Match up άμυνα ζώνης amoeba ( Νο 2 ) (Αμοιβάδα στα Ελληνικά)


Sample ImageΤου Τζώρτζη Δικαιουλάκου
Προπονητή μπάσκετ
ΠΗΓΗ http://www.basketblog.gr/
Σε αυτό το μέρος θα αναλύσουμε κάποιες παραλλαγές όπως και κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα.
Μπορεί να αργήσαμε λίγο (λέμε τώρα) να ολοκληρώσουμε το άρθρο μας για την άμυνα "αμοιβάδα", όμως οι αλλαγές στην εικόνα του site, μας έφεραν πίσω. Ευχαριστώ, πάντως, όλους τους φίλους που εδώ και καιρό με ρωτούν πότε θα ολοκληρωθεί το θέμα. Σήμερα, λοιπόν, κλείνουμε το κεφάλαιο Match up zone defence "AMOEBA":

SMALL SLIDE - ΜΙΚΡΟ ΚΟΨΙΜΟ Ή ΜΙΚΡΟ ΓΛΙΣΤΡΗΜΑΣτο "μεγάλο κόψιμο" του Χ3 που αναλύσαμε στο 1ο μέρος, διακρίνουμε το σημαντικό πλεονέκτημα ότι στην διαδρομή του διαγώνια και πίσω, o Χ3 καλύπτει για λίγο χρόνο και την πάσα στο high post, για λίγο χρόνο μεν, αλλά αρκετό ώστε ο πασέρ να ψάξει για κάποιον άλλον συμπαίκτη του. Μια ακόμη παραλλαγή, ειδικά εάν φοβόμαστε ιδιαίτερα την πάσα στο low post, είναι ο Χ3 (ή ο Χ4 αναλόγως ποιος βγήκε στον επάνω παίχτη), να μην κάνει το "μεγάλο κόψιμο" αλλά το "μικρό κόψιμο - small slide". Δηλαδή. αντί να κάνει διαγώνια κίνηση προς το άλλο low post, θα γλιστρήσει προς το low post της μεριάς του μπαίνοντας αυτός ως κεντρικός (σχήμα 9).
Sample Image
COMBINATION
Στην ερώτηση πιο από τα δυο slide είναι πιο αποδοτικό, θα έλεγα ότι αφενός εξαρτάται από τους παίχτες που έχουμε στην ομάδα μας, αφετέρου από που εκτελούν οι αντίπαλοι εναντίον ζώνης, πως είναι το σύστημα που ακολουθούν και τι ικανότητες έχουν οι παίχτες τους. Γενικά όμως μιλώντας, ίσως θα έδινα ένα μικρό προβάδισμα στο "combination", η οποία είναι η εξής ιδέα: αν βγαίνει ο Χ3 στον επάνω παίχτη, τότε το slide που θα κάνει όταν πηγαίνει η μπάλα στον κάτω παίχτη είναι big, ενώ αντίστοιχα το slide που θα κάνει ο Χ4, αν βγει αυτός, να είναιsmall.
ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ CENTER (RECALL)
Είτε η ομάδα κάνει το big slide, είτε κάνει το small slide, στην πίσω γραμμή της ζώνης δημιουργείται ένα πρόβλημα. Ο ψηλότερός μας παίχτης μένει έξω από την ρακέτα και πρέπει να τον επαναφέρουμε. Φυσικά. κάποιες ομάδες έχουν δυνατά και αλτικά τριαρο-τεσσάρια και δεν συναντούν ιδιαίτερο πρόβλημα, όμως οι περισσότερες ομάδες θα θέλανε ξανά το πεντάρι τους στο κέντρο της άμυνας. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την εξής κίνηση. Μόλις ο επιθετικός που βρίσκεται στην γωνία δώσει την μπάλα στον διπλανό του, αυτόματα φεύγει και ο Χ5 και μπαίνει πολύ γρήγορα σαν κεντρικός της ζώνης (recall). Αν όμως ο γωνιακός παίχτης είναι καλός σουτέρ, τότε ο Χ5 περιμένει να φτάσει η μπάλα στον 1 για να μπει στο κέντρο της άμυνας (βλ. σχήμα 10).
