Η διδασκαλία του lay-up

Του Μιχάλη Λάγκη

Το lay-up στο μπάσκετ είναι το πιο σημαντικό σουτ κατά την εκτέλεση του αιφνιδιασμού. Ως εκ τούτου αποτελεί ένα από τα πιο βασικά μέρη του σουτ καθώς οι περισσότεροι πόντοι από αιφνιδιασμό προέρχονται από αυτή την εκτέλεση.

Προσεγγίζοντας το καλάθι από τη δεξιά πλευρά ο παίκτης θα πρέπει να διδαχθεί πως θα πρέπει να πιάνει τη μπάλα με τα δυο χέρια καθώς το δεξί του πόδι προσγειώνεται στο έδαφος ενώ παράλληλα το σώμα θα πρέπει να είναι τοποθετημένο μεταξύ της μπάλας και του αμυντικού (από την αριστερή πλευρά γίνεται ακριβώς το αντίθετο).Ο προπονητής πρέπει να διδάξει τον παίκτη να πηδάει όσο ψηλότερα μπορεί και να διατηρεί οπτική επαφή με το καλάθι.
Το αριστερό πόδι πατάει τελευταίο το έδαφος και με το δεξί γόνατο ο παίκτης σπρώχνει προς τα πάνω μεταφέροντας τη μπάλα με τα δυο χέρια όσο το δυνατόν ψηλότερα. Το δεξί χέρι είναι τοποθετημένο πίσω από τη μπάλα, με τον καρπό στραμμένο προς το καλάθι ενώ το αριστερό χέρι πρέπει να  προστατεύει τη μπάλα.
Το τελευταίο βήμα του παίκτη είναι πιο σύντομο διότι είναι εκείνο που θα μετατρέψει την κίνηση προς τα εμπρός σε κάθετη ώθηση. Στο ψηλότερο σημείο του άλματος ο παίκτης έχει και τα δυο του χέρια πάνω από το κεφάλι και τα μάτια του στο στόχο. Το δεξί χέρι, ο καρπός και τα δάχτυλα εκτείνονται για να τοποθετήσουν τη μπάλα στο καλάθι.
Το ταμπλό χρησιμοποιείται κυρίως για τα lay-up που ξεκινούν από τα πλάγια. Μετά το Lay-up ο παίκτης προσγειώνεται με τα γόνατα λυγισμένα και το βάρος του σώματος χαμηλά ώστε να είναι έτοιμος είτε να πηδήσει για ριμπάουντ είτε για να επιστρέψει στην άμυνα.Η πρακτική εξάσκηση θα βοηθήσει τους παίκτες σε αυτούς τους αυτοματισμούς.
Ασκήσεις για τη διδασκαλία του Lau-up


Lay-up (Γρήγορη πάσα)


Ο 2 πασάρει στον 1 που έρχεται από το wing.Κατά τη διάρκεια της πάσας ο 4 παίρνει τη θέση του 3 και ο 3 τη θέση του 2.Ο 1 μετά το Lay-up παίρνει τη θέση του 4.Ο 2 παίρνει το ριμπάουντ πασάρει στον 3 και πηγαίνει στην γραμμή του.Η άσκηση συνεχίζεται με την ίδια περιστροφή.

Άσκηση οπτικής επαφής και προσποίησης

Οι παίκτες σχηματίζουν δυο γραμμές και χρησιμοποιούν δυο μπάλες. Ο 1 ξεκινάει να ντριμπλάρει την ίδια στιγμή που ο 3 κινείται προς το καλάθι για να πάρει πάσα για Lay-up.O 1 κάνει προσποίηση και στη συνέχεια πασάρει.
Η δεύτερη μπάλα μπαίνει στην άσκηση αφού ολοκληρώσει ο 3.Ο 1 παίρνει το ριμπάουντ και πασάρει στον 5.Η άσκηση συνεχίζεται, με τους παίκτες να αλλάζουν και ρόλους.

1Vs1 με τη χρήση τρέιλερ

Ο 1 ξεκινάει με ντρίμπλα με σκοπό να τελειώσει τη φάση με Lau-up.O K1 σπεύδει να τον μαρκάρει. Σε αυτή τη κατάσταση ο 1 σταματάει με jump stop,κάνει pivot και πασάρει στον 2 που έρχεται σαν treiler για να ολοκληρώσει το Lay-up.Αν ο αμυντικός δεν έχει πρόθεση να σταματήσει τον 1 αλλά απλά να τον παραπλανήσει τότε ο 1 ολοκληρώνει τη προσπάθεια. Ο σκοπός της άσκησης είναι να διδάξει την κατάσταση 2vs1 στον αιφνιδιασμό, το reverse pivot,την πάσα και το lay-up.Η άσκηση εκτελείται και στις δυο πλευρές του γηπέδου.

3Vs2 (Τελειώματα)
Ο 1 ντριμπλάρει κρατώντας σε εγρήγορση τον Κ1  και στη συνέχεια πασάρει στον 3 με τον τρόπο που δείχνει η εικόνα με σκοπό να παρασύρει τον πίσω αμυντικό και επιτρέποντας του παράλληλα να πασάρει στον 2 που έρχεται από την αντίθετη πλευρά.

Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στο  facebook και στηρίξτε την προσπάθεια μας H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728