Ανάλυση Καθηκόντων Ανα Αγωνιστική Θέση στο Μπάσκετ

ΤΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ
 η ανάλυση των καθηκόντων ανά αγωνιστική θέση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της προπονητικής διαδικασίας, έτσι άλλωστε προκύπτουν και τα λεγόμενα match ups πριν από κάθε αναμέτρηση (οcoach Messina υποστηρίζει ότι αν καταφέρουν να κερδίσουν οι παίκτες του 3 από τα 5 προβλεπόμενα match ups, αυξάνονται κατά πολύ οι πιθανότητες νίκης), κατά ανάλογο τρόπο ο coach Riley είχε εφαρμόσει το Πρόγραμμα Μέγιστης Προσπάθειας, στην μεγάλη ομάδα των Lakers και στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα επονομαζόμενα playbooks στο κολεγιακό πρωτάθλημα.


Ολοι μάλλον θα συμφωνήσουμε στο γεγονός ότι, οι παίκτες θα είναι ικανοποιημένοι όταν η προσφορά τους στην ομάδα είναι περισσότερο αποδοτική και τα καθήκοντα τους ορίζονται αντικειμενικά με βάση τις πραγματικές ανάγκες της ομάδας και τον τρόπο που

αυτή μπορεί να αγωνιστεί.
Για να συμβεί αυτό, χρειάζεται συστηματική ανάλυση της αγωνιστικής συμπεριφοράς αυτών και προσαρμογή των δεδομένων, που θα προκύψουν, στην φιλοσοφία του προπονητή και τις ανάγκες βέβαια της εκάστοτε αναμέτρησης. 

Τα καθήκοντα των παικτών ανά θέση, μπορούν να διαιρεθούν στις ελάχιστες δραστηριότητες που τα συνθέτουν με στόχο να καθοριστεί ο καλύτερος τρόπος εκτέλεσης κάθε ενέργειας.

Για το λόγο του ότι, οι παίκτες δεν είναι μηχανές που το μόνο που χρειάζεται είναι να τους φορτώσουμε δεδομένα, η παραπάνω διαδικασία πρέπει να υποδιαιρεθεί σε δύο κατηγορίες: στην ανάλυση με βάση τον παίκτη (player-oriented) και στην ανάλυση με βάση τον ζητούμενο τρόπο παιχνιδιού (play-oriented).

Η ανάλυση με βάση τον τρόπο παιχνιδιού αποσκοπεί στην περιγραφή αυτού, σύμφωνα με την τακτική και τους στόχους που έχουμε σε άμυνα και επίθεση. Επικεντρώνεται στα αποτελέσματα του τρόπου παιχνιδιού και όχι στη συμπεριφορά του παίκτη.

Η ανάλυση με βάση τον παίκτη, αναφέρεται σε συμπεριφορές που συνεπάγεται η επιτέλεση του συγκεκριμένου τρόπου παιχνιδιού (π.χ., επίπεδο γνώσεων των βασικών, λήψη αποφάσεων, "διάβασμα της άμυνας", καθοδήγηση συμπαικτών, κ.λπ.). Σε αυτή τη ανάλυση πρέπει να λάβουμε υπόψη και τις περιπτώσεις ειδικών καταστάσεων.


Μια δεύτερη προσέγγιση στην ανάλυση έργου, αναφέρεται στα χαρακτηριστικά (traits) (ψυχολογικά, ικανότητες, δυνατότητες, δεξιότητες) που θεωρούνται αναγκαία συνθήκη για την ικανοποιητική επίδοση.


Το επόμενο βήμα της ανάλυσης έργου είναι η περιγραφή του έργου (job describtion), που επιγραμματικά θα μπορούσαμε να τις ομαδοποιήσουμε ως εξής:


1. Συγκεκριμένοι ομαδικοί στόχοι σε άμυνα και επίθεση


2. Ιδιαιτερότητες της κάθε αγωνιστικής αναμέτρησης


3. Απαιτήσεις σχετικά με τις ατομικές ιδιαιτερότητες του κάθε παίχτη.
Η εφαρμογή των παραπάνω διεργασιών, βοηθά τους παίκτες να έχουν πλήρη επίγνωση των αρμοδιοτήτων και των απαιτήσεων, κάνει πιο εύκολο τον έλεγχο και την αξιολόγηση τους και είναι επιπλέον χρήσιμη διότι τους βοηθά να μάθουν όχι μόνο τι να σκέφτονται, αλλά πώς να σκέφτονται.

ΠΗΓΗ http://www.coachdiamantakos.com


Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του   Coachbasketball.gr στο  facebook και στηρίξτε την προσπάθεια μας
H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ.....
https://www.facebook.com/BASKETBALL.COACHES

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728