Ο τρόπος, η διδασκαλία, και η χρησιμοποίηση της πιεστικής άμυνας man to man (Δεύτερο μέρος)

Του Μιχάλη Λάγκη

Support drill

Η παραπάνω άσκηση διδάσκει πάρα πολλά πράγματα. Ένα από αυτά είναι ότι μπορεί να δείξει στους παίκτες πώς να σταματούν την ντρίμπλα διείσδυσης.
Ο αμυντικός που βρίσκεται μια πάσα απόσταση από τη μπάλα πρέπει να μετακινηθεί γρήγορα ώστε να βοηθήσει το συμπαίκτη του να σταματήσει την διείσδυση και στη συνέχεια να επιστρέψει στον παίκτη του. Κατά τη διάρκεια αυτής της κίνησης ο αμυντικός που βοηθά δεν πρέπει να χάσει από το οπτικό του πεδίο τον παίκτη του.
Οι επιθετικοί παίκτες σε αυτή την άσκηση κάνουν απλή ντρίμπλα και διεισδύουν. Παρεμπιπτόντως η άσκηση αυτή μπορεί να βοηθήσει τους επιθετικούς παίκτες στην αντιμετώπιση μιας άμυνας ζώνης.
Στο ξεκίνημα της άσκησης ο 1 έχει την μπάλα και μαρκάρεται από τον Κ1.Ο 1 ξεκινάει την ντρίμπλα μεταξύ των αμυντικών παικτών Κ1 και Κ2.Ο Κ2 πρέπει να αφήσει τώρα την άμυνα άρνησης στον 2 και να βοηθήσει τον Κ1 ώστε να σταματήσει την  ντρίμπλα του 1.Ο Κ2 έχει πάντα στο οπτικό του πεδίο τον 2 και επιστρέφει σε αυτόν μετά τη βοήθεια που θα δώσει.
Ο αμυντικός που είναι μια πάσα απόσταση από τη μπάλα έχει πολλές ευθύνες. Είναι σε δύσκολη θέση. Η πρώτη του δουλειά είναι να μην αφήσει τον παίκτη του να πάρει τη μπάλα. Όμως την ίδια στιγμή θα πρέπει να δώσει και βοήθεια.
Ο παίκτης λοιπόν αυτός έχει διπλή ευθύνη. Πρέπει να βοηθήσει και να επιστρέψει. Ο κανόνας της βοήθειας όμως λειτουργεί αμφίδρομα. Ο παίκτης που θα λάβει τη βοήθεια γνωρίζει ότι θα την έχει όταν την χρειαστεί.
Όταν ο Κ2 σταματήσει την ντρίμπλα του 1 μέχρι να επιστρέψει στον παίκτη του παίρνει βοήθεια από τον Κ4 στο διάστημα που ο 2 ξεκινάει την ντρίμπλα. Την στιγμή που οι παίκτες Κ2 και Κ4 βρίσκονται στον 2 ώστε να του σταματήσουν την ντρίμπλα ο Κ3 περνάει στη γραμμή βοήθειας έτοιμος για υποστήριξη.
Αν ο Κ3 είναι σίγουρος ότι μπορεί να σταματήσει τον 2 τότε ο Κ1 που βρίσκεται στην αδύνατη πλευρά πρέπει να μετακινηθεί προς τον 3.Αυτή η κατάσταση ονομάζεται Help the helper.Αυτό το ίσως ασυνήθιστο σενάριο δείχνει το πώς η πιεστική άμυνα man to man περιέχει και την άμυνα βοήθειας.

Κανόνας 4:Ο αμυντικός παίκτης που βρίσκεται στη γραμμή βοήθειας θα πρέπει να την  περάσει προκειμένου να σταματήσει την διεισδυτική ντρίμπλα. Όταν συμβεί αυτό τότε ο αμυντικός της αδύνατης πλευράς βρίσκεται σε κατάσταση help the helper.


