Το pick and roll δεν είναι τόσο απλό, όσο φαίνεται!



Ο coach Δημήτρης Κωνσταντόπουλος αναλύει την πραγματική δυσκολία πίσω από το pick and roll.

Το pick and roll αποτελεί, χωρίς καμία αμφιβολία, την πιο συνηθισμένη εκδήλωση επίθεσης στο σύγχρονο μπάσκετ. Πολλές ομάδες ξεκινούν τις επιθέσεις τους από άλλες διατάξεις, σε μία προσπάθεια να προκαλέσουν ανισορροπία στην αντίπαλη άμυνα, αλλά στο τέλος πάντα κυριαρχεί το pick and roll.

Τo pick and roll ουσιαστικά δεν πρόκειται για τίποτα άλλο, παρά ένα «απλό» on-ball screen. Ο χειριστής της μπάλας δέχεται ένα screen από τον συμπαίκτη του και έτσι ξεκινούν οι επιλογές. Ο «χειριστής», στη συνέχεια, έχει τις εξής επιλογές: σουτ, drive, πάσα στον σκρίνερ ή στους παίκτες της περιφέρειας. Ο σκρίνερ έχει δύο βασικές επιλογές: είτε να κάνει ένα δυναμικό dive, είτε να κάνει pop out για να σκοράρει από μακρινή απόσταση.

Για να παιχτεί όμως σωστά το pick and roll, στις μέρες μας, δεν αρκεί η ύπαρξη ενός «χειριστή» και ενός σκρίνερ. Η άμυνα, με τις προσαρμογές τις ανά τα έτη, έχει αναγκάσει τους προπονητές να προσπαθούν να τελειοποιήσουν το spacing των τριών παικτών που βρίσκονται μακριά από την μπάλα.

Για αυτόν τον λόγο, πλέον, άδικα θεωρείται από τον κόσμο το pick and roll, ως η πιο «εύκολη» επιθετική διάταξη. Μπορεί στο «μάτι» του θεατή να φαντάζει ένα απλό on-ball screen, αλλά για να τελειοποιηθεί αυτή η διαδικασία απαιτούνται πολλές ώρες προπόνησης. Για να μπορέσει μία ομάδα να παίξει άριστα το pick and roll, οφείλει να προσέξει τα εξής πράγματα:
Ο «χειριστής» πρέπει να δημιουργήσει απόσταση από τον αντίπαλο αμυντικό του.

Ο σκρίνερ θα πρέπει και αυτός να δημιουργήσει απόσταση από τον αντίπαλο αμυντικό του. Ο λόγος που ζητείται αυτή η απόσταση είναι για να μειωθούν η πιθανότητες βοήθειας του αντίπαλου ψηλού στον «χειριστή» της μπάλας. Σε μερικές περιπτώσεις, κάποιοι προπονητές δοκιμάζουν ένα ram screen. Θεωρώ -μάλιστα- πως το ram screen είναι εξέχουσας σημασίας.

Η γωνία του screen θα πρέπει να είναι σωστή.

Ο σκρίνερ οφείλει να κάνει δυναμική επαφή με τον προσωπικό αντίπαλο του χειριστή. Η δυναμική επαφή είναι ίσως το πιο κρίσιμο σημείο, διότι δεν δίνει την ευκαιρία στον αμυντικό του «χειριστή» να σπάσει το screen.

Ο χειριστής ντριπλάρει διαβάζοντας την άμυνα. Η απόφαση του αλλάζει από την συμπεριφορά της άμυνας και εξαρτάται άρρηκτα από τα χαρακτηριστικά του.

Ο σκρίνερ κάνει dive προς το καλάθι ή επιλέγει να μείνει στο τρίποντο για να σουτάρει.


Αυτά είναι τα βασικά βήματα για να στηθεί ένα αποτελεσματικό παιχνίδι pick and roll. Ο κάθε προπονητής, φυσικά, επιλέγει πώς θα επιτεθεί τελικά και δίνει ανάλογες νόρμες στους αθλητές τους. Πάντως, όπως κατέστη σαφές το pick and roll, για να παιχτεί σωστά και να είναι αποδοτικό, χρειάζεται πολλές ώρες προπόνησης.

Αυτά τα 4 second, μίας φάσης του pick and roll,
απαιτούν αμέτρητες ώρες δουλειάς.




Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στο  facebook και στηρίξτε την προσπάθεια μας H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728