε, μεταγραφή του αιώνα, της δεκαετίας και λοιπά…

Φράσεις χιλιοειπωμένες με τις απαραίτητες υποσημειώσεις για να τονιστεί και το δύσκολο του εγχειρήματος. Κινήθηκε με άκρα μυστικότητα, έκανε πράξη την επιθυμία του προπονητή, τον έκλεψε από τους άλλους…

Να σου παραδίπλα και οι αποδοχές για να φανεί η γαλαντομία του αφεντικού…και να τα τρίψουν στην μούρη των αλλοθρήσκων οι οπαδοί της ομάδας…

Κάθε χρόνο το ίδιο σκηνικό, που συνεχίζει όμως να έχει πέραση…

Γιατί; Μα απλούστατα γιατί αυτό θέλουμε. Γιατί αν έπαυε να μας εντυπωσιάζει τότε και οι δημοσιογράφοι αλλά και τα μέσα θα άλλαζαν τροπάριο.

Η αντιπαλότητα είναι που στέλνει τους περισσότερους στο γήπεδο και όχι η αγάπη για το συγκεκριμένο σπορ. Αυτό γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης για να πουλήσουν φύλλα οι αθλητικές εφημερίδες ή να έχουν περισσότερα κτυπήματα τα sites είτε είναι οπαδικά είτε πολύ-οπαδικά. Γιατί αντικειμενικά δεν υπάρχουν.

Κάθε πρωτοσέλιδο, κάθε άρθρο ή ανάλυση έχει την υπογραφή και την προσωπική άποψη του υπογράφοντα.Και ο υπογράφων έχει και αυτός την δική του γνώμη που διαμορφώνεται μέσα από τα προσωπικά του βιώματα ή την γραμμή του εντύπου σε αρκετές περιπτώσεις.

Προσέξτε δεν σημαίνει ότι όποιος διαβάζει ένα οπαδικό έντυπο δεν είναι σκεπτόμενος ή όποιος διαβάζει…άντε να σας κάνω την χάρη αντικειμενικά έντυπα είναι…σωστός.

Γιατί μπορεί να μην υπάρχει απόλυτη αντικειμενικότατα αλλά και το ποσοστό αντικειμενικότατος καλό είναι. Αν δεν παραβιάζονται η λογική και η αισθητική σας από τον γράφοντα τότε τα πράγματα είναι καλά. Αν αυτό που διαβάζετε σας καλύπτει απόλυτα αναρωτηθείτε αν σας καλύπτει γιατί είναι αληθινό ή είναι αυτό που θέλατε να ακούσετε. Αν πάλι το πρωτοσέλιδο ή το κείμενο έρχονται σε αντίθεση με την κοινή λογική και την αισθητική σας τότε απορρίψτε τα.

Ας πάρουμε το παράδειγμα της επικείμενης μεταγραφής του Νεστέροβιτς στον Ολυμπιακό.Στα κόκκινα ο Νεστέροβιτς!
Το μεγάλο ''μπαμ'' του μπασκετικού Ολυμπιακού
Συμφωνία ΟΣΦΠ με Νεστέροβιτς
Ψηλώνει με Νεστέροβιτς
Νεστέροβιτς τελικά η λύση
Διάλεξε ουσία, όχι λάμψη
Νεστέροβιτς, ο εκλεκτός

Αυτοί είναι οι τίτλοι σε διάφορα site και όπως βλέπετε είναι για όλα τα γούστα! Ενθουσιασμός, μετριοπάθεια, αδιαφορία, δικαιολογία όλα τα χει ο μπαχτσές.

Τι κρατάμε λοιπόν από όλα αυτά και την αρθρογραφία για τη συγκεκριμένη μεταγραφή αν τελικά γίνει. Μα φυσικά τα γεγονότα, και αν δεν έχουμε προσωπική άποψη την άποψη του υπογράφοντα που εμπιστευόμαστε. Μα θα μου πεις αφού δεν είναι αντικειμενική; Δεν τα είπαμε παραπάνω. Γεγονότα, κοινή λογική και αισθητική.

Ας πάμε λοιπόν στον Ράντοσλαβ Νεστέροβιτς ή... Ράντοσλαβ Μακρής για όσους δεν γνωρίζουν ή δεν θυμούνται την περίφημη εποχή των ελληνοποιήσεων.

