Ο τρόπος εκμάθησης εξειδικευμένων lay-up





Του Μιχάλη Λάγκη

Ο κανόνας για την εκτέλεση ενός Lay-up από την δεξιά πλευρά λέει να χρησιμοποιήσουμε το δεξί χέρι και να σταματήσουμε με το αριστερό πόδι..
Από την αριστερή πλευρά αντίθετα ο κανόνας λέει να χρησιμοποιήσουμε το αριστερό χέρι και να σταματήσουμε με το δεξί πόδι. Οι θεμελιώδεις αρχές από μηχανικής άποψης για να μπορέσει ο παίκτης να σηκωθεί όσο το δυνατόν ψηλότερα είναι οι παραπάνω. Ωστόσο υπάρχουν και απόψεις που ισχυρίζονται πως αυτό δεν ισχύει πάντα διότι αν υποστηρίξει κάποιος ότι ο αμυντικός έρθει από την εσωτερική πλευρά τότε ο επιθετικός θα έχει το σώμα του μεταξύ του αντιπάλου και της μπάλας.

Κατά τη διάρκεια όμως ενός παιχνιδιού δεν μπορεί να στηριχθεί κάποιος σε αυτές τις λεπτές γραμμές. Μέσα στο παιχνίδι μπορούν να συμβούν τα πάντα, με απίστευτα γρήγορο ρυθμό και φυσικά είναι πολύ δύσκολο να προβλέψει κάποιος την κατάληξη. Υπάρχουν κοψίματα μέσα στο παιχνίδι σε περίεργες γωνίες αλλά και οι αμυντικοί δεν είναι σταθεροί ούτε στην ίδια θέση πάντα. Αν λοιπόν ο παίκτης κόψει σωστά και η μπάλα περάσει με τέτοιο τρόπο που θα είναι συγχρονισμένη με το βηματισμό του τότε θα επιβεβαιωθεί ο κανόνας των βασικών αρχών που διέπουν την εκτέλεση ενός Lay-up.

Αν όμως η πάσα είναι λίγο πιο μακριά από το σημείο που είναι ο παίκτης τότε τι μπορεί να κάνει; Αν κάνει ένα βήμα παραπάνω κινδυνεύει να χρεωθεί με βήματα. Αν επιβραδύνει και χρησιμοποιήσει ακόμα μια ντρίμπλα ο αμυντικός θα επωφεληθεί, θα ανακτήσει την σωστή θέση και πιθανόν να μπορέσει να μπλοκάρει η να κλέψει την μπάλα.

Γι αυτό το λόγο από τη στιγμή που ο παίκτης θα έχει διδαχθεί το σωστό τρόπο στην εκτέλεση του Lay-up θα προχωρήσει στην προσθήκη των εξειδικευμένων lay-up.
Από τη δεξιά πλευρά :

-Αριστερό πόδι, δεξί χέρι (Βασικός κανόνας)

-Αριστερό πόδι, αριστερό χέρι

-Δεξί πόδι, αριστερό χέρι

-Δεξί πόδι, δεξί χέρι

Κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης αυτής της μορφής Lay-up ο παίκτης επιχειρεί και ανάποδα lay-up με τη μορφή:

- Αριστερό πόδι, δεξί χέρι

- Αριστερό πόδι, αριστερό χέρι

- Δεξί πόδι, αριστερό χέρι

- Δεξί πόδι, δεξί χέρι

Αυτοί είναι οι οκτώ διαφορετικοί συνδυασμοί για την εκτέλεση των εξειδικευμένων lay-up.Το ίδιο ακριβώς γίνεται και από την αριστερή πλευρά.

Η πρακτική εξάσκηση δεν τελειώνει ποτέ. Ο παίκτης τις εξασκεί σε κίνηση, μετά από πάσα η ακόμα και χωρίς ντρίμπλα.

Μετά από την συνεχή εξάσκηση ο παίκτης θα διαπιστώσει από μόνος του πως αυτές οι ασκήσεις βοηθούν στον πλήρη έλεγχο του σώματος αφενός και αφετέρου δεν θα υπάρχει κανένας τρόπος που θα δυσκολέψει στο μέλλον την εκτέλεση του.

Αυτές οι ασκήσεις σε αρχικά στάδια δεν μπορούν να τελειοποιήσουν και τα δυο πόδια ενός παίκτη. Όμως με τη συνεχή εξάσκηση αυτό καθημερινά θα βελτιώνεται. Ο πλήρης έλεγχος και των δυο ποδιών για τον παίκτη σημαίνει ότι μπορεί να ελέγξει καταστάσεις που συμβαίνουν στο μισό γήπεδο και ακόμα πιο πολύ σε περιπτώσεις λίγων μέτρων ώστε να αποφύγουν σωματική επαφή με τον αμυντικό και να μη χρεωθούν με παράβαση. Στα αρχικά όμως στάδια ο παίκτης μαθαίνει να έχει τον έλεγχο του σώματος του σε πλήρη ταχύτητα και επίσης μαθαίνει τον τρόπο με τον οποίο θα έχει τη δυνατότητα να τελειώσει έναν αιφνιδιασμό από την ώρα που θα ξεκινήσει με ντρίμπλα η θα γίνει ο τελικός αποδέκτης της μπάλας.


ΠΗΓΗ https://mihalislagis.blogspot.gr/

Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στο  facebook και στηρίξτε την προσπάθεια μας H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728