Sample Image
Το ίδιο ασφαλώς μπορεί να γίνει, όπως προανέφερα, ανεξαρτήτως αν ο Χ3 ή ο Χ4χρησιμοποίησε το big ή το small slide.
ΠΑΙΧΤΗΣ ΣΤΟ LOW POST
Με αυτόν τον τρόπο, σχεδόν ό,τι κίνηση και να κάνει η επίθεση, ο παίκτης ο οποίος υποδέχεται την μπάλα θα βρίσκει πάντα μπροστά του έναν αμυντικό. Φυσικά μια άμυνα ζώνης δεν μπορεί να καλύψει όλους τους χώρους του γηπέδου, γι’ αυτό οι κίνδυνοι που εγκυμονούν σε αυτή την άμυνα εμφανίζονται όταν υπάρχουν παίχτες στα low post, οι οποίοι βρίσκονται εκεί για να:
α) κάνουν screen
β) υποδεχτούν την μπάλα
Αν υπάρχει παίχτης στο low post όπως φαίνεται στο σχήμα 11, τότε ο κεντρικός της άμυνας πρέπει πολύ γρήγορα να πάει επάνω του, όταν η μπάλα πάει στα πλάγια, κατά προτίμηση να βγει όλος μπροστά του (full front) για να παρεμποδίσει την πάσα προς αυτόν, και φυσικά να είναι έτοιμος να βγει στην γωνία.
Sample Image
Αν ο παίχτης στο low post στήνεται για να κάνει screen, τότε ο κεντρικός θα πρέπει να προσπαθήσει ακόμα πιο δυνατά και πιο γρήγορα να κάνει όσα είπαμε, καθώς όλη η άμυνα βασίζεται πλέον σε αυτόν. Αυτός είναι και ο λόγος όπου στην αρχή του άρθρου ανέφερα ότι το κλειδί της επιτυχίας της ζώνης αυτής βασίζεται στο γρήγορο center. Εννοείται όμως ότι και ο Χ4 που ακολουθεί από πίσω πρέπει να είναι και αυτός έτοιμος όταν ή μπάλα πάει στην γωνία να βγει γρήγορα (από κάτω ή επάνω) και να παίξει επιθετική άμυνα στον παίχτη στο low post.
ΠΑΣΑ ΣΤΟ LOW POST
Γενικά μια επίθεση μπορεί εύκολα να διαλύσει μια οποιαδήποτε ζώνη που θα βρει μπροστά της, αν βάλει την μπάλα σε ικανό παίχτη στο low post, και από αυτόν τον κανόνα δεν μπορεί να ξεφύγει ούτε η amoeba. Επομένως αρνούμαστε με νύχια και με δόντια την πάσα στο low post, διότι εκτός των άλλων θα φέρει μεγάλη σύγχυση στις θέσεις της άμυνας. Αν πάντως η μπάλα φτάσει μέχρι εκεί, τότε η κίνηση των παιχτών είναι όπως δείχνει το σχήμα 12.
Sample Image
Ο Χ3 σχεδόν κολλάει στον Ο5 υπό τέτοια γωνία ώστε να τον αναγκάσει να στείλει την μπάλα στον Ο2 στον οποίο θα βγει ο ίδιος παίχτης Χ3. Ακόμα και αν δεν υπάρχει παίχτης στην γωνία, και ο low post παίχτης με την μπάλα την βγάλει αλλού, στον 4 για παράδειγμα, ο Χ3 παραμένει δεξιά πίσω παίχτης της ζώνης.
Απ’ ότι καταλαβαίνετε από τις καινούριες θέσεις που δημιουργήθηκαν, τώρα έτοιμος για το slide αν περάσει η μπάλα απέναντι είναι ο Χ4 (βλ. σχήμα 13).
Sample Image
Γενικά πάντως η ιδέα είναι πως όπου και να βγάλει την πάσα ο low post, στον παίχτη με την μπάλα πάει ο κοντινότερος παίχτης. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου προτιμάμε να αφήνουμε τον μέτριο επιθετικά center να παίξει εναντίον ενός πολύ καλού αμυντικού μας, παρά να βγάλει μια πάσα σε κάποιον γρήγορο και καλό σουτέρ.
