O COACH ΣΟΡΩΤΟΣ ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΟ ΜΠΛΟΚ ΜΑΣ

COACH
ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΝΑ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΟΥ ΝΑ ΜΕΤΑΛΑΜΠΑΔΕΥΣΕΙΣ ΤΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΕΣ ΣΟΥ ΓΝΩΣΕΙΣ .
ΘΕΛΩ ΝΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΩ ΣΑΝ ΣΤΟΧΟ ΝΑ ΑΝΑΚΡΙΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΜΥΝΤΑ, ΑΛΛΑ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ Ο ΤΡΟΠΟΣ ΣΚΕΨΗΣ (ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΑ ΠΑΝΤΑ) ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
ΚΑΙ ΕΞΗΓΟΥΜΑΙ:

Α.  ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΣΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΔΑΣ ΣΑΣ ΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ?
 ΕΧΕΤΕ ΕΝΑΝ ΒΑΣΙΚΟ ΚΟΡΜΟ 5 ΠΑΙΧΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΘΕΩΡΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΠΑΙΧΤΕΣ ΣΑΣ  ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΑΤΕ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ Ή ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΑΛΟ ΠΡΟΣΑΡΜΟΖΕΤΕ ΤΗΝ ΠΕΝΤΑΔΑ ΣΑΣ  ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΜΑΡΚΑΡΙΣΜΑΤΑ ΙΣΩΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ.

    Θανάση σε ευχαριστώ πολύ για την ευκαιρία που μου δίνεις να μοιραστώ με συναδέλφους μερικές ιδέες πάνω στο άθλημα που όλοι αγαπάμε και ελπίζω να φανούν χρήσιμες.
Πριν μπούμε αναλυτικά στα θέματα μας θέλω να πω ότι στο μπάσκετ δεν υπάρχει το απόλυτο σωστό και το απόλυτο λάθος. υπάρχουν ιδέες, απόψεις και αποφάσεις που πολλές από αυτές πρέπει να παίρνονται σε καταστάσεις πίεσης και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για αυτό ο προπονητής θα πρέπει να προσπαθεί να έχει πάντα καθαρό μυαλό αλλά και να έχει αρχές και άξιες.
   Στο πρώτο ερώτημα έχω να πω ότι αρχικά πολύ μεγάλο ρόλο σε μια ομάδα παίζουν οι επιλογές στον καταρτίζεται το ράστερ μιας ομάδας.
εκεί πρέπει να προσεχθεί πάρα πολύ η χημεία της ομάδας και κυρίως πρέπει να υπάρχουν ξεκάθαροι ρόλοι μέσα στην ομάδα. δηλαδή πρέπει να υπάρχουν οι πρωταγωνιστές, πρέπει να υπάρχουν οι βασικοί, πρέπει να υπάρχουν οι ρολίστες και πρέπει να υπάρχουν τα παιδία που θα έρχονται από πιο πίσω και θα δίνουν την μάχη τους να κερδίσουν τη θέση τους.
το ότι θα υπάρχουν καθαροί ρόλοι στην ομάδα δεν πάει να πει ότι θα υπάρχουν και στεγανά. δηλαδή ένα παιδί που έρχεται από πίσω αν δουλέψει και το αξίζει θα μπορεί να κερδίσει τη θέση του , ενώ ένα παιδί που μπορεί να έχει ξεκινήσει βασικός αν δεν ανταποκρίνεται θα πρέπει να ξέρει ότι θα πάει πιο πίσω.
μια ομάδα μπάσκετ είναι μια δυναμική κατάσταση και όχι μια στατική με καθημερινά ερεθίσματα και καθημερινές δοκιμασίες. έτσι στον καταρτισμό της πεντάδας βασικό ρόλο παίζει και η προσπάθεια στη προπόνηση που οπωσδήποτε πρέπει να επιβραβεύεται.
σίγουρα στο καταρτισμό της πεντάδας παίζει ρόλο και ο αντίπαλος και η τακτική.
π.χ όταν θα χρειαστεί να έχεις ένα καλό μαρκάρισμα απέναντι στο ατού του αντίπαλου εκεί ίσως θυσιάσεις έναν βασικό σου παίχτη στα προηγουμενα παιχνίδια για να χρησιμοποιήσεις έναν ρολιστα που ματσαρει καλύτερα στο αντίπαλο μαρκάρισμα.
άλλος ένας λόγος στον καταρτισμό μιας πεντάδας είναι και η καλή αγωνιστική χημεία μεταξύ των παικτών της ομάδας σου.
π.χ. αν χρησιμοποιήσεις έναν ρολιστα που δεν είναι πολύ καλός σουτέρ θα πρέπει να βάλεις έναν άλλον παίχτη που θα σου δίνει το σουτ η αν η αντίπαλη ομάδα ξέρεις ότι πιέζει πολύ στην άμυνα μπορείς να χρησιμοποιήσεις δυο καλούς χείριστες αντί για έναν χειριστή και έναν καλό σουτέρ.
καταλήγοντας σίγουρα στον καταρτισμό μιας αρχικής πεντάδας παίζει ρόλο και η τακτική όπως και ο αντίπαλος.
Aυτό που θέλει προσοχή είναι όταν γίνεται μια αλλαγή μιας πεντάδας που έχει ξεκινήσει σε πολλά παιχνίδια μαζί πάντα να υπάρχει κουβέντα με το παιδί που θα μείνει εκτός πεντάδας για να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις.