Γεγονός 1…Ο Νεστέροβιτς μετράει 811 συμμετοχές (!) στο ΝΒΑ επομένως δεν μιλάμε για οποιονδήποτε παίκτη. Πρώτη του ομάδα στο ΝΒΑ για μια πενταετία ήταν η Μινεσότα (1998-2003) και ακολούθως οι Σπερς (2003-06), οι Ράπτορς (2006-08), οι Πέισερς (2008-09) και ξανά οι Ράπτορς τον τελευταίο χρόνο. Στην πλειοψηφία τους γεμάτες χρονιές και καλύτερη χρονιά πόντων ανά παιχνίδι την περίοδο 2002-03 με 1.2π.

Γεγονός 2… Η πορεία του είναι καθοδική τα τελευταία χρόνια και αυτό φαίνεται καθαρά από τα στατιστικά του. Τα συμβόλαια του δε χαμηλά με μεγαλύτερο το 1.566.000 το 2003. Μετά έπεφταν διαρκώς.

Γεγονός 3… Η ηλικία του στα (34 ετών) έχει το πλεονέκτημα της εμπειρίας αλλά και το ρίσκο του κορεσμού και της φθοράς του χρόνου στο κορμί του. Έχει και έναν σοβαρό τραυματισμό.

Γεγονός 4… Δεν ήταν ξεκάθαρα η πρώτη επιλογή του Ολυμπιακού ούτε του Ντούντα ούτε κανενός όσο και αν θέλουν κάποιοι να το παρουσιάσουν έτσι. Η απώλεια του Άντερσεν που ήταν ο μεγάλος στόχος των ερυθρολεύκων και κατέληξε στο Τορόντο έστρεψε το ενδιαφέρον του Ίβκοβιτς στον Νεστέροβιτς. Και δεν είναι καλύτερος του Άντερσεν στην παρούσα χρονική στιγμή. Άρα είναι ο εκλεκτός μετά τον εκλεκτό χωρίς αμφιβολία.

Γεγονός 5… Ψηλός με καλά χέρια, επαφή και γλυκές κινήσεις κοντά στο καλάθι. Καλό επιθετικό ρεπερτόριο, καλός πασέρ, σουτέρ από μέση απόσταση και ομαδικός παίκτης. Έχει αρκετά πάνω και κάτω στο παιχνίδι του, και αμυντικά του λείπει η δύναμη για το ύψος του, πράγμα που τον καθιστά μέτριο rebounder και στα κοψίματα. Περισσότερο pick n roll και pick n pop σέντερ παρά δυναμικός.

Γεγονός 6… Έχει ευρωπαϊκή εμπειρία που χρονολογείται προ 11ετίας καθώς ο τελευταίος του σταθμός στη γηραιά ήπειρο ήταν στη Βίρτους Μπολόνια (1997-99). Νωρίτερα είχε παίξει στην Ολίμπια Λιουμπλιάνα ενώ το ελληνικό διαβατήριο το απέκτησε αγωνιζόμενος στον ΠΑΟΚ (1993-95). Παράλληλα συμμετείχε με την εθνική του ομάδα. Επομένως είναι ευκολότερη η προσαρμογή του.

Γεγονός 7… Αν θα κάνει μπαμ θα το δείξει η πορεία. Μπορεί να κάνει μπαμ αν η ομάδα πάρει τίτλο και ο ίδιος αποδώσει αλλά μπορεί να κάνει και μπαμ αν τα λεφτά των ιδιοκτητών του ΟΣΦΠ αποδειχτούν ντουφεκιά στον αέρα.

Το στοίχημα… Πόσα έχει να προσφέρει πάνω στο παρκέ ο 34χρονος σέντερ;


Η πρόβλεψη… Είναι επιλογή του Ντούντα και ταιριάζει στο στυλ του παιχνιδιού που παίζει ο σοφός. Αλλά πρώτα ήθελαν άλλους παίκτες όπως ο Άντερσεν ή ο Εν Ντονγκ ίσως και κάποιους άλλους αλλά είναι άλλο τι θέλουμε και άλλο τι μπορούμε. Δεν θα καθορίσει ο ίδιος την πορεία της ομάδας και περισσότερο ρόλο θα παίξει το συνολικό στήσιμο της ομάδας. Ίσως η παρουσία του Σκορτσιανίτη ή ενός παρόμοιου παίκτη να καθιστούσε να καθιστούσε την μεταγραφή του χρησιμότερη. Παράλληλα χρειάζεται και τον κατάλληλοfeeder για να αποδώσει. Θα προσφέρει ποιοτικά λεπτά στους ερυθρόλευκους αλλά αυτό ίσως να μην είναι αρκετό. Εξάλλου υπάρχει και το κακό προηγούμενο παικτών που απέκτησε ο Ολυμπιακός από το NBA. Σχεδόν όλοι απέτυχαν…

COACH ΠΑΝΟΥΛΙΑΣ ΤΑΚΗΣ

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728