Η αύξηση του χρόνου συμμετοχής των αθλητών

του Μιχάλη Λάγκη

Ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που αναπτύσσεται στις σχέσεις μεταξύ προπονητή και αθλητή είναι ο χρόνος συμμετοχής.Οι παίκτες θέλουν να ξέρουν πάντα τον λόγο για τον οποίο δεν παίζουν .
καθώς και το τι πρέπει να κάνουν για να κερδίσουν περισσότερο χρόνο συμμετοχής.

Το πρώτο πράγμα που κοιτάει ένας προπονητής στον παίκτη του εκτός από τα τεχνικά χαρακτηριστικά είναι η γενική του στάση μέσα στην ομάδα.Οι παίκτες που είναι ταπεινοί στη νίκη και δεν βγαίνουν εκτός εαυτού στην ήττα είναι μέσα στο προπονητικό πλάνο πάντα.Είναι εκείνοι οι παίκτες που δεν απαιτούν το σεβασμό αλλά τον κερδίζουν με τις πράξεις τους μέσα και έξω από το γήπεδο.
Ένας παίκτης ο οποίος δεν είναι επαγγελματίας ,έχει πολλαπλές ασχολίες κάθε ημέρα.Μπορεί να πηγαίνει σχολείο,να δουλεύει,να είναι φοιτητής στο πανεπιστήμιο η οτιδήποτε άλλο.Ο παίκτης αυτός θα πρέπει να βρεί την κατάλληλη φόρμουλα ώστε να εξισορροπεί όλες τις εργασίες του και παράλληλα να βελτιώνεται.Είναι βέβαιο πως κάθε προπονητής που παρατηρεί έναν τέτοιο παίκτη θα τον ανταμείψει.
Η θέση και ο ρόλος που θα έχει κάποιος παίκτης στην ομάδα είναι επίσης σημαντικός.Ο προπονητής θα ζητήσει από τους παίκτες να κάνουν θυσίες προκειμένου να βελτιωθούν τόσο ατομικά όσο και ομαδικά.Οι παίκτες που δείχνουν προσήλωση σε αυτό το στόχο είναι  αυτοί που θα επιλεγούν.Οι υπόλοιποι οι οποίοι θα αρχίσουν να αντιδρούν η δεν θα είναι σε θέση να θυσιάσουν τίποτα μοιραία θα οδηγηθούν στην έξοδο.
Η ικανότητα κάθε παίκτη τον κάνει να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους.Ένας παίκτης που σκοράρει κατά βούληση αλλά αμυντικά ο αντίπαλος του κάνει το ίδιο δεν είναι το ίδιο άξιος με έναν παίκτη που ο ρόλος του είναι καθαρά αμυντικός και δεν χρειάζεται να σκοράρει.
Ο παίκτης που είναι προσεκτικός και ικανός στην διαχείριση της μπάλας είναι πολύτιμος.Οι προπονητές μισούν τα απρόσεκτα λάθη.Οι παίκτες που χρησιμοποιούν πάσες και ντρίμπλες φανταχτερές χωρίς ουσιαστικό λόγο και χωρίς προπαντός να έχουν την τεχνική κατάρτιση θα δουν σύντομα την καρέκλα του πάγκου να τους φωνάζει.
Η αποδοχή της κριτικής και η εκτέλεση των σημείων που έχει πρόβλημα ο παίκτης αποτελεί αρετή.Κατά τη διάρκεια της χρονιάς ο παίκτης θα έχει τη δυνατότητα να δει τα αδύνατα σημεία του και να δουλέψει επάνω σε αυτά.Οι παίκτες που δουλεύουν πάνω σε αυτές τις αδυναμίες ακολουθώντας κατά γράμμα τις εντολές του προπονητή δεν θα βγουν χαμένοι.
Οι παίκτες που πασάρουν και δημιουργούν τις προυποθέσεις για καλάθι,ενθαρρύνουν τους συμπαίκτες τους στις προπονήσεις,στα παιχνίδια και γενικά βοηθούν την ομάδα να προοδεύσει θυσιάζοντας τον εγωισμό τους είναι αυτοί που επιβραβεύονται.Αντίθετα οι παίκτες που επιζητούν τα φώτα της δημοσιότητας,ενδιαφέρονται μόνο για τα προσωπικά τους στατιστικά και καυχώνται συνεχώς για την αξία τους απομονώνουν τον εαυτό τους από την υπόλοιπη ομάδα.
Η ικανότητα του παίκτη να κάνει τους άλλους καλύτερους είναι ακόμα μια πτυχή ενός καλού παίκτη.Ο παίκτης αυτός είναι καλύτερος από έναν σκόρερ.Οι προπονητές συχνά-πυκνά προτιμούν τέτοιους παίκτες.Είναι παίκτες που βοηθούν τους συμπαίκτες τους να σκοράρουν και συμβάλλουν τα μέγιστα στην δημιουργία.Ταυτόχρονα συμβάλλουν στην οικονομία του παιχνιδιού.
Οι παίκτες που δουλεύουν μέσα στο γήπεδο,πάνε πρώτοι και φεύγουν τελευταίοι και συνεχώς ενδιαφέρονται για τον τρόπο που θα βελτιωθούν είναι μέσα στο μυαλό των προπονητών τους.

Υπάρχουν σαφώς αμέτρητα πράγματα που μπορεί να κάνει ένας παίκτης για να αυξήσει το χρόνο συμμετοχής του.Εγώ ανέφερα τα πιο σημαντικά.Είναι στο χέρι του καθενός να κερδίσει την εμπιστοσύνη του προπονητή του.


Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στο  facebook και στηρίξτε την προσπάθεια μας
H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728