ΑΣΚΗΣΕΙΣ
Αυτή η μορφή ζώνης, επειδή είναι πολύ ιδιαίτερη και ξεφεύγει αρκετά σε κανόνες από την κλασική 2-1-2, πρέπει να διδαχθεί στους παίχτες αρκετά μεθοδικά και προσεκτικά στις λεπτομέρειες.
Στις πρώτες ασκήσεις πρέπει να δουλέψουν ξεχωριστά οι περιφερειακοί από τους ψηλούς και αφού γίνουν "κτήμα τους" οι κινήσεις, τότε να δουλέψουν σαν σύνολο στην άμυνα.
1α) Στην πρώτη άσκηση οι περιφερειακοί Χ1 Χ2 Χ3 παίρνουν τις αρχικές θέσεις που θα έπαιρναν στην άμυνα amoeba. Τους εξηγούνται οι θέσεις που καταλαμβάνουν. Στην επίθεση οι αντίστοιχοι Ο1 Ο2 Ο3 και Ο4 παίρνουν τις θέσεις που δείχνει το κάτω animation. Η μπάλα κυκλοφορεί και οι παίχτες κινούνται ανάλογα. Όταν οΟ4 επιστρέψει την μπάλα στον Ο3, αλλάζει πλευρά για να συνεχιστεί η άσκηση από την άλλη πλευρά.
1β) Σε μια παραλλαγή της άσκησης ο Ο1 αντί να ξεκινήσει με πάσα, ντριπλάρει προς τον Ο2 στέλνοντάς τον στην απέναντι γωνία ενώ οι Ο3 και Ο4 κάνουν αντικατάσταση θέσεων. Η άμυνα
κινείται ανάλογα.
1γ) Στο high post τοποθετούμε μια καρέκλα ή έναν παίχτη δίνοντας οδηγία στους παίχτες Χ1 Χ2 να τον προσέχουν αλλά και στον Χ3 όταν κάνει το big slideστιγμιαία να εμποδίζει την πάσα.
2α) Οι ψηλοί Χ4 Χ5 Χ3 βρίσκονται παραταγμένοι στην πίσω γραμμή της ζώνης, ενώ οι αντίστοιχοι επιθετικοί όπως και στην προηγούμενη άσκηση. Η επίθεση κυκλοφορεί την μπάλα ενώ η άμυνα κινείται ανάλογα, όπως δείχνει το κάτω animation.
Σε αυτή την άσκηση οι ψηλοί μπορούν να μάθουν το big slide
2β) το small slide
2γ) το combination
2δ) Αφού οι παίχτες μάθουν καλά τις θέσεις τους και τις κινήσεις τους προσθέτουμε μια καρέκλα ή έναν παίχτη στο high post
2ε) Για να δυσκολέψουμε τις κινήσεις τους προσθέτουμε μια καρέκλα ή έναν επιθετικό στο low post.
3) Οι αμυντικοί ψηλοί βρίσκονται στην πίσω γραμμή της ζώνης και η επίθεση έχει διάταξη τετράγωνο (με ή χωρίς επιθετικούς στα post). Η άσκηση ξεκινάει με ένανcoach να δίνει την πρώτη πάσα αλλά μετά να μην συμμετέχει στην κυκλοφορία της μπάλας η οποία κυκλοφορεί γύρω γύρω. Η άμυνα κινείται ανάλογα κάνοντας καιrecall, βάζοντας δηλαδή ξανά τον Χ5 στο κέντρο της άμυνας.
4) Πέντε παίχτες στην άμυνα παίρνουν αρχικές θέσεις, και 5 παίχτες στην επίθεση παραταγμένοι στην γραμμή του τρίποντου. Η μπάλα κυκλοφορεί περιφερειακά και η άμυνα κινείται ανάλογα. Οι παίχτες της επίθεσης δεν κινούνται. Είναι το animationπου φαίνεται στο 1ο μέρος του άρθρου.
5) Στην προηγούμενη άσκηση προσθέτουμε 3 post, έναν στο high, και στα low. Οι οχτώ επιθετικοί εξακολουθούν και παραμένουν στατικοί ενώ κυκλοφορούν την μπάλα.