Σε αντίθεση με ορισμένες αμυντικές φιλοσοφίες θεωρώ ότι η baseline είναι ένα καλό μέρος για παγίδα. Αυτό δείχνει η πιο πάνω κατάσταση. Ένας άλλος αξιοσημείωτος παράγοντας είναι ότι περιορίζονται δραματικά οι γωνίες πάσας του 4 στο σημείο που ο Κ3 τον σταματά. Από την άλλη πλευρά αν ο αμυντικός τον είχε αφήσει να περάσει εξωτερικά ο 4 θα μπορούσε να είχε πασάρει προς οποιαδήποτε κατάσταση. Είναι μια καλή περίπτωση ο Κ3 να οδηγήσει εκτός baseline τον 4.Οι περισσότεροι διαιτητές το θεωρούν block αν η επαφή γίνεται εντός γραμμών.

Κανόνας 5:Σε κάθε σχεδόν περίπτωση ο αμυντικός παίκτης πρέπει να παραμένει στην γραμμή της μπάλας.


Στην παραπάνω κατάσταση ο 1 έχει τη μπάλα και ξεκινά ντρίμπλα διείσδυσης προς την κατεύθυνση του Κ2 που βρίσκεται μια πάσα απόσταση.
Την ίδια στιγμή ο Κ2 κινείται προς το κέντρο αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται μια πάσα απόσταση από τον 1.Τι θα κάνει ο Κ2;
Γνωρίζει πως πρέπει να βοηθήσει τον Κ1 να σταματήσει την ντρίμπλα διείσδυσης. Επίσης έχει διδαχθεί ότι πρέπει να επιστρέψει γρήγορα στον παίκτη του γιατί είναι σε απόσταση μιας πάσας. Η κίνηση όμως του 2 προς το high post καθιστά αδύνατο στον Κ2 να κάνει και τα δυο πράγματα.
Η αρχή της γραμμής της μπάλας δίνει λύση σε αυτό το πρόβλημα. Για να καθορίσουμε αυτή τη γραμμή ας φανταστούμε μια γραμμή η οποία περνάει μέσα από τη μπάλα και καταλήγει στις sideline.O K2 δεν θα πρέπει να κινηθεί πιο μακριά από αυτή τη γραμμή για το μαρκάρισμα του 2.Περιμένει και βοηθά στη διείσδυση.
Αν ο 1 ελπίζει να περάσει την μπάλα στον 2 πιο κάτω από τη γραμμή της μπάλας ,τότε αφήνουμε την πάσα να περάσει αλλά αυξάνουμε στο έπακρο την πίεση σε εκείνο το σημείο.
Σε μια κατάσταση ντρίμπλας η αρχή της γραμμής της μπάλας δεν ισχύει. Αν ο 1 ξεκινήσει ντρίμπλα ο Κ2 θα ξεχάσει τη γραμμή της μπάλας σε μια προσπάθεια να αναγκάσει τον αντίπαλο του να γυρίσει την πλάτη προς το καλάθι.
Transition drill-Άμυνα απέναντι στο back door cut

Αυτή η άσκηση ρίχνει μεγάλο βάρος στο αμυντικό transition από τις δυο πάσες απόσταση στη μια και το αντίστροφο.


