Οι βασικές γνώσεις ενός ψηλού παίκτη

Του Μιχάλη Λάγκη
Το να παίζει κάποιος παίκτης στο Post  γνωρίζει κανείς πως είναι κάτι πολύ σκληρό και συνάμα όχι τόσο αναγνωρίσιμο.Η δουλειά του ψηλού παίκτη είναι αληθινά όχι μόνο σκληρή αλλά και ψυχοφθόρα.
Αγωνίζεται αμυντικά με όλες του τις δυνάμεις να πάρει ένα ριμπάουντ και στην συνέχεια επιθετικά απλά ελπίζει πως κάποιος από τους περιφερειακούς θα του δώσει την μπάλα.Παράλληλα με τις μάχες που δίνει κάτω από το καλάθι θα πρέπει να είναι σε θέση να τοποθετεί screen και να δημιουργεί τις προυποθέσεις για τους συμπαίκτες του να σκοράρουν και μάλιστα πολύ συχνά χωρίς εύσημα.
Σε σπάνιες περιπτώσεις αυτός ο παίκτης μπορεί να είναι σπουδαίος μπλοκέρ η εξαιρετικά κυρίαρχος σε αυτή τη θέση.Στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν είναι όμως.Παρά το γεγονός ότι δεν είναι και η πλέον αναγνωρίσιμη θέση κάθε ομάδα πρέπει να έχει τέτοιους παίκτες αν θέλει να ελπίζει ότι θα κερδίσει το παιχνίδι.Γι αυτό το λόγο ένας ψηλός παίκτης είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει βασικά πράγματα γύρω από την θέση του και να προπονείται συνεχώς ώστε να βελτιώνει τις δεξιότητες του.
Η κατάληψη της θέσης
Όταν ένας ψηλός παίκτης βρίσκεται στο Post έχοντας την μπάλα στα χέρια του είναι θέμα θέσης αν θα είναι απειλητικός η όχι.Αν πατάει με το ένα πόδι μέσα στη ρακέτα η βρίσκεται 2 μέτρα μακριά από το ζωγραφιστό έχει τεράστια σημασία.Ο ψηλός παίκτης πρέπει να παλεύει πάντα με νύχια και δόντια για να πάρει καλύτερη θέση.Στην καλύτερη δυνατή θέση ο παίκτης θα πρέπει να βρίσκεται προτού φτάσει η μπάλα στα χέρια του και μάλιστα ο μόνος τρόπος για να τον σταματήσουν θα είναι με φάουλ.
Η μάχη του post προϋποθέτει πάντα και καλό timing.Αν ο ψηλός παίκτης θελήσει να πάρει καλή θέση νωρίς το πιο πιθανό είναι να βρεθεί εκτός ρακέτας πριν πάρει την μπάλα στα χέρια του.Η μπάλα προτού έρθει στο Post περιστρέφεται στην περιφέρεια.Κατά την διάρκεια αυτής της περιφοράς ξεκινάει και η μάχη για θέση και για την υποδοχή της μπάλας από τον ψηλό προτού ο αμυντικός μπορέσει να ανακάμψει.
Τα screen δημιουργούν σκορ
Το να τοποθετεί ένα ψηλός παίκτης screen σε ένα συμπαίκτη του κάνοντας  το σαν αγγαρεία είναι ότι χειρότερο για τον ίδιο και για την ομάδα του.Η τοποθέτηση ενός καλού screen είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να σκοράρει μια ομάδα.Ο λόγος είναι γιατί ο αμυντικός θα βοηθήσει τον παίκτη που έπεσε σε screen και αυτό δίνει την δυνατότητα στον ψηλό παίκτη να το εκμεταλλευτεί ανάλογα.
Μετά την τοποθέτηση του screen o ψηλός δεν κάθεται ακίνητος.Διαβάζει την άμυνα και αντιδρά ανάλογα είτε με dive είτε με pop out.
Τρέξιμο
Το να μπορεί να τρέξει άνετα ένας ψηλός είναι πλεονέκτημα για μια ομάδα.Εκτός του γεγονότος ότι θα του δώσει την δυνατότητα να σημειώσει εύκολα καλάθια,δημιουργεί και τις συνθήκες τις κατάλληλες για σκορ από τους παίκτες που αγωνίζονται στο wing.Θα φέρει δηλαδή την άμυνα σε κατάσταση που θα πρέπει να επιλέξει αν θα κλείσει τον ψηλό παίκτη μέσα στη ρακέτα η θα αφήσει το ελεύθερο σουτ από την περιφέρεια.Αυτή η δυνατότητα έρχεται στην περίπτωση που ο ψηλός νικήσει τον αντίπαλο του στο τρέξιμο στις transition καταστάσεις.
Μια άλλη έξυπνη κατάσταση είναι να μπορέσει ο ψηλός παίκτης να βάλει τον αμυντικό του πλάτη.Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επιτυχία ειδικά αν ο ψηλός το καταφέρει σε καταστάσεις transition και προτού η άμυνα καταφέρει να οργανωθεί.
Οργάνωση της άμυνας
Η πιο συνηθισμένη τακτική στην άμυνα είναι ψηλός παίκτης να μαρκάρει ψηλό εκτός από ειδικές καταστάσεις όπου υπάρχουν ανομοιομορφίες.Από αυτή τη θέση ο ψηλός μπορεί να δει όλο το γήπεδο καθώς και την πλήρη επιθετική ανάπτυξη του αντιπάλου.Αυτόματα λοιπόν ο ψηλός παίκτης έχει την ευθύνη της επικοινωνίας με τους συμπαίκτες του και της οργάνωσης της άμυνας μιας και παρατηρεί τα πάντα μπροστά του.Η επικοινωνία σε αυτό το στάδιο είναι πολύτιμη για κάθε ομάδα.
Ο ψηλός παίκτης είναι η τελευταία γραμμή άμυνας της ομάδας.Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να είναι 7 foot player ούτε όμως και από την άλλη σημαίνει πως δεν θα ξέρει πώς να σταματήσει τον αντίπαλο απο ένα σουτ η οτιδήποτε άλλο.Θα πρέπει να ξέρει τις βασικές αρχές άμυνας και να έχει σωστές αμυντικές τοποθετήσεις.
Η κυριαρχία
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχει κάποιος παίκτης για να κυριαρχήσει σε άμυνα η επίθεση είναι η επιθυμία να το κάνει.Σαν ψηλός θα πρέπει να έχει στα υπόψιν του την κατάκτηση του ριμπάουντ.Υπάρχουν χιλιάδες ασκήσεις που μπορεί να κάνει κάποιος παίκτης για ριμπάουντ αλλά αν δεν το θέλει περισσότερο από τον αντίπαλο του θα αποτύχει.
Το ριμπάουντ απαιτεί τεχνική κατάρτιση.Ανάλογα με το που κινείται ο αντίπαλος η η μπάλα έχει και διαφορετική τεχνική.

Η δουλειά του ψηλού παίκτη χρειάζεται ικανότητες,προσπάθεια και πολύ προπόνηση.Το παιχνίδι του συχνά δεν μπορεί να το δει κάποιος που δεν ξέρει από μπάσκετ και δεν εκτιμάται με τον ίδιο τρόπο από το φίλαθλο με αυτό ενός περιφερειακού.Ο προπονητής και οι συμπαίκτες θα ξέρουν πως η συμβολή του είναι καταλυτική στην εξέλιξη της ομάδας.


Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στο  facebook και στηρίξτε την προσπάθεια μας
H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728