ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΒΟΛΗ: Η ...ΜΟΝΑΞΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΜΠΟΛΙΣΤΑ


10 14:20
Κάθε αντικανονική άμυνα στο μπάσκετ στέλνει τον παίκτη που πάει προς το καλάθι στη γραμμή των βολών. Είναι από τα λίγα ελεύθερα και αβίαστα σουτ που κάνει ένας αθλητής κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Είναι ίσως το μοναδικό ομαδικό άθλημα που ο αθλητής βρίσκεται μόνος του με τον στόχο, χωρίς αντίπαλο. Γιατί και στο ποδόσφαιρο υπάρχει η αγωνία του πέναλτι, αλλά εκεί τουλάχιστον παίζουν δύο. Δεν έχεις να ανταγωνιστείς μόνος σου με την... ψυχραιμία, την ικανότητα και ένα καλάθι. Κυριολεκτικά στο κέντρο του στόχου, με χέρια ιδρωμένα, η αγωνία και η ...μοναξιά του μπασκετμπολίστα! Είτε είσαι η Λόρεν Τζάκσον ή η Νταϊάνα Ταουράσι, είτε παίζεις στο ανοιχτό της γειτονιάς, είτε παίζεις για κάποιες χιλιάδες ευρώ, είτε το έπαθλο είναι η ικανοποίηση της επιτυχίας, αδιάφορο! Το σουτ από τη γραμμή των βολών απαιτεί ηρεμία, συγκέντρωση, ψυχραιμία!

taurasi_free-throw

Και είναι γνωστό πως από τις βολές κερδίζονται ή χάνονται παιχνίδια. Άρα πρέπει στην προπόνηση να αφιερώνουμε καθημερινά αρκετό χρόνο σε αυτό το κομμάτι, και κυρίως να το κάνουμε σε συνθήκες αγώνα. Κανείς αθλητής δε φτάνει στις βολές ξεκούραστος. Έχει προηγηθεί κάποια προσπάθεια και κόπωση.

Επομένως, το πρώτο που κάνουμε είναι να "βγάλουμε τον αέρα", ξεφυσώντας, σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουμε. Στη συνέχεια συγκεντρωνόμαστε στο στόχο, και ξεκινάμε τη διαδικασία μας για το σουτ. Είναι πολύ σημαντικό κάθε παίκτης να έχει φτιάξει μια δική του διαδικασία. Το σώμα θυμάται! Αυτό τον βοηθά να χαλαρώσει, να συγκεντρωθεί και να απαλλαγεί από το ενδεχόμενο άγχος. Βλέπουμε από μεγάλους αθλητές να κάνουμε συγκεκριμένες κινήσεις πριν το σουτ. Κάποιοι γυρνάνε τη μπάλα στα χέρια τους, άλλοι κάνουν συγκεκριμένο αριθμό ντρίπλας, υπάρχουν και ορισμένοι που σουτάρουν απευθείας! Καθένας όπως έχει αναπτύξει τη δική του διαδικασία.

free-throw

Κάποιες ασκήσεις για να δουλέψουμε το κομμάτι των ελευθέρων βολών είναι οι ακόλουθες:

Άσκηση 1η: Βάζουμε τους παίχτες να σουτάρουν μια βολή. Αν ευστοχήσουν έχουν δικαίωμα και για δεύτερη. Αν όχι, τρέχουν δύο γήπεδα. Αν ευστοχήσουν στην πρώτη, αλλά χάσουν τη δεύτερη, η ποινή μειώνεται σε ένα γήπεδο.

Άσκηση 2η: Κάθε παίχτης σουτάρει 2 συνεχόμενες βολές. Αν ευστοχήσει και η μπάλα βρει μόνο διχτάκι, παίρνει +1 βαθμό. Αν τη χάσει έχει -1 βαθμό, ενώ αν μπει μεν, αλλά ακουμπήσει στεφάνι, δεν παίρνει κανένα βαθμό. Η άσκηση τελειώνει όταν ένας παίχτης συγκεντρώσει 10 βαθμούς.

Άσκηση 3η: Αυτή είναι μια πιο ατομική άσκηση. Κάθε παίχτης σουτάρει 10 βολές. Ο στόχος είναι να ευστοχήσει στις 8 τουλάχιστον. Αν δεν τα καταφέρει, τρέχει 8 γύρους ή κάνει push-ups, ή ό,τι άλλο υποδείξει ο προπονητής.

Γενικά, υπάρχουν άπειρες ασκήσεις που μπορούμε να βρούμε, ή/και να δημιουργήσουμε. Συγκεντρωθείτε λοιπόν και... καλές βολές!!

Written by Froso Drakaki  

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728