Η δημιουργία των mismatch στο μπάσκετ




Του Μιχάλη Λάγκη



Σαν προπονητές είμαστε πάντα στο δρόμο αναζήτησης νέων,απλών και αποτελεσματικών τρόπων για να μπορέσει η ομάδα να σκοράρει.Υπάρχει ένας μυστικισμός γύρω από αυτό το θέμα που προσελκύει πάντα παίκτες και προπονητές στην.
αναζήτηση τρόπων και μεθόδων ώστε να  το πετύχουν αυτό..Αν υπάρχει κάποιος σκόρερ στην ομάδα τότε δεν χρειάζεται να ανησυχεί κανείς.Απλά η μπάλα πάει στα χέρια του και κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από τον καθένα.
Εάν όμως δεν υπάρχει κάποιος σκόρερ στην ομάδα,ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να μπορέσει η ομάδα να αυξήσει τις πιθανότητες της να σκοράρει είναι η δημιουργία mismatch.Αν μπορέσει κάποιος να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες κατά τις οποίες ένας κοντός θα μαρκάρει ένα ψηλό και το αντίθετο η ένας γρήγορος παίκτης έναν αργό τότε θα μπορέσει να δώσει στην ομάδα του ένα σημαντικό πλεονέκτημα.
Η δημιουργία των mismatch βάζει τους παίκτες τις ομάδας