6) Τώρα θα βάλουμε λίγο κίνηση στα post. Οι επιθετικοί είναι 5 στην περιφέρεια συν έναν στο high και έναν στο low post. Χωρίζουμε τις ασκήσεις σε τρεις, όσους τρόπους συναντάμε δηλαδή στις κινήσεις των ψηλών:
Α) όταν η μπάλα πηγαίνει στα πλάγια ο high post man κόβει χαμηλά στην πλευρά της μπάλας και ο απέναντι low post man ανεβαίνει.
Β) οι δυο ψηλοί βρίσκονται στο elbow και στο low post στην πλευρά της μπάλας. Όταν η μπάλα περάσει απέναντι κόβουν χιαστί στην απέναντι πλευρά, ή
Γ) κόβουν παράλληλα στην απέναντι πλευρά. Στο animation που ακολουθεί φαίνονται και τα τρία είδη κοψιμάτων των ψηλών της επίθεσης. Η άμυνα πρέπει να μιλάει, να επικοινωνεί και να αντιμετωπίσει τις κινήσεις και τις θέσεις της επίθεσης
7) Εφαρμόζουμε το σύστημα των αντιπάλων που έχουμε αλιεύσει από την κατασκοπία, και μόλις τελειώσει και αντιμετωπίσουμε την φάση που μας ενδιαφέρει, γρήγορα μπαίνουν 3 επιθετικοί (2 στην περιφέρεια και ένας στο post)επιπλέον και συνεχίζεται ή άσκηση όπως στην άσκηση 5 (8 εναντίον 5).
Για παράδειγμα, στο animation που βλέπουμε κάτω, η επίθεση εφαρμόζει εναντίον ζώνης ένα γρήγορο pick n roll με σκοπό να βρει ξεμαρκάριστο σουτ ή να πασάρει στο low post. Αφού η άμυνα αντιμετωπίσει την ουσιαστική φάση του συστήματος των αντιπάλων, μπαίνουν οι 3 επιθετικοί στις θέσεις που τους έχουμε δείξει νωρίτερα και στατικά αλλά με γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας προσπαθούν να επιτύχουν καλάθι.
Ασφαλώς υπάρχουν και άλλες ασκήσεις, όπως με skip πάσεςpick n roll ή flare screens, ή για εκμάθηση του combination. Σε κάποια θέματα υπάρχουν και διαφορετικές φιλοσοφίες, όπως όταν η μπάλα βρίσκεται στη γωνία, ο παίχτης που πάει να μαρκάρει τον αντίπαλο στο low post να βγαίνει από κάτω, και άλλες τέτοιες μικρολεπτομέρειες τις οποίες ο προπονητής, είτε τις έχει ενστερνιστεί στην φιλοσοφία του εδώ και χρόνια, είτε τις αλλάζει και τις προσαρμόζει σύμφωνα με τις δυνατότητες του υλικού που διαχειρίζεται αλλά και των αντιπάλων.
Φυσικά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι μια άμυνα ζώνης έχει πάντα ιδιαιτερότητες, άλλοτε θετικές και άλλοτε αρνητικές, όμως η άμυνα αυτή θεωρείται από τις καλύτερες match up ζώνες. Αν και έχει εμφανιστεί εδώ και χρόνια, εν τούτοις σπάνια την βλέπουμε να εφαρμόζεται, ειδικά στις ομάδες της Α1, όπου μέχρι να τη μάθουν οι 6 ξένοι παίχτες, πιθανόν αρκετοί - αν όχι όλοι - να έχουν αντικατασταθεί από άλλους, κάτι που καθιστά δύσκολη την εφαρμογή της.
Από την εμπειρία μου, πάντως, θα αναφέρω ότι έχω δει και πολύ χειρότερες τεχνικά άμυνες να μην μπορούν να διασπαστούν με τίποτα, διότι οι αμυντικοί έτρεχαν σαν... λυσσασμένα σκυλιά, έχοντας άψογη επικοινωνία, κάτι που επιφόρτιζε με περισσότερο άγχος την επίθεση και τους οδηγούσε σε λανθασμένες επιλογές.
Επομένως, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε τις κυριότερες αρχές της άμυνας, της οποιαδήποτε άμυνας, μερικές από τις οποίες είναι: συγκέντρωση - πάθος - καλή προσωπική άμυνα - επικοινωνία - rebound. Διότι πάντα μια καλή άμυνα συνοδεύεται από αμυντικό rebound, αλλιώς δεν είναι καλή άμυνα.

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728