Πώς Μπορεί η Μπάλα να Πηγαίνει Συχνότερα στους Καλύτερους Παίκτες;

Η ερώτηση στον τίτλο του συγκεκριμένου άρθρου αποτελεί προβληματισμό αρκετών προπονητών. Κυρίως αφορά τις καταστάσεις σε motion επίθεση, αν υποθέσουμε ότι όταν εφαρμόζεται .
συγκεκριμένο σύστημα (play) είναι πιο εύκολο για τον προπονητή να ορίσει ρόλους.
Παρόλο του ότι δεν μπορούν να προβλεφθούν όλες οι καταστάσεις, οι περισσότερες θα πρέπει να αντιμετωπίζονται στην προπόνηση. Είναι πολύ δύσκολο για τον προπονητή να εφαρμόσει κάτι κατά τη διάρκεια του αγώνα.


Παρακάτω αναφέρονται δυο προτάσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος.


1. Ανάπτυξη ικανοτήτων


Εκτός από τις βασικές δεξιότητες (ντρίπλα, πάσα, σουτ) οι προπονητές πρέπει να διδάσκουμε στους σουτέρ πώς να διαβάζουν την άμυνα και να βγαίνουν από το screen, ποιες ευκαιρίες παρουσιάζονται όταν βγαίνεις από screen και ποιες όταν κάνεις screen. Πολλές φορές οι καλύτερες ευκαιρίες παρουσιάζονται στον screener και όχι σ’αυτόν που βγαίνει από το screen. Βάλτε τους σουτέρ να δίνουν περισσότερα screen. Είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν ελεύθεροι περισσότερες φορές.
Η κίνηση χωρίς τη μπάλα είναι άλλη μια ικανότητα που πρέπει να δουλευτεί. Όσο πιο δυνατή είναι η άμυνα πάνω τους, τόσο περισσότερο πρέπει να κινούνται. Μπορεί το ελεύθερο σουτ να μην έρθει αμέσως αλλά το αποτέλεσμα της κίνησης θα φανεί όταν η άμυνα κουραστεί και καταρρεύσει.


2. Καθορισμός ρόλων


Υπάρχουν σουτέρ, πασέρ, screeners, διεισδυτικοί, παίκτες post, 3ποντοι κτλ. Κάθε ένας από τους παίκτες πρέπει να έχει κάποιο ρόλο και να τον αντιλαμβάνεται. Αν κάποιος που δεν είναι σουτέρ βρεθεί ελεύθερος, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να σουτάρει.
Είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε το παραπάνω στους παίκτες. Αν έχετε παίκτες post που μπορούν να σκοράρουν, απελευθερώστε τους. Το σκορ από τη ρακέτα εξουδετερώνει όλα τα αμυντικά πλάνα.
Ένα πράγμα που πρέπει να ληφθεί υπόψη στη motion επίθεση είναι να μην χάνουν την υπομονή τους οι παίκτες και βγαίνουν από τον ρόλο τους.
Όταν οι σουτέρ δεν παίρνουν τα σουτ, κάνουν πράγματα στα οποία πιθανόν δεν είναι το ίδιο καλοί. Κάποιοι άλλοι προσπαθούν να καλύψουν το κενό και παίρνουν άσχημα σουτ, κάνοντας στην ουσία το ίδιο (βγαίνουν εκτός ρόλου).
Προσπαθήστε να δουλέψετε αυτές τις καταστάσεις στην προπόνηση όσο πιο συχνά μπορείτε.


Έχετε κάποιες προτάσεις για την αντιμετώπιση του θέματος; Αφήστε το σχόλιό σας.



Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στα  social media και στηρίξτε την προσπάθεια μας H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!












Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728