Τα μέρη ενός αποτελεσματικού pick & roll



Του Μιχάλη Λάγκη
Το pick n roll είναι μια από τις παλαιότερες και πιο γνωστές επιθετικές τακτικές στην ιστορία του μπάσκετ και ομάδες που απέκτησαν γνώσεις και επιδεξιότητα στην εκτέλεση του έγιναν σχεδόν ασταμάτητες.

Ωστόσο υπάρχει μια τεράστια διαφορά στην έννοια κατανόηση της τακτικής του Pick n roll και της έννοιας εκτελώ την τακτική pick n roll.
Υπάρχουν βασικοί λόγοι που η τακτική του pick n roll ήταν τόσο αποτελεσματική για δεκαετίες.
1.Δημιουργεί βάθος στην επίθεση και Mis match.
2.Αναγκάζει δυο αμυντικούς παίκτες να μαρκάρουν ένα επιθετικό καθώς επίσης και ολόκληρη την άμυνα να περιστραφεί και να καλύψει.
3.Εξαιτίας της επιθετικής αναντιστοιχίας(mis match)οι αμυντικοί συχνά κάνουν πολλά φάουλ.
4.Προσφέρει πολλές λύσεις στο επιθετικό παιχνίδι ακόμα και από παίκτες που δεν παίζουν στην φυσική τους θέση.
Οι περισσότεροι παίκτες κατά την εκτέλεση του Pick n roll νομίζουν η έχουν εσφαλμένα την εντύπωση ότι η επιθετική αυτή τακτική αποτελείται από δύο μέρη,το pick και το roll.Στην πραγματικότητα η επιθετική αυτή τακτική αποτελείται από πέντε μέρη.Το set up,το Pick,το drive,το roll και την πάσα(πέρασμα).
Set up
To set up κατά την εκτέλεση  ενός αποτελεσματικού pick n roll σε ένα σταθερό αμυντικό είναι πολύ διαφορετικό από την εκτέλεση σε ένα αμυντικό που είναι σε κίνηση.Αν ο αμυντικός είναι σταθερός την στιγμή που ο επιθετικός παίρνει την μπάλα στο wing,τότε ο Picker πρέπει αμέσως να ξεκινήσει το στήσιμο.Αν όμως ο αμυντικός κινείται είναι πολύ σημαντικό ο χειριστής της μπάλας να επιλέξει τη σωστή γωνία κλίσης.
Pick
Το σωστό pick θα πρέπει να γίνεται με τα γόνατα λυγισμένα και τα πόδια ανοιχτά σε πλάτος μεγαλύτερο από αυτό των ώμων.Οι άνδρες θα πρέπει να έχουν τοποθετημένους τους βραχίονες τους πάνω από τη βουβωνική χώρα με το ένα χέρι να βρίσκεται πάνω στο άλλο.Οι γυναίκες θα πρέπει να τοποθετούν τα χέρια τους σε σχήμα Χ έτσι ώστε κάθε χέρι να βρίσκεται στο αντίθετο οστό του τραχήλου και με αυτό τον τρόπο να προστατεύεται το στήθος.
Είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο τα χέρια και οι αγκώνες θα πρέπει να τοποθετούνται και να διατηρούνται στο εσωτερικό μέρος του σώματος ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος ενός επιθετικού φάουλ.Αν ο χειριστής της μπάλας δεν έχει καλή γωνία για το Pick και δεν οδηγήσει τον αμυντικό του πάνω στο screen δεν υπάρχει περίπτωση η όλη κίνηση να είναι αποτελεσματική.
Drive
To pick n roll θα λειτουργήσει αποτελεσματικά αν ο χειριστής της μπάλας έχει στο μυαλό του πρώτα να σκοράρει και μετά να πασάρει.Ο χειριστής που δεν είναι επιθετική απειλή δεν θα αναγκάσει ποτέ δυο αμυντικούς να τον μαρκάρουν και θα μειώσει πολύ την αποτελεσματικότητα της κίνησης.
Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι παίκτες είναι ότι πηγαίνουν στο drive πολύ πριν έρθει το screen.Σε αυτές τις περιπτώσεις τις περισσότερες φορές σφυρίζεται επιθετικό φάουλ.
Κατά τη διάρκεια του drive ο παίκτης θα πρέπει να έχει χαμηλώσει.Ο ώμος του παίκτη θα πρέπει να είναι στο ίδιο η ακόμα χαμηλότερα σε ύψος από το ισχίο του συμπαίκτη του.Ο παίκτης θα πρέπει να περάσει πολύ κοντά από τον συμπαίκτη και μάλιστα αν είναι δυνατόν θα πρέπει να έχει και επαφή με το ισχίο του.
Όταν ολοκληρωθεί σωστά η κίνηση του Pick ο επόμενος στόχος του παίκτη είναι να δημιουργήσει μια ευθεία γραμμή που θα τον οδηγήσει στο καλάθι με drive.Η άμυνα μπορεί να απαντήσει με hedge ώστε να βγάλει τον παίκτη από την πορεία του και εκείνη τη στιγμή το πιο σημαντικό είναι ο παίκτης να μην σταματήσει την ντρίμπλα αλλά να προσπαθήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να ανακτήσει τη θέση του και να επιτεθεί ξανά.Η μικρότερη απόσταση μεταξύ δυο σημείων είναι πάντα μια ευθεία γραμμή.
Roll
Μετά τη σωστή εκτέλεση του pick o picker πρέπει να ρολάρει στην ίδια κατεύθυνση με τον driver.Το μυστικό για ένα αποτελεσματικό roll είναι η διατήρηση της επαφής με τον αμυντικό για όσο χρονικό διάστημα αυτό είναι δυνατόν.
Πολλοί αμυντικοί,ειδικά οι πιο νεαροί σε ηλικία συνήθως παίρνουν την επιλογή της άμυνας under the pick γιατί αυτή συνήθως έχει την μικρότερη αντίσταση.Όταν συμβεί αυτό ένα γρήγορο roll θα δημιουργήσει ένα κινούμενο screen το οποίο θα κρατήσει οριστικά εκτός τον αμυντικό του χειριστή.
Πάσα
Μπορεί οι παίκτες μιας ομάδας να εκτελέσουν άψογα όλα τα παραπάνω βήματα,αλλά αν η πάσα δεν είναι σωστή η όλη κίνηση θα αποτύχει.Δεδομένου ότι η πάσα πρέπει να γίνει γρήγορα και με ακρίβεια, η σκαστή πάσα με το ένα χέρι είναι συνήθως η καλύτερη επιλογή.Οι πάσες στήθους σε τέτοιες καταστάσεις είναι πολύ ριψοκίνδυνες ενώ οι ψιλοκρεμαστές συνήθως οδηγούν σε λάθη και αλλαγή κατοχής.


Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στο  facebook και στηρίξτε την προσπάθεια μας H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728