Recruiting- Scouting

  
Η λέξη scouting στην Αμερική δεν σημαίνει αυτό που σημαίνει στην Ευρώπη (βιντεοανάλυση του αντιπάλου). Στην Αμερική scouter είναι αυτός που παρακολουθεί ταλέντα και τα προτείνει σε επαγγελματικές ομάδες. Τα τελευταία χρόνια στο ΝΒΑ γίνετα μεγάλη εισροή παιχτών από ξένες αγορές (Ευρώπη, Ασία, Αφρική) οπότε η δουλειά του scouter γίνεται ολοένα και πιο σημαντική.
Ο Ιτάλος scouter των San Antonio Spurs Claudio Crippa σε μια ομιλία του πριν 2 χρόνια στη Βαρκελώνη είχε τονίσει κάποιες παραμέτρους με τις οποίες πρέπει να ασχολείται αυτός ο οποίος κάνει scouting ή recruiting (όπως αναφέρεται στην Ευρώπη). Επίσης είχε αναφερθεί στην ικανότητα του προπονητή να κάνει ακόμα και τη δουλειά του scouter στις χαμηλότερες κατηγορίες.
Για τη διευκόλυνση του προπονητή- scouter ο Crippa προτείνει τη δημιουργία προσωπικών καρτέλων (reports) ανάλογα με τη θέση, οπου εκεί θα σημειώνονται τα χαρακτηριστικά των νεαρών αθλητών.
Για τα 
play maker οι παράμετροι πρέπει να περιλαμβάνουν:

α)την ικανότητα στην πάσα(passing ability) και
β) το χειρισμό της μπάλας (ballhandling)
Για την ικανότητα στην πάσα επιμέρους παράμετροι είναι οι :

1. fundamentals, 
2. περιφερειακή όραση, 
3.timing ,
4. πάσα μετά από παγίδα, 
5. απλές/δύσκολες πάσες, 
6. δημιουργία, 
7.ηγετική συμπεριφορά κ.α.
Για το ballhandling θεωρεί ότι είναι οι : 

1. ταχύτητα ντρίπλας, 
2.προστασία μπάλας, 
3.αντίδραση κάτω από πίεση, 
4. ικανότητα χειρισμού με τα 2 χέρια κ.α.

Με την ίδια λογική δημιουργεί καρτέλες για τα 
guard-forward(ικάνοτητα στο σουτ, ικανότητα στη δημιουργία, περιφερειακή άμυνα ) και για τα centers (ικανότητα στο inside game, ικανότητα στα rebound, άμυνα στο post).
Οι πληροφορίες παρέχονται είτε από παρακολούθηση dvd αγώνων, είτε από live παρακολούθηση. Στην πρώτη περίπτωση μπορούμε να κάνουμε καλύτερη ανάλυση λόγω των πλεονεκτημάτων του dvd, αλλά η live παρακολούθηση περιλαμβάνει πληροφορίες όπως τη γλώσσα του σώματος, δηλαδή αντίδραση με συμπαίχτες, διαιτητές, προπονητή όταν τον κάνει αλλάγή κ.λ.π.
Τελειώνοντας θέλω να επισημάνω ότι τα παραπάνω μπορούν να γίνουν όχι μόνο σε επίπεδο NBA ή Ευρωλίγκας αλλά και σε αναπτυξιακό επίπεδο ώστε να αναδεινύονται τα ταλέντα ανεξαρτήτου ηλικίας


ΠΗΓΗ http://dimdaniil.blogspot.com/2010/05/recruiting-scouting.html

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728