Το μπασκετικό παπούτσι --Σωστή επιλογή παπουτσιού

Το Basketball είναι ένα άθλημα ιδιαίτερα απαιτητικό. Χρειάζεται συνεχή κίνηση, αλεπάλληλα άλματα και μεγάλη εκρηκτικότητα. Για να εξασφαλιστεί η μέγιστη απόδοση στο παιχνίδι σου αλλά και να αποφευχθούν οι τραυματισμοί, είναι απαραίτητη η σωστή επιλογή των παπουτσιών. Το μεγαλύτερο λάθος που μπορεί να κάνει κάποιος που ασχολείται με το άθλημα (σε οποιοδήποτε επίπεδο – επαγγελματίας, ερασιτέχνης, χομπίστας), είναι να παίξει Basket χωρίς να φοράει εξειδικευμένα παπούτσια.

Χαρακτηριστικά παπουτσιών μπάσκετ...

Τα εξειδικευμένα παπούτσια basket έχουν μια σειρά χαρακτηριστικών, που τους επιτρέπουν να υποστηρίζουν αποτελεσματικά τους αθλητές που ασχολούνται με το μπάσκετ.

  • Bounce (αναπήδηση): Το bouncing είναι ένα βασικό συστατικό στο basket. Πρόκειται ουσιαστικά για την αναπήδηση του αθλητή μετά από άλμα για rebound ή κόψιμο. Τα παπούτσια basket είναι ειδικά σχεδιασμένα για να βελτιώνουν σημαντικά την προσπάθεια αναπήδησης.

  • Πρόσφυση - σταθερότητα: Η καλή πρόσφυση και το κράτημα του ποδιού είναι στοιχεία ζωτικής σημασίας. Η σόλα των παπουτσιών basket είναι ιδιαίτερα ανθεκτική και αντέχει στις τεράστιες δυνάμεις που ασκούνται στο κάτω μέρος του ποδιού, ενώ ο ειδικός σχεδιασμός της προσφέρει την απαιτούμενη πρόσφυση. Η σταθερότητα εξασφαλίζεται με την πλήρη επικάλυψη των αστραγάλων και είναι απαραίτητη, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των τραυματισμών, αφορά στην ευρύτερη περιοχή των αστραγάλων.

  • Πάτημα – επαφή με το έδαφος – απορρόφηση κραδασμών: Το καλό «πάτημα» είναι απαραίτητο για ένα επιτυχημένο jump shot, ένα rebound ή ένα κόψιμο, ενώ η σωστή επαφή του πέλματος με το έδαφος βοηθάει στον έλεγχο όλου του κορμιού και βελτιώνει την εκρηκτικότητα. Επιπλέον, η απορρόφηση των κραδασμών είναι πολύ σημαντική με δεδομένη τη συνεχή καταπόνηση του ποδιού (πολλαπλά και συνεχή άλματα).

Σωστή επιλογή παπουτσιού...

Τα παπούτσια basket είναι ειδικά σχεδιασμένα για να καλύπτουν τις παραπάνω ανάγκες. Ωστόσο, το κάθε μοντέλο επικεντρώνεται σε έναν ή περισσότερους από τους παραπάνω παράγοντες. Για παράδειγμα, το Adidas TS Bounce Commander 3 προσφέρει αυξημένη απόδοση στο Bounce, το Nike Zoom Soldier III εξασφαλίζει καλύτερη πρόσφυση, το Reebok Answer XIII προσφέρει ιδανική απορρόφηση κραδασμών, το Nike Zoom BB III δίνει ιδανική σταθερότητα. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον τρόπο παιχνιδιού σου, θα πρέπει να επιλέξεις και το αντίστοιχο παπούτσι basket. Με τη βοήθεια του FootScan και των εξειδικευμένων πωλητών μας, η επιλογή σου θα είναι κάτι παραπάνω από ιδανική!

Το μπασκετικό παπούτσι

........
Το αθλητικό παπούτσι είναι σημαντικό κομμάτι για τον μπασκετμπολίστα, αλλά συχνά η επιλογή και η χρήση του υποτιμάται. Είναι σημαντικό, όμως, το παπούτσι να εκπληρώνει ορισμένες προδιαγραφές. Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι οι βιομηχανίες παραγωγής αθλητικών παπουτσιών εκπροσωπούνται από εταιρείες – κολοσσούς που ξοδεύουν εκατομμύρια και κλείνουν συμβόλαια με γνωστούς αθλητές για την προώθηση των προϊόντων τους.ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

Μέχρι τη δεκαετία του 1960, στο μπάσκετ κυριαρχούσαν τα λεγόμενα 
Chuck Taylor ή All-Star παπούτσια της Converse, τα οποία παραμένουν το μοντέλο με τις περισσότερες πωλήσεις όλων των εποχών, με περισσότερα από 500 εκατομμύρια ζευγάρια να έχουν αγοραστεί. Το μπασκετικό παπούτσι πέρασε σε νέο επίπεδο με δύο σημαντικές διαφοροποιήσεις: την εισαγωγή τουδέρματος στην κατασκευή τη δεκαετία του ’60 και την προσθήκη της αερόσολας το 1983.