Κατά την πάσα από τον 1 στον 2 ο Κ4 θα πρέπει να επιστρέψει στη γραμμή της μιας πάσας απόστασης μεταξύ των παικτών 2 και 4.Ο 1 μετά την πάσα στον 2 μπορεί να κάνει είτε screen η να αλλάξει θέση με τον 3.
Ο 2 στη συνέχεια πασάρει στον 3 που ανεβαίνει για να αντικαταστήσει τον 1.Μετά την πάσα ο 2 μπορεί να κάνει screen η να αλλάξει θέση με τον 4.
Σε αυτό το σημείο έχει μεγάλη σημασία να διδάξουμε στον Κ3 την εγρήγορση που πρέπει να έχει σε αυτές τις περιπτώσεις. Ακόμα κι αν πρόκειται για άσκηση ο Κ3 πρέπει να υποθέτει ότι δεν γνωρίζει τι θα κάνει ο 3.Το μόνο σίγουρο για τον Κ3 είναι ότι θα πρέπει να μετακινηθεί με την πάσα. Το επόμενο πράγμα που βλέπει είναι τον 1 να θέτει screen σε αυτόν μακριά από τη μπάλα και ο 3 να αντικαθιστά τον 1.
Ο Κ3 τώρα πρέπει να επιστρέψει σε θέση άρνησης και να αποτρέψει την πάσα από τον 2 στον 3.Εκτός από το  screen δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος που να δικαιολογεί ήττα του Κ3 στην μπάλα. Ο Κ3 μπορεί να τρέξει σε υψηλή ταχύτητα χωρίς να ανησυχεί μήπως ο παίκτης του κάνει αναστροφή. Αν προσπαθήσει να το κάνει αυτό ο 3 τότε ο Κ1 θα βρεθεί σε θέση βοήθειας. Ο Κ3 λοιπόν δεν θα έχει καμία δυσκολία στο να γλιστρήσει από το screen του 1 στην κατεύθυνση της μπάλας και να χτυπήσει τον 3 στη πάσα.
Άμυνα στο back door
Ένας παίκτης στον οποίο εφαρμόζεται η άμυνα του overplay είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ψάξει τη λύση του back door για να σημειώσει ένα εύκολο καλάθι. Ας υποθέσουμε ότι ο 3 κόβει μέσα στο καλάθι ενώ η μπάλα βρίσκεται στα χέρια του 1.Πως θέλουμε εμείς να αμυνθεί ο Κ3 απέναντι στο Back door;
Ο Κ3 παίζει άμυνα άρνησης στον 3 σε απόσταση μιας πάσας. Αντιμετωπίζει τον παίκτη του με πλάτη προς τη μπάλα και τεντώνει το αριστερό του χέρι για να αρνηθεί τη πάσα. Αν και αντιμετωπίζει τον παίκτη του με το σώμα ο Κ3 τοποθετεί το κεφάλι του σε τέτοιο σημείο ώστε να μπορεί να δει και την μπάλα.
Αν ο 3 προσποιηθεί ότι κάνει βήμα προς το καλάθι ο Κ3 δεν πρέπει να υποπέσει στο σφάλμα να τον ακολουθήσει. Αν όμως ο 3 ξεκινήσει κανονικά το κόψιμο τότε ο αμυντικός ακολουθεί. Με αυτό τον τρόπο ο αμυντικός γυρίζει έτσι ώστε το δεξί του χέρι να είναι τώρα τεντωμένο και εστιάζει στην μπάλα με το βλέμμα πάνω από το δεξί ώμο.
Αυτός ο τρόπος συνίσταται αντί να γυρίσει την πλάτη του στον παίκτη και να αντιμετωπίσει μόνο τη μπάλα. Όταν ο παίκτης φτάσει στη γραμμή(λωρίδα άμυνας),θα σταματήσει, θα ανοίξει και θα δει τι έρχεται.

Πολλές φορές όμως ο παίκτης δεν μπορεί να βλέπει παίκτη και μπάλα ταυτόχρονα. Σε τέτοιες στιγμές ο αμυντικός να προτιμά να βλέπει τον παίκτη.


Στην παραπάνω εικόνα ο guard τοποθετείται μπροστά από τη πάσα για χάρη της άσκησης καθώς η επίθεση κάνει κυκλική περιστροφή.
Ο 1 πασάρει στον 3 και ο 4 έχει εντολή να φλασάρει στο high post.Αν ο 3 μπορεί να εκμεταλλευτεί τον 4 σε αυτό το σημείο τότε η άμυνα του Κ4 θα έχει αποτύχει. Στη συνέχεια ο 4 αντικαθιστά τον 2 που με τη σειρά του έχει αντικαταστήσει τον 1.Αυτές οι κινήσεις θα γίνουν μόνο αν ο 4 δεν θα πάρει πάσα από τον 3.
Κανόνας 6:Όταν η επίθεση προσπαθεί να αδειάσει τη μια πλευρά για να δημιουργήσει μια κατάσταση isolation (1vs1) για τον παίκτη που ντριμπλάρει ο αμυντικός δεν ακολουθεί τον επιθετικό που αδειάζει τη πλευρά. Αντί να τον ακολουθήσει σταματάει και ανοίγει ώστε να δει τι θα αντιμετωπίσει.
Όλη η προσοχή σε αυτή την άσκηση είναι στη δουλειά του Κ1.Όταν ο 1 πασάρει στον 3 ο Κ1 υποχωρεί προς την κατεύθυνση της μπάλας και βρίσκεται μεταξύ μπάλας και παίκτη.
Σε αυτό το σημείο ο 1 αρχίζει να πλησιάζει το σημείο όπου θα βρεθεί δυο πάσες μακριά. Έτσι ο αμυντικός θα βρεθεί μεταξύ μπάλας και παίκτη. Όταν ο αμυντικός κάνει cross και βρεθεί στην άλλη πλευρά τότε στην ουσία θα βρίσκεται τρεις πάσες μακριά. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει λόγος να κυνηγήσει κανείς τον 1 από την άλλη πλευρά του γηπέδου. Αντί λοιπόν να γίνει αυτό ο Κ1 είναι έτοιμος να βοηθήσει σε περίπτωση που ο 3 επιχειρήσει drive.Αν σε κάποια κατάσταση του παιχνιδιού ο 1 μετακινηθεί σε απόσταση μιας πάσας ο Κ1 θα είναι αρκετό να σταθεί στο μέσον (μεταξύ μπάλας και παίκτη και να τον σταματήσει εκεί.
Γενική άσκηση


Η παραπάνω εικόνα απεικονίζει μια γενική άσκηση που πρέπει να γίνεται κάθε μέρα. Επιτρέπει στην επίθεση να εξασκείται σε όλες τις προηγούμενες που παρέθεσα πιο πάνω. Μπορούν να κάνουν πάσες όπως στην άσκηση swing.Μπορούν επίσης να διεισδύουν και να ντριμπλάρουν όπως και στην άσκηση με τις διεισδύσεις. Τέλος μπορούν να πασάρουν από guard σε guard,να δίνουν screen μακριά από τη μπάλα και να πασάρουν στους ψηλούς όπως στην άσκηση transition.
Ως εκ τούτου λοιπόν οι αμυντικοί θα πρέπει να λειτουργούν ανάλογα με την κατάσταση. Στην συγκεκριμένη άσκηση οι παίκτες δεν εκδηλώνουν επίθεση αν δεν συμπληρωθεί ένας συγκεκριμένος αριθμός μεταβιβάσεων η αν δεν παρέλθει κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Με δεδομένο ότι η άσκηση έχει ένα μεγάλο εύρος σε παραλλαγές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλες. Η παραπάνω εικόνα απεικονίζει μια κατάσταση που μπορεί να είναι πολύ συνηθισμένη σε ένα παιχνίδι.
Ο 1 ξεκινάει την άσκηση με ντρίμπλα. Ο Κ2 σπεύδει για βοήθεια στον Κ1.Η βοήθεια αυτή αναγκάζει τον 1 να μαζέψει την ντρίμπλα του και αν δεν την αντιληφθεί έγκαιρα μπορεί να τον παγιδέψει κιόλας.
Ο Κ1 τώρα αρχίζει να πιέζει το χειριστή ενώ ο Κ2 αγνοώντας τον κανόνα της γραμμής της μπάλας  κλείνει τον 2.Το ίδιο κάνει και ο Κ3.Κάθε φορά που κάποιος επιθετικός κάνει ντρίμπλα ο αμυντικός της weak side είναι υπεύθυνος για το κόψιμο που γίνεται μέσα στη ρακέτα. Σε αυτή τη περίπτωση τον ρόλο αυτό τον έχει ο Κ4 ο οποίος είναι υπεύθυνος για το πιθανό back door cut του 3 αφενός και αφετέρου έχει και την ευθύνη του 4.Αν ο 4 μετακινηθεί προς τη μπάλα τότε η πρώτη προτεραιότητα του Κ4 θα είναι να φτάσει εκεί πριν τον επιθετικό. Αν λοιπόν η άμυνα ανταποκριθεί άμεσα και κλείσει τις πάσες τότε είναι πολύ πιθανό η επίθεση να κάνει λάθος.
Εξάσκηση στο 4vs4 και τμηματοποίηση των ασκήσεων
Εξάσκηση
Μετά την αποτελεσματική εκμάθηση όλων αυτών των ασκήσεων που πρέπει να γίνονται τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα θα πρέπει η επίθεση να αφεθεί και να χρησιμοποιήσει ότι εκείνη θέλει προκειμένου να σκοράρει. Αυτό θα βοηθήσει και το passing game.Σε αντίθετη περίπτωση η ομάδα συνεχίζει να εξασκείται σε τέτοιες ασκήσεις. Ο προπονητής μπορεί να κρατάει σκορ και να δίνει δυο πόντους για κάθε άμυνα που δεν καταλήγει σε καλάθι, ένα πόντο αν η επίθεση σουτάρει αλλά δεν σημειώσει καλάθι και κανένα πόντο αν η επίθεση σκοράρει η πάρει φάουλ.
Το παιχνίδι τελειώνει στους 10 πόντους.Η αμυντική ομάδα έστω κι αν ηττηθεί δεν κάνει sprint.Sprint κάνει μόνο η επίθεση. Με αυτό τον τρόπο όλοι οι παίκτες θα θέλουν να είναι μέλη της αμυντικής ομάδας.
Τμηματοποίηση των ασκήσεων


Η παραπάνω εικόνα δείχνει την τμηματοποίηση αυτής της άσκησης. Το zig zag τόσο στην αριστερή όσο και στη δεξιά πλευρά του γηπέδου διδάσκει στον αμυντικό πώς να φυλάει την ντρίμπλα..
Το κεφάλι του αμυντικού πρέπει να ευθυγραμμίζεται με τον αγκώνα του χειριστή σε γωνία 45 μοιρών.
Η πιο σημαντική προϋπόθεση για να διδαχθεί η άμυνα πίεσης είναι η αποφυγή του φάουλ. Κατά τις πρώτες εβδομάδες πρακτικής η άσκηση αυτή έχει αποκλειστικά αυτό το σκοπό. Κατά την πραγματοποίηση της άσκησης τις πρώτες εβδομάδες οι αμυντικοί είναι υποχρεωμένοι να κρατούν με τα χέρια τους τις φανέλες τους.
Οι Κ6 και Κ7 αλλάζουν ρόλους κάθε φορά που τερματίζουν στο κέντρο.
Επάνω αριστερά την ίδια στιγμή ο Κ3 μαθαίνει τον τρόπο με τον οποίο θα κρατήσει τη μπάλα μακριά από τον επιθετικό. Όταν ο 3 είναι κοντά στον προπονητή τότε ο Κ3 παίζει overplay.Ωστόσο ο Κ3 παράλληλα μαθαίνει πως ο καλύτερος τρόπος για να φυλάξει τον παίκτη του όταν αυτός είναι μακριά από τη μπάλα είναι να έχει απόσταση από αυτόν. Όσο λοιπόν ο 3 απομακρύνεται από τον προπονητή τόσο περισσότερο θα κρατάει απόσταση ο Κ3.Ο 3 θα καταλάβει αυτόματα ότι ο καλύτερος τρόπος για να πάρει πάσα είναι να πλησιάζει τον αμυντικό και να απομακρυνθεί απότομα. Αυτό πρέπει να το αποτρέψει ο Κ3.Η επόμενη δουλειά για τον αμυντικό θα είναι να κρατάει το κεφάλι σταθερό και να παρατηρεί μπάλα και παίκτη.
Σε ένα άλλο μέρος του γηπέδου τώρα  ο Κ4 μαθαίνει πώς να αμύνεται όταν ο επιθετικός μειώνει την απόσταση από τις δυο πάσες στη μια. Καθώς ο Κ4 πλησιάζει τον προπονητή το αριστερό του χέρι εκτείνεται ώστε να καλύψει μια πιθανή πάσα.
Όταν ο 4 βλέπει αυτή την κατάσταση κάνει αναστροφή προς το καλάθι. Εκείνη τη στιγμή ο Κ4 κάνει το ίδιο και εκτείνει το δεξί του χέρι μεταξύ της μπάλας και του παίκτη.
Δεδομένου ότι είναι πολύ μικρή η απόσταση μεταξύ των παικτών ο επιθετικός αφήνει τον αμυντικό να περιστραφεί. Δίνουμε αυτή τη δυνατότητα στην άμυνα διότι ο αντίπαλος συνήθως χτυπάει διαφορετικά με τη μπάλα πιο μακριά στο γήπεδο λόγω της απόστασης.
Η ομάδα δουλεύει έτσι ακριβώς στα δυο μισά του γηπέδου και στη συνέχεια αλλάζουν ρόλους.


Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στο  facebook και στηρίξτε την προσπάθεια μας H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728