Β.  ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΣΦΥΡΙΖΕΙ Ο ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑ ΟΠΟΥ ΚΟΟΥΤΣΑΡΕΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΣΟΡΩΤΟΣ , ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΙ ΕΧΕΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ.... ΠΟΥ ΔΙΝΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ Ή ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ?- ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΤΑΙ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΟΥΣ ΤΟΥ? ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΑΝΤΑ ΤΗ ΛΟΓΙΚΗ Ή ΠΑΙΡΝΕΙ ΚΑΙ  ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΟΜΕΝΟΣ ΤΟ   ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΤΟΥ? ΠΩΣ ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΠΑΙΧΤΗ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΥΕΙ ΤΙΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΕΠΑΝΕΙΛΗΜΜΈΝΑ? 


 Στο δεύτερο ερώτημα που είναι και πολύ ωραίο έχω να πω τα εξής:
όταν ξεκινάει το παιχνίδι ο προπονητής έχει να διαχειριστεί πολλά πράγματα σε όλα τα κομμάτια του παιχνιδιού. σίγουρα η άμυνα για εμένα είναι πολύ σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού όπως και οι επιλογές στην επίθεση.
εγώ προσωπικά στην επίθεση δίνω πολύ μεγαλύτερη σημασία στις επιλογές και πολύ λιγότερο στις εκτελέσεις και εκεί επικεντρώνεται το ενδιαφέρον μου.
πολύ μεγάλο ρόλο στο κοουτσαρισμα παίζει και η ψυχολογία των παικτών και δίνω μεγάλη σημασία.
στην εξέλιξη του παιχνιδιού σίγουρα συμβουλεύομαι τους συνεργάτες μου αλλά βέβαια τις αποφάσεις τις παίρνω εγώ όπως και την ευθύνη.
οι αποφάσεις την ώρα του αγώνα είναι ένα κράμα λογικής αλλά και ενστίκτου.
η πείρα μου μου λέει πάντως ότι οι μεγάλες και σημαντικές αποφάσεις είναι πάντα αποφάσεις ενστίκτου ενός ενστίκτου όμως που δημιουργείται μέσα από την καθημερινή τριβή και εμπειρία.
στο τελευταίο κομμάτι θα είμαι λίγο πιο κατηγορηματικός.
ο παίκτης δεν πρέπει να προλάβει να παρακούει "επανειλημμένα" τις εντολές μου. αν απλά τις παρακούει γίνεται αλλαγη.Ετσι απλά...

Γ.  ΠΟΙΑ ΗΤΤΑ ΣΑΣ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΣΕ ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΟ ΛΑΘΟΣ (ΠΟΙΟ ΛΑΘΟΣ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟ) ΑΠΟ ΤΟ ΟΠΟΙΟ Ο COACH ΣΟΡΩΤΟΣ ΔΙΔΑΧΤΗΚΕ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΧΤΗΚΕ ΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ? (ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙΤΕ ΣΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΠΛΑ ΣΤΟ ΛΑΘΟΣ ΠΟΥ ΕΠΙΣΗΜΑΝΑΤΕ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΙΣΩΣ ΔΕΙ ΚΑΤΑ ΚΟΡΟΝ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ)


    Εδώ είναι το πιο δύσκολο ερώτημα αλλά και το πιο ενδιαφέρον.
κατ'αρχας είναι πολλά τα λάθη που έχω κάνει στα 32 χρόνια προπονητικης καριέρας όπως θέλω να πιστεύω και τα καλά. είναι αναπόφευκτα και τα δυο.
θεωρώ ότι το μεγαλύτερο λάθος είναι όταν αφήνεις την επιθυμία σου για μια μεγάλη νίκη, μια σημαντική νίκη να ξεπεράσει κάποια όρια και να σου θολώσει το μυαλό και το δικό σου και των παιχτών. είναι ένα λάθος που το έχω δει και πάνω μου αλλά και πάνω σε πολλούς συνάδελφους και πολλές φορές έχει πολύ δυσάρεστα αποτελεσματα.Ειπαμε ένστικτο και λογική στη σωστή αναλογία.
λάθη κάθε προπονητής θα κάνει καλό είναι όμως να έχουμε τη δυνατότητα της αυτοκριτικής μας και να βελτιωνόμαστε καθημερινά. ας κάνουμε αλλά λάθη, όχι τα ίδια....
Θανάση πιστεύω να ανταποκρίθηκα σε αυτά που ήθελες και είμαι στη διάθεση σου σε ότι θέλεις στο μέλλον. σε ευχαριστώ πολύ

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728