Μαρμαρινός: Σχολή οι Spurs ( Καταπληκτικό Αρθρο για την διαφορά νοοτροπίας προπονητικής οργάνωσης στην απέναντι όχθη...)

Του Στέφανου ΤριαντάφυλλουΟ Χρήστος Μαρμαρινός που έγινε "Σπιρούνι" για ένα καλοκαίρι αποκαλύπτει τα μυστικά επιτυχίας των Spurs, αποκωδικοποιεί το παιχνίδι τους, αναλύει τον coach Popovich και εξηγεί το moto τους.

Ο assistant coach του Ολυμπιακού, Χρήστος Μαρμαρινός, το καλοκαίρι που μας πέρασε ταξίδεψε στην Αμερική και πήρε μέρος στο summer league του Las Vegas με την ομάδα των San Antonio Spurs. Οπότε είναι ο πλέον κατάλληλος να μιλήσει για το μυστικό της επιτυχίας των "Σπιρουνιών" και την εμπειρία του από τον coach Gregg Popovich.


"Συμμετείχα ως βοηθός. Έγινε στα πλαίσια της έντονης επικοινωνίας που έχει η ομάδα με την Ευρώπη. Είναι ουσιαστικά μια διαδικασία ανταλλαγής απόψεων. Συμμετείχα ως βοηθός, παίρνοντας μέρος στην προετοιμασία της ομάδας για τους αγώνες, στον καθορισμό του πλάνου, στα τάιμ-άουτ σε όλα. Μόνο βίντεο δεν κάναμε. Πρώτος προπονητής στο summer league ήταν ο Zacque Vaughn, που στη συνέχεια έγινε πρώτος προπονητής στους Magic.

Ο coach Popovich, που παρακολούθησε τα παιχνίδια από την εξέδρα, καθισμένος πίσω από τον πάγκο της ομάδας, είχε δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές, είχε ξεκαθαρίσει δηλαδή το πως ήθελε να παίξει η ομάδα, ποιους παίκτες να προσέξουμε, το rotation που θα χρησιμοποιήσουμε... Μας έδωσε ελευθερία σε ορισμένα πράγματα, αλλά είχε βάλει τους κανόνες, είχε θέσει τις γραμμές" δήλωσε αρχικά ο άμεσος συνεργάτης του Γιώργου Μπαρτζώκα στους "ερυθρολεύκους".



"Είναι... σχολείο οι Spurs"

Το ότι ο Vaughn πήγε στους Magic είναι η απόδειξη ότι οι περισσότερες ομάδες προσπαθούν να αντιγράψουν το επιτυχημένο μοντέλο των Spurs, με αποτέλεσμα προπονητές και διοικητικά στελέχη από το San Antonio έχουν... κατακλύσει τις ομάδες του ΝΒΑ. "Έχουν στείλει κόσμο σε τουλάχιστον δέκα ομάδες. Είναι μια βιομηχανία παραγωγής στελεχών. Ο General Manager του Orlando (Rob Hennigan) είχε ξεκινήσει στους Spurs ως intern (εκπαιδευόμενος). Πολλοί ξεκινούν σε αυτή την ομάδα από μικρή ηλικία και ένα χαμηλό πόστο, μένουν 2-3 χρόνια και προχωρούν στη συνέχεια. Είναι σαν να πηγαίνουν στο σχολείο" εξηγεί.



Για να αναλύσει τον τρόπο που λειτουργούν οι Spurs: "Ο Popovich έχει τον έλεγχο στο αγωνιστικό κομμάτι. Υπάρχει ο RC Buford που αποτελεί το alter ego του και ασχολείται κυρίως με τα διοικητικά, τις σχέσεις με το εξωτερικό κτλ Κατά τα άλλα υπάρχει και ο coach Mike Budenholzer, που είναι κοινωνός της όλης διαδικασίας, επιτρέποντας στον Popovich να μην έρχεται σε έκθεση με μικροπροβλήματα που αφορούν την ομάδα".

