Η απλότητα των επιθέσεων motion εναντίον ζώνης

Μια αμυντική τακτική που γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής σήμερα είναι η άμυνα ζώνης 2-3.
Με την χρησιμοποίηση μιας άμυνας ζώνης μια ομάδα μπορεί να πετύχει αρκετά πράγματα.


Μπορεί να προστατέψει την ρακέτα,να κάνει απόκρυψη των κακών η μη αθλητικών αμυντικών που έχει κλπ.Προκειμένου να καταπολεμηθεί αυτή η αμυντική τακτική οι προπονητές όλων των επιπέδων θα πρέπει να έχουν στο Playbook τους μια επίθεση motion εναντίον ζώνης.Τα γρήγορα επιθετικά plays επιτρέπουν σε μια ομάδα να κινείται με ταχύτητα αλλά οι επιθέσεις motion προσθέτουν ακόμα κάτι πολύ σημαντικό.Αναγκάζουν την άμυνα να παίζει από πλευρά σε πλευρά.Η συνεχής μετατόπιση μιας άμυνας την κάνει πολύ ευάλωτη.

Μια από αυτές τις motion επιθέσεις θα παρουσιάσω παρακάτω.Είναι μια επίθεση με 3 παίκτες έξω και 2 μέσα οι οποίοι εργάζονται αρμονικά στο εσωτερικό και παρουσιάζουν συνεργασία μεταξύ του high και του Low post.Με την εκτέλεση αυτών των κινήσεων η επίθεση μπορεί να έχει καλό spacing και να εκμεταλλευτεί τα κενά της άμυνας.

Ο point guard η ο παίκτης που βρίσκεται στην κορυφή του άξονα πασάρει στο wing.Ο αμυντικός της ισχυρής πλευράς θα ματσάρει τον νέο κάτοχο της μπάλας και ο άλλος αμυντικός θα καλύψει το high post.Ο παίκτης της αδύνατης πλευράς Μ4 θα φλασάρει στο high post περιμένωντας την πάσα.




Ο χειριστής της μπάλας στην συνέχεια θα επιστρέψει την μπάλα στον άξονα ο οποίος στην συνέχεια θα πασάρει την μπάλα στον Μ3.Καθώς η μπάλα μετατοπίζεται ο αμυντικός του άξονα Κ2 θα πάει στο wing ενώ ο Κ4 θα υπερασπιστεί την γωνία.




Καθώς η μπάλα είναι στο φτερό ο Μ4 που ήταν στο high post θα κόψει στο low post της δυνατής πλευράς.Ταυτόχρονα ο Μ5 θα φλασάρει στο high post.




Εδώ ο παίκτης στο wing έχει πολλές επιλογές.Μπορεί να πασάρει στον παίκτη που κόβει,να χτυπήσει από τον άξονα αν ο Κ1 επιλέξει να υπερασπιστεί το high post η να πασάρει στο high post στον Μ5.Είναι πολύ σημαντικό οι παίκτες να καταλάβουν πως το high post είναι η πρώτη επιλογή.Με το να περάσει η μπάλα εκεί υπάρχουν καινούργιες επιλογές.Σε αυτή τη θέση ο παίκτης στο High post μπορεί να σουτάρει,να κάνει drive,να παίξει hi-low η να πασάρει την μπάλα στην αδύνατη πλευρά για σουτ.


Αν η μπάλα ξαναπεράσει στον άξονα τότε θα έχει ανοίξει ένας διάδρομος για drive.Η βαρύτητα θα πρέπει να δοθεί στους περιφερειακούς παίκτες γιατί εκείνη τη στιγμή η άμυνα είναι ευάλωτη στα drive.


Αν ο Μ1 επιλέξει να πασάρει στο wing η άμυνα θα προσαρμοστεί βάση των κανόνων που ορίζει η άμυνα ζώνης.Το ίδιο γίνεται και από την αντίθετη πλευρά.



Αυτή η επίθεση είναι απλή και πολύ αποτελεσματική.Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χαμηλές κατηγορίες και να διδάξει το spacing και τις βασικές αρχές επίθεσης εναντίον ζώνης.Σε επαγγελματικό επίπεδο οι ομάδες εκμεταλλεύονται τα Mismatch που δημιουργούνται.Είναι εξαιρετικά γρήγορο Play και δίνει την ευκαιρία στους παίκτες να δημιουργήσουν με τις κατάλληλες προυποθέσεις.


Μιχάλης Λάγκης 
Πηγή: http://mihalislagis.blogspot.gr/













Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στα  social media και στηρίξτε την προσπάθεια μας .
H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728