Επανάσταση στο μάρκετινγκ των παπουτσιών, φυσικά, έφερε η συνεργασία εταιρειών με δημοφιλείς μπασκετμπολίστες. Ξεκινώντας από τους 
Λάρι Μπερντ καιΜάτζικ Τζόνσον, δεν υπήρχε αμφιβολία ότι σταθμό στην ιστορία του μπασκετικού παπουτσιού θα αποτελούσε οΜάικλ Τζόρνταν. Ως ρούκι εμφανίστηκε με παπούτσι με τη δική του υπογραφή και υποχρεώθηκε να πληρώνει πρόστιμο σε κάθε αγώνα επειδή το παπούτσι του ήταν«πολύ πολύχρωμο» και «δε συμβάδιζε με τα χρώματα της ομάδας». Το Air Jordan με τους «απογόνους του» (τα μοντέλα έχουν σταματήσει τώρα στο AJ XII) κυριάρχησε στα ράφια και στις προτιμήσεις αθλητών και παιδιών σε όλο τον κόσμο.

Ο 
ανταγωνισμός των μεγάλων εταιρειών (NIKE, Adidas, Puma, Reebok, And1, Fila) σε συνδυασμό με τη χρήση του ανταγωνισμού μεταξύ των καλύτερων παικτών του NBA στις διαφημιστικές καμπάνιες οδήγησαν στην κατασκευή των εξαιρετικών σημερινών μοντέλων.ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤΙΚΟ ΠΑΠΟΥΤΣΙΤο παπούτσι που πρέπει να φοράει ένας επαγγελματίας μπασκετμπολίστας, αλλά και τα παιδιά που ασχολούνται με το άθλημα καθώς και όσοι συνηθίζουν να παίζουν ερασιτεχνικά πρέπει να πληροί ορισμένες βασικές προδιαγραφές: το ανώτερο τμήμα να είναι μαλακό και να «κρατάει» το πόδι σταθερό κατά τις διάφορες κινήσεις. Μπορεί να είναι ψηλό (πάνω από τον αστράγαλο), ενδιάμεσο ή χαμηλό, αλλά γεγονός είναι ότι το 70% των επαγγελματιών επιλέγουν παπούτσι με ψηλό ανώτερο τμήμα. Το φερμουάρ, αν και πρακτικό, δεν είναι καλή λύση για ενήλικες αφού δε βοηθά στη σταθεροποίηση του ποδιού.

Το 
κάτω μέρος του παπουτσιού πρέπει να προσφέρει ένα σταθερό, επίπεδο πάτημα και να δημιουργεί μια ευρεία βάση για να αποφεύγονται οι αποκλίσεις του αστραγάλου από τη φυσιολογική του θέση. Η αερόσολα βοηθά στο να απορροφούνται οι κραδασμοί. Η υδρόσολα θα πρέπει να επιλέγεται καλύτερα εάν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία με ανάλογο παπούτσι, αφού δε δημιουργεί «βολικό» αίσθημα για όλους. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πλέον υπάρχουν ακόμη και παπούτσια για εξωτερικό ή εσωτερικό, κλειστό, γήπεδο.ΤΙ ΠΑΠΟΥΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΓΕΙ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ;

Γενικά, οι γυναίκες που παίζουν μπάσκετ καλό είναι να επιλέγουν ειδικά μοντέλα σχεδιασμένα για γυναίκες, παρά τα τυπικά αντρικά παπούτσια. Είναι προτιμότερο γιατί το κλασικό παπούτσι έχει ευρύτερο πάτο και οι γυναίκες, οι οποίες έχουν κατά κανόνα, «στενότερο» πόδι θα έχουν πρόβλημα σταθερότητας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς.
ΚΑΘΕ ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΤΟΥ;

Το να παίρνει νέα παπούτσια κάποιος που ασχολείται με το μπάσκετ επαγγελματικά ή τακτικά, δεν είναι ένα περιττό έξοδο, αλλά μια σημαντική συνιστώσα. Ένα παπούτσι που έχει σημαντική φθορά τόσο στον πάτο όσο και στο ανώτερο μέρος του έχει ήδη αρχίσει να προκαλεί προβλήματα. Μυϊκή αδυναμία και πόνος στις αρθρώσεις είναι τα απώτερα αποτελέσματα, αλλά εάν εμφανιστούν ασυνήθιστες κράμπες ή πόνος στους μυς (ακόμα και στη μέση) είναι ένα δείγμα ότι το παπούτσι χρειάζεται αλλαγή. Οι επαγγελματίες μπασκετμπολίστες αλλάζουν παπούτσια ακόμα και ανά 2-3 αγώνες. Ωστόσο, η γενική συμβουλή είναι κάποιος που ασχολείται με το μπάσκετ ερασιτεχνικά (αλλά παίζει συχνά) καλό είναι να παίρνει καινούργια παπούτσια μετά από 75-100 ώρες άθλησης και να μην ξεχνά να ψάχνει για σημάδια φθοράς στη σόλα, τον πάτο και στο εσωτερικό.

by 
Dr.Ball



Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728