Παιχνίδι μέσα στην ρακετα (Inside game- Low post game)

COACH Δανιήλ Δημήτρης
Στο σύγχρονο μπάσκετ οι ομάδες πρέπει να έχουν ισορροπία ανάμεσα στο παιχνίδι από την περιφέρεια (pick n' roll, screen , 1on1) και στο παιχνίδι μέσα στη ρακέτα (inside game).
To inside game δίνει στην ομάδα μας τα εξής πλεονεκτήματα: α) επιτρέπει να κερδίζουμε ευκολότερα φάουλ και έτσι να φτάνουμε πιο γρήγορα στο μπόνους των ελεύθερων βολών β) οδηγεί την άμυνα σε βοήθειες, άρα δημιουργεί προϋποθέσεις για ελέυθερα σουτ από την περιφέρεια, γ) δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις για επιθετικά ρημπάουντ, δ) μπορούν να δημιουργήσουν απο τη ρακέτα όχι μόνο οι ψηλοί αλλά και οι περιφερειακοί.





Θεωρώ ότι τα θέματα που πρέπει να σχολιάσουμε είναι


α) πως θα πασάρουμε στο low post


β) πως θα κινηθούμε από τη στιγμή που θα μπεί η μπάλα στο low post.


Το πως θα πασάρουμε στο post εξαρτάται απο την τοποθέτηση της άμυνας (3/4, 4/4). Ενα συχνό λάθος στην τροφοδοσία του ψηλού είναι ότι ο παίχτης που πασάρει στο post κοιτάει τον συμπαίχτη του και όχι την άμυνα.


Ο παίχτης που θέλει να δεχθεί την πάσα πρέπει να δίνει στόχο και να ζητάει την μπάλα αντίθετα από το χέρι άμυνας (εικόνα 1)




Σε περίπτωση που η άμυνα παίζει 4/4 πρέπει ο αντίθετος ψηλός να κάνει flash στο high post και η πάσα να γίνει έιτε λόμπα κατευθείαν από τον περιφερειακό , είτε με σκάλα από τον παίχτη του high post (εικόνα 2)




Τί γίνεται όμως στην πολύ συχνή περίπτωση που η μπάλα μπαίνει στο low post χωρίς ο επιτιθέμενος να έχει αποκτήσει πλεονέκτημα για καλάθι;


Είναι πολύ σημαντικη η κίνηση των υπολοίπων παιχτών για να δυσκολέψουν τις βοήθειες στο1 on1 του ψηλού και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για σουτ.


Το πως θα κινηθούν εξαρτάται από την φιλοσοφία μας όπως επίσης και από το υλίκό που έχουμε στη διάθεσή μας. Σε ότι αφορά τη διάταξη 4 έξω- 1 μέσα τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ σύνηθες ένα give n' go, δηλαδή ο παίχτης που πάσαρε στο Post έκοβε στην πλάτη της άμυνας και οι υπόλοιποι αντικαθιστούσαν. (εικόνα 3)




Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ο παίχτης που κόβει να μην είναι αυτός που πασάρει στο post αλλά να είναι κάποιος από την αδύνατη πλευρά (εικόνα 4)




Επίσης μπορεί να μη γίνουν κοψίματα αλλά screen στη δυνατή (εικόνα 5)



ή στην αδύνατη πλευρά (εικόνα 6).




Σε διάταξη 3 έξω-2 μέσα είναι πολύ σημαντική η συνεργασία μεταξύ των 2 ψηλών μέ κίνηση αντίθετα από τις περιστροφές. (εικόνα 7)




Τέλος θα ήθελα να αναφέρω 2 περιπτώσεις που συμβαίνουν όταν στη δυνατή πλευρά υπάρχουν μόνο 2 παίχτες (αυτός που πασάρει και αυτός που ποστάρει) , ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται στην αδύνατη πλευρά. Στις εικόνες αυτός που ποστάρει είναι περιφερειακός για καλύτερη ισορροπία. Η πρώτη συνεργασία περιλαμβάνει staggered screens από τους 2 ψηλούς (εικόνα 8)



και η δεύτερη ένα κόψιμό από την αδύνατη πλευρά και ένα


screen για σουτ (εικόνα 9)









Για να γίνουν όλα τα παραπάνω είναι πολύ σημαντικό οι παίχτες να έχουν αριστεία σε ότι αφορά την ατομική τεχνική και τακτική. Για το λόγο αυτό οι βάσεις για το inside game πρέπει να μπαίνουν από την αναπτυξιακή ηλικία...


Περιμένω σχολιά σας,


COACH Δανιήλ Δημήτρης






ΠΗΓΗ : http://dimdaniil.blogspot.com/2010/05/inside-game-low-post-game.html

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728