Άμυνα ζώνης box and one



 
Η ζώνη ένας-τέσσερις χρησιμοποιείται όταν η αντίπαλη ομάδα είναι μονοδιάστατη, έχει μια βασική επιθετική απειλή. Δεν είναι από τις πλέον συνηθισμένες άμυνες ζώνης, αλλά το γεγονός ότι δεν την επιλέγουν πολλοί, δεν αναιρεί την αποτελεσματικότητά της.

box_and_one_defense
Υπάρχουν τέσσερα βασικά βήματα :
Βήμα 1ο : να γνωρίζουμε πότε πρέπει να επιλέγουμε αυτή τη μορφή άμυνας, αφού δεν είναι κατάλληλη για κάθε παιχνίδι. Την χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να απομονώσουμε κάποιον παίκτη, την επιθετική αιχμή της αντίπαλης επίθεσης
Βήμα 2ο : Να στήσουμε το τετράγωνο (box) σωστά. Τέσσερις αμυντικοί αποτελούν το box αμυνόμενοι σαν απλή ζώνη με τέσσερις παίκτες. Ουσιαστικά θέλουμε να καλύπτουν με τις θέσεις τους την περιοχή των τριών δευτερολέπτων, τη ρακέτα με βασική διάταξη (η οποία μπορεί να διαφοροποιείται ανά περίσταση) με τους περιφερειακούς παίκτες στις δύο γωνίες του φάουλ και τους ψηλούς μας παίκτες στα low post.
Βήμα 3ο : ο πέμπτος παίκτης της άμυνας παίζει αυστηρό man-to-man και γίνεται κυριολεκτικά η σκιά του επιθετικού που θέλουμε να απομονώσουμε. Πρέπει να είναι γρήγορος, ο καλύτερος αμυντικός μας.
Βήμα 4ο : Η συγκεκριμένη άμυνα ζώνης δεν είναι για κάθε κατάσταση, για παράδειγμα δε θα μας βοηθήσει πολύ όταν η αντίπαλη ομάδα πλεονεκτεί στο low post. Είναι περισσότερο αποτελεσματική όταν θέλουμε να μαρκάρουμε περιφερειακό παίκτη.
boxand_one_def
Έτσι εξουδετερώνοντας την καλύτερη επιθετική λύση των αντιπάλων μας, τους καταστρέφουμε τα επιθετικά τους σχέδια και τους αναγκάζουμε να διαφοροποιήσουν τα πλάνα τους!
Written by Froso Drakaki
ΠΗΓΗ:  http://www.weplayball.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=558:-box-and-one&catid=62:coaching&Itemid=56
 

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728