Μεθοδολογία άμυνας - 3vs3 ή 4vs4?Δεν υπάρχει προπονητής που να πιστεύει ότι χωρίς να δίνει έμφαση στην άμυνα μπορεί σε βάθος χρόνου να καταφέρει κάτι καλό. Όλοι πιστεύουμε το ίδιο αλλά δουλεύουμε διαφορετικά. Κάποιοι δουλεύουν αμυνα 5 εναντίον 5 στο 1/2 γήπεδο. Σέβομαι τις απόψεις τους αλλά διαφωνώ. Θεωρώ ότι για να δώσουμε έμφαση στην άμυνα πρέπει να δουλέψουμε αρκετά ασκήσεις 3 εναντίον 3 και 4 εναντίον 4. Τί όμως είναι καλύτερο;
Όλα εξαρτώνται από τους στόχους που έχουμε για κάθε άσκηση. Αν π.χ. θέλουμε να δουλέψουμε αμυνα στις γραμμές τις πάσας είναι καλύτερα 3vs3. Ετσι μπορούμε να είμαστε και οι τρεις ανοιχτα και να κάνουμε ασκήσεις deny στις πρώτες πάσες (εικόνα αριστερά) , όπως επίσης και αν η μπάλα είναι σε διάδρομο να δουλέψουμε και θέσεις στην αδύνατη πλευρά (weak side). Θα ήταν επίσης ενδιαφέρον να δουλέψουμε την άμυνα στο 1 εναντίον 1 γνωρίζοντας όμως ότι άν ο πάιχτης με την μπάλα περάσει τον αντίπαλό του (εικόνα αριστερά) οι βοήθειες που θα έρθουν από τους άλλους αμυντικούς λογικά δεν θα είναι αυτές που θα ήταν σε ένα παιχνίδι 5 εναντίον 5
Αντίθετα θα ήταν πολύ πιο ενδιαφέρον και πιο κοντα στο 5 εναντίον 5 αν αναγκάζαμε την επίθεση να χρησιμοποιήσει μόνο το 1/4 του γηπέδου, δηλαδή να πάιξει μόνο στην μια πλευρά του γηπέδου. Οι ασκήσεις θα μπορούσαν να αρχίσουν με ένα screen του 3 στον 2 σύμφωνα με την αριστερή εικόνα και από εκεί και πέρα οι παίχτες πρέπει να χρησιμοποιήσουν συνεργασίες μόνο στην μία πλευρά (inside game, UCLA cut, split n' pass, pick and roll κ.λ.π.).
Τέτοιες συνθήκες στο 1/4 του γηπέδου είναι πιο κοντά στο κανονικό παιχνίδι και δημιουργούν καταστάσεις εμπιστοσύνης στην άμυνα αφού περιορίζεται ο διαθέσιμος χώρος της επίθεσης.
Αντίθετα οι ασκήσεις 4 εναντίον 4 είναι πολύ πιο κοντά στο κανονικό παιχνίδι. Μπορούμε να αρχίσουμε και οι 4 ανοιχτά κάνοντας την γνωστή άσκηση shell drill (εικόνα δεξιά) ή να έχουμε 3 περιφερειακούς και έναν ψηλό.
Σε όλες τις προαναφερθείσες ασκήσεις μπορούμε να ξεκινήσουμε απο το κέντρο πιέζοντας την μπάλα και δυσκολέυοντας τις πάσες. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιήσουμε εμάς για να πασάρουμε την πρώτη πάσα σε κάποιο play (entry pass) και από εκεί και πέρα να τους αφήσουμε να παίξουν 4 εναντίον 4.
Είναι πολύ σημαντικό όλες οι ασκήσεις στο μισό γήπεδο να ακολουθούνται από επίθεση στο άλλο καλάθι (transition). Ετσι η άσηση γίνεται 4vs4 half court- full court. Πάντα στο μυαλό κάθε πάιχτη πρέπει να υπάρχει ότι η καλή επίθεση ξεκινά από την άμυνα και η καλή άμυνα ξεκινά από την επίθεση(αμυντική ισορροπία).
Τέλος πρέπει να προσθέσουμε και μια τρίτη ομάδα στο άλλο γήπεδο και να πάιξουμε συναγωνιστικά παιχνίδια 4 εναντίον 4 (3 ομάδες των 4) δίνοντας πόντους στις καλές άμυνες (αμυντικό ρημπάουντ, κλέψιμο, κόψιμο) . Έτσι οι παίχτες μπαίνουν στην αμυντική φιλοσοφία και κατανοούν ότι για εμάς κάθε άμυνα είναι σημαντική!!!
Περιμένω σχολιά σας,
COACH Δημήτρης Δανιήλ
http://dimdaniil.blogspot.com/

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728