Νο 2ο - ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ- Η ζωή δεν είναι πρόβα. Η κάθε μέρα είναι πρεμιέρα.


Συνεχίζοντας το 2ο μέρος της φιλοσοφία του προπονητή να σας θυμίσω πως για να νικήσεις τους άλλους χρειάζεσαι δύναμη, για να νικήσεις τον εαυτό σου χρειάζεσαι ΓΝΩΣΗ … Mην ακολουθείς το μονοπάτι. Πήγαινε εκεί που δεν υπάρχει μονοπάτι και άφησε τα ίχνη σου... Κάντε την δική σας προσπάθεια τον δικό σας αγώνα , η στιγμή της νίκης δεν αργεί … Γίνε ο νικητής της δική σου προσπάθειας … Αν αγωνιστείς μπορεί και να χάσεις. Αν δεν αγωνιστείς έχεις ήδη χάσει. Στις παρακάτω γραμμές θα αναφερθούμε σε 3 βασικά θέματα – Πάντα να μαθαίνεις και να ακούς – Επίδραση και αντίκτυπο στους νέους παίκτες

Επικοινωνία και τους Κανόνες πειθαρχίας ….

Πάντα να μαθαίνεις και να ακούς


Όλοι οι μεγάλοι προπονητές έχουν μάθει ό, τι ξέρουν από κάποιους άλλους προπονητές που κατά το παρελθόν έχουν συνεργαστεί σε κάποια ομάδα. Δεν μαθαίνει ένας προπονητής μόνο από κάποιον άλλον προπονητή , μαθαίνει και από κάποιον παίκτη που έχει την εμπειρία και την γνώση χρόνων . Αυτό δεν συνεπάγεται ότι υποβαθμίζεται ο προπονητής. Συνήθως αυτό γίνεται στην αρχή της καριέρας κάπου νέου προπονητή. Χρειάζεται τεράστια υπομονή και επιμονή . Να είστε ταπεινοί και πρόθυμοι να θέλετε να μάθουν οι παίκτες σας όλα αυτά που τους διδάσκετε . Μην έχετε το στυλ ότι όλα τα ξέρετε και ότι είστε ο καλύτερος προπονητής του κόσμου. Κάνετε κακό στον εαυτό σας . Ποτέ μην λέτε εγώ φίλοι προπονητές αλλά εμείς. Καλό είναι να παρακολουθείται προπονήσεις από άλλες ομάδες , να βλέπετε DVD, καλύπτοντας κάθε πτυχή του παιχνιδιού να κρατάτε στατιστική , να μελετάτε την άμυνα και την επίθεση. Να πηγαίνετε να βλέπετε παιχνίδια στο γήπεδο , να παρακολουθείτε παιχνίδια στην τηλεόραση να διαβάστε βιβλία που είναι σχετικά με το μπάσκετ. Αν δεν κοιτάς εκεί που πρέπει να πας, θα πας απλά εκεί που κοιτάς.


Επίδραση και αντίκτυπο στους νέους παίκτες - Επικοινωνία ….


Διδάξτε στους παίκτες σας για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στους άλλους. Ένας κακός χαρακτήρας προπονητή θα δημιουργήσει κακό χαρακτήρα παίκτη. Ο προπονητής πρέπει να είναι ένα πρόσωπο ακεραιότητας. Οι παίκτες σας ψάχνουν για την καθοδήγησή , την πίστη την εμπιστοσύνη την πειθαρχία. Φερθείτε σε όλους τους παίκτες το ίδιο με σεβασμό, κάντε τους να αισθάνονται σημαντικοί ως άτομα και ως μέλη της ομάδας. Διασκεδάστε μαζί τους, στην δύσκολή στιγμή να είστε δίπλα τους και όχι όταν δεν καταλαβαίνουν κάτι να τον φωνάζεις και να τον απομονώνεις στην άκρη του πάγκου.


Ο προπονητής έχει άμεση συμβολή για την ανάπτυξη του χαρακτήρα ενός παίκτη Επικοινωνήστε με τους παίκτες σας ως ομάδα ή ατομικά κρατήστε την πόρτα της επικοινωνίας ανοιχτή.

Πριν από την έναρξη της σεζόν, να συναντηθεί με τον κάθε παίκτη ξεχωριστά για να τους μιλήσετε για τους στόχους που έχετε βάλει πως θα το χρησιμοποιήσετε μες στην χρονιά κ.τ.λ.

Σχετικά με τις φωνές τους παίκτες ... ποτέ δεν πρέπει να φέρουμε σε δύσκολη θέση έναν παίκτη κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού μπροστά από τους γονείς του, τους φίλους, τους οπαδούς της ομάδος .

Τα παιχνίδια είναι για τους παίκτες. Όταν ο προπονητής «φωνάζει» σε παίκτη κατά την διάρκεια του παιχνιδιού να έχει την μορφή οδηγίας και όχι να τον υποτιμά. Με την οδηγία που δίνουμε θέλουμε να γίνει ο παίκτης μας πιο ανταγωνιστικός . Μερικές φορές τα παιδιά χρειάζονται λεκτικό κίνητρο. Έχουμε πει στους παίκτες μας ότι όταν φωνάζουμε από τον πάγκο το κάνουμε ώστε ο παίκτης να γίνει καλύτερος. Το τονίζουμε αυτό ! Αλήθεια οι ίδιοι οι γονείς δεν φωνάζουν στα παιδιά τους? Για πιο λόγο γίνεται αυτό ? Η απάντηση δική σας … Σας λέω τούτο μόνο «Δεν είναι αποτυχία να μην πετύχεις αυτό που σκόπευες. Αποτυχία είναι το να μην ξαναπροσπαθήσεις.»

Κανόνες πειθαρχίας …


Όποιος πραγματικά έχει γνώση για κάποιο θέμα λέει «κατάλαβα». Όποιος δεν έχει γνώση λέει

«πιστεύω». Πειθαρχία σημαίνει, ότι κάνω το σωστό με σκοπό η ομάδα μου να γίνει καλύτερη . Στην πράξη, αυτό σημαίνει να κάνω κάθε «σύστημα» ή «παιχνίδι» με το σωστό τρόπο, κάθε φορά. Το πιο συχνό σύμπτωμα της άγνοιας είναι ο φόβος. Η λέξη φόβος δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο ενός αθλητή , ο αθλητής είναι ο μαχητής κάνει ότι χρειάζεται με γνώμονα την μπασκετική παιδεία για να μπορεί να υπάρχει … Εάν δεν υπάρχει ο αθλητής δεν υπάρχει σύλλογος … Ο προπονητής πρέπει να είναι δίκαιος , να είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει καταστάσεις που τυχόν θα προκύπτουν μέσα στην σεζόν … Να ακούει και τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές , να μην βιάζετε να βγάλει συμπεράσματα … Φίλε προπονητή σκέψου τις τυχόν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που θα έχει στον παίκτη σου η δική σου απόφαση .. Πόσο θα τον επηρεάσει στην μετέπειτα πορεία του στην ιδιωτική του ζωή ή στην σχολική ζωή ? Φίλε προπονητή «μην κρίνεις τους ανθρώπους μόνο από την εξωτερική τους εμφάνιση ή από το τι σου είπαν για πρώτη φορά. Πολλές φορές το περιτύλιγμα σε πλανά και δεν φτάνεις ποτέ στο περιεχόμενο.»

 Καλή συνέχεια … φίλοι προπονητές …
COACHBASKETBALL.GR 

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728