"Άνθρωποι, ομάδα, οικογένεια"

Ποια είναι, όμως εντέλει, τα συστατικά της επιτυχίας που κάνουν τους Spurs να ξεχωρίζουν; "Είναι το οικογενειακό κλίμα που υπάρχει στην ομάδα. Και μιλάμε για το ΝΒΑ, που είναι ο ορισμός του επαγγελματισμού. Στο San Antonio έχουν επενδύσει πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις, στον σεβασμό, στην έξτρα προσπάθεια, την αλληλεγγύη. Είναι ανθρωποκεντρικό το σύστημα της ομάδας. H προσωπικότητα του Popovich περιβάλλει τα πάντα. Μπορεί για παράδειγμα να φέρει την ομάδα στο γήπεδο την Κυριακή στις 06.00 το πρωί για να δουν βίντεο ως το μεσημέρι, αλλά μπορεί μετά να τους φωνάξει σπίτι του για να κάνουν μπάρμπεκιου.

Δεν υπάρχουν κλίκες, ούτε παίρνοντας αποφάσεις βάσει συμβολαίων. Από τον intern, ως τον καλύτερο παίκτη όλοι υπακούν στους ίδιους κανόνες και έχουν τα ίδια δικαιώματα. Αυτό το βλέπουμε και στα time-out , ή στο game plan. Τη μπάλα θα την πάρει ο καλύτερος, την καλύτερη στιγμή. Δεν πάει βάσει χρημάτων, όπως γίνεται οπουδήποτε αλλού. Παράλληλα θα προστατευτεί ο Duncan, όπως και κάθε βετεράνος. Κανείς όμως δεν θα μπει πάνω από τους κανόνες και τις αρχές" απάντησε ο Χρήστος Μαρμαρινός.

"Δεν εκθέτει, αντίθετα προφυλάσσει"

Όσο για το τι του έκανε εντύπωση κατά το πέρασμα του από τους Spurs; "Παρότι είναι μια ομάδα με προβλήματα, έχει δηλαδή πιο ελλιπές ρόστερ από τις άλλες ομάδες, καταφέρνει να τα κρύβει. Η ομάδα προφυλάσσει τους παίκτες, όλοι θα προσπαθήσουν να καλύψουν αυτόν που έχει πρόβλημα, πχ τον Duncan που είναι πλέον 37 ετών. Σε άλλες ομάδες γίνεται ακριβώς το αντίθετο, όπως για παράδειγμα στους Lakers, που εξέθεσαν τα προβλήματα του Gasol,΄του Howard ή άφησαν την προσωπικότητα του Kobe Bryant να σκεπάσει τα πάντα.



Στους Spurs δεν θα γίνει αυτό. Κανείς δεν θα αφήσει τον Duncan να εκτεθεί. Όλοι θα παίξουν για αυτόν. Και αυτό είναι το κλίμα που προϋπήρχε, έτσι ήταν πριν έρθει στην ομάδα ο Parker ή ο Ginobili. Οι Spurs υπήρχαν πριν από αυτούς τους σταρ και κατά τη διάρκεια του ενέταξαν στο σύστημα. Αν δεν υπήρχαν καλοί χαρακτήρες, δεν θα μπορούσαν να ενταχθούν σε αυτή την ομάδα, ενώ παράλληλα είδαμε και άλλους παίκτες, που είχαν προβλήματα στο παρελθόν, να μην δημιουργούν κανένα όσο έπαιζαν εκεί" υπογράμμισε.


Ο μύθος της... ευρωπαϊκής ομάδας


Ο assistant coach του Ολυμπιακού διαφώνησε με την σύνδεση που γίνεται μεταξύ Spurs και Ευρώπης... "Το "ευρωπαϊκό" έχει να κάνει με το γεγονός ότι υπάρχουν αρκετοί παίκτες με ευρωπαϊκή εμπειρία. Γενικότερα είναι επιδίωξη τους να υπάρχουν παίκτες με διαφορετικό υπόβαθρο και εμπειρία, ώστε να συμπληρώνει ο ένας τον άλλον. Το ευρωπαϊκό στοιχείο έχει να κάνει κυρίως με την έννοια της ομάδας, είναι δηλαδή περισσότερη ψυχολογική προσέγγιση, παρά τακτική, διότι κατά τα άλλα οι Spurs παίζουν σύμφωνα με τον αμερικάνικο τρόπο. Το ίδιο ισχύει για τον τρόπο που έκαναν προπόνηση, προετοιμαζόντουσαν ή διαχειριζόντουσαν τα παιχνίδια, δεν έχει σχέση με αυτόν της Ευρώπης".



Και συνέχισε λέγοντας: "Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν το ηθικό τους στη δουλειά, η αφοσίωση. Δεν το έχω ξαναδεί. Δεν τους ένοιαζε ούτε η μέρα, ούτε η ώρα. Ήταν όλοι συγκεντρωμένοι. Όταν τέλειωνε η προπόνηση ακόμη κι ο Popovich και οι συνεργάτες του ήταν όλοι ιδρωμένοι, σαν να έτρεχαν αυτοί. Δεν υπήρχε κανείς αδιάφορος, κανείς να χαζογελάει. Όλοι ήταν πολύ ενθουσιώδεις και συγκεντρωμένοι ταυτόχρονα".


"Πόλος ο Popovich"

Αναφερόμενος στον coach Popovich δήλωσε: "Είναι μια τεράστια προσωπικότητα. Γεμίζει το χώρο. Συμπεριφέρεται σε όλους ως ίσος προς ίσο και δεν έχει καθόλου τουπέ. Δεν θεωρεί, δηλαδή, ότι είναι κάτι το ξεχωριστό. Συμπεριφέρεται με αρχές σεβασμού και οικογένειας και μιλάει σε όλους με τον καλύτερο τρόπο.



Κάνει πολλές κατ' ιδίαν συζητήσεις, είτε μιλάμε για τον καλύτερο παίκτη, είτε με τον intern που βρίσκεται στην ομάδα για μια βδομάδα. Η πόρτα του είναι πάντα ανοιχτή και μιλάει για όλα τα θέματα με όποιον θέλει να του μιλήσει. Είναι ένας πόλος γύρω από όλους. Παράλληλα είναι ένας απλός άνθρωπος, που αποδεικνύει ότι όταν συμπεριφέρεσαι με σεβασμό προς όλους, μπορείς να πάρεις τον καλύτερο εαυτό τους".



"O Ginobili και ο... Jordan"

Για τους φετινούς τελικούς υπογράμμισε ότι: "Πρόκειται για υπέρβαση. Νίκησαν καλύτερες ομάδες σε ατομικό και αθλητικό επίπεδο. Είναι μια ομάδα άκρως ανταγωνιστική. Ο ίδιος ο Popovich λέει ότι μόνο ο Jordan ήταν πιο ανταγωνιστικός από τον Ginobili, λέγοντας φυσικά ότι δεν υπάρχει σχέση μεταξύ τους από άποψη ταλέντου. Είναι νικητής...



Γενικά οι Spurs πάνε σε ένα πιο αργό τέμπο και θέλουν να ελέγχουν το ρυθμό. Ο Parker είανι κομπιούτερ και παίρνει τις μεγάλες αποφάσεις στο τέλος. Παράλληλα προσπαθούν να έχουν στο παρκέ δύο δημιουργούς (εκ των Parker, Ginobili, Duncan) και τρεις που μπορούν να εκμεταλλευτούν τις δημιουργίες τους.



Σε μια σειρά με το Miami, που έχει το προβάδισμα για να περάσει στον τελικό, οι Spurs θα είναι και πάλι το outsider. Και θα έχει το πάνω χέρι η ομάδα που θα καταφέρει να επιβάλει το δικό της μπάσκετ. Το San Antonio θα επιχειρήσει να πάει το παιχνίδι στο διάβασμα, στις επαφές και το αργό μπάσκετ, ενώ οι Heat θα επιχειρήσουν να παίξουν πιο γρήγορα και να εκμεταλλευτούν την προσωπικότητα του LeBron. Όταν μιλάμε για τελικούς, όμως, όλες οι ομάδες έχουν τύχη. Το σημαντικό είναι να βρίσκεσαι εκεί..."



Το moto των San Antonio Spurs



Και η τελευταία φράση μόνο... τυχαία δεν είναι. Έχει άμεση σχέση με το moto της ομάδας, αυτό που αντικρίζει κανείς μπαίνοντας στο γήπεδο. Είναι ένα σφυρί σε μια πέτρα που γράφει "pounding the rock". Τι σημαίνει αυτό σε ελεύθερη μετάφραση; Ότι μπορεί να χτυπάς μια πέτρα για ώρες και να μην σπάσει. Κάποια στιγμή, όμως, θα σπάσει, μόνο που αυτό δεν οφείλεται στην τελευταία σφυριά μόνο, αλλά σε όλες αυτές που είχαν προηγηθεί.



Οι Spurs χτυπάνε αυτή την πέτρα χρόνια τώρα. Την έχουν κάνει θρύψαλα και συνεχίζουν...





Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στο facebook και στηρίξτε την προσπάθεια μαςH ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!
https://www.facebook.com/BASKETBALL.COACHES




Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728