Κυνηγώ τυφλά την νίκη ή αναπτύσσω αθλητές ?

Όλοι οι προπονητές μπάσκετ μικρών ηλικιών πρέπει να αποφασίσετε, θέλετε να διδάξετε τους αθλητές σας πως να παίζουν μπάσκετ ή απλά θέλετε να κερδίσετε παιχνίδια”.
Η ερώτηση του γνωστού προπονητή  του NBA, Stan Van Gundy στα πλαίσια σεμιναρίου προπονητικής το 2008, είναι διαχρονική και ίσως πιο επίκαιρη από ποτέ !
Θυμάμαι το 1997 ως αθλητής της εθνικής ομάδας παίδων στα πλαίσια διεθνούς διοργάνωσης αντιμετωπίσαμε την εθνική Ρωσίας. Ο αντίπαλος play maker ψηλός, δίμετρος τότε με λεπτή φωνή και αδύνατος, φάνταζε ως περίεργη εικόνα στα μάτια μας. Ο παγκοσμίου φήμης πλέον, Αντρέι Κιριλένκο κατέβαζε την μπάλα ως play maker σε ηλικία 16 ετών και αυτό πιθανότατα γιατί δεν βρέθηκε κάποιος προπονητής του να πει:
“Πρέπει να παίζεις μόνο κοντά στο καλάθι για να κερδίσουμε”
“Άσε την ντρίπλα θα πρέπει να μάθεις μόνο κινήσεις ψηλού”  
“Μην παίζεις με πρόσωπο, το παιχνίδι σου θα είναι συνέχεια με πλάτη”

Ας αναρωτηθούμε λοιπόν ποιος είναι ο ρόλος ενός Προπονητή μικρών ηλικιών; Ποια είναι η αποστολή μιας ακαδημίας μπάσκετ;
Η απάντηση για την πλειοψηφία των αναγνωστών ενδεχομένως να φαντάζει προφανής. Το μέτρο της επιτυχίας ενός “φυτώριου” ή ενός προπονητή δεν μπορεί να είναι άλλο από τη δημιουργία νέων αθλητών που αναπτύσσονται, δραστηριοποιούνται αθλητικά και αγγίζουν ή ξεπερνούν τις δυνατότητες τους.  Και όμως, πολλές ακαδημίες μπάσκετ αφήνουν στην άκρη τον κύριο στόχο τους και λειτουργούν λανθασμένα κυνηγώντας με κάθε κόστος την “χειροπιαστή”, εφήμερη διάκριση.  
Δεκατριάχρονοι “ψηλοί” περιορίζονται στα στενά όρια της θέσης τους, ενώ οι αντίστοιχοι “κοντοί” πρέπει να μάθουν οπωσδήποτε μόνο να ντριπλάρουν. Συνδυαστικές άμυνες πίεσης, φωνές, άμυνες ζώνης και πολυάριθμα επιθετικά συστήματα συνθέτουν ένα φαύλο κύκλο ρηχής αυτοκαταξίωσης εγκλωβίζοντας συλλόγους και προπονητές στον μονόδρομο της “νίκης με κάθε κόστος”.
Ας αναλογιστούμε όμως… η εκπαίδευση των νεαρών αθλητών δεν μπορεί παρά να υψώνεται πέρα από ένα πρόσκαιρο αποτέλεσμα, έναν αγώνα, μία νίκη ή ένα καλάθι καθώς είναι ξεκάθαρα ζήτημα προτεραιοτήτων, φιλοσοφίας, θετικών εμπειριών και στάσης ζωής.
Πέρα όμως από τα καθημερινά παραδείγματα κυνικής πραγματικότητας, ποια θα έπρεπε να είναι η ουσία της ανάπτυξης των νέων αθλητών καλαθοσφαίρισης ; ποια είναι τα στοιχεία που συνθέτουν ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που βοηθά τους αθλητές να αγγίξουν τις προοπτικές τους και παράλληλα να αγαπήσουν την ενασχόληση με τον αθλητισμό ως στάση ζωής.
  1. Παιδοκεντρική προσέγγιση εκμάθησης δεξιοτήτων μέσα από θετικές και ευχάριστες εμπειρίες ζωής.
  2. Προπονητικά προγράμματα κατάλληλα για την κάθε ηλικιακή ομάδα με γνώμονα τις ανάγκες του κάθε αθλητή
  3. Οριοθέτηση στόχων και προτεραιοτήτων. Η νίκη δεν είναι το παν ! Δείτε πως βιώνουν τα παιδιά τη διασκέδαση στις αθλητικές δραστηριότητες ανά ηλικία (μελέτη https://publichealth.gwu.edu/content/being-good-sport-ranks-top-%E2%80%9Cfun%E2%80%9D-factor-study-youth-sports)
  4. Ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης, εξέλιξης και μαθησιακής εμπειρίας για όλους τους αθλητές στους αγώνες και τις προπονήσεις.
    1. Αξιοποίηση και προπόνηση αθλητών χωρίς τα όρια των παραδοσιακών θέσεων (positionless basketball)
    2. Ίση κατανομή χρόνου και ευκαιριών σε αγώνες και προπονήσεις
  5. Ολοκληρωμένα προγράμματα διαχείρισης κινδύνων και προστασίας των παιδιών.
  6. Ενσωμάτωση κανόνων συμπεριφοράς για προπονητές, παράγοντες, αθλητές και γονείς.
  7. Υποχρεωτική εκπαίδευση γονέων για την καλύτερη κατανόηση της προπονητικής εμπειρίας των νέων αθλητών.
Η δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος προϋποθέτει σεβασμό στο άθλημα, ορθολογική προσέγγιση και διαρκή γνώση και εξέλιξη.
H υπέρμετρη εστίαση στη νίκη αποτελεί ξεκάθαρη τοποθέτηση υπέρ του “δόγματος της συντόμευσης” και σίγουρα δεν μπορείς με συντομεύσεις να οδηγήσεις νέους αθλητές να αγγίξουν και να ξεπεράσουν τις δυνατότητες τους.
Δεν μπορείς με “συντομεύσεις” να αγγίξεις μια νέα γενιά παιδιών, ώστε να αγαπήσει πραγματικά τον αθλητισμό και το μπάσκετ.


Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στο  facebook και στηρίξτε την προσπάθεια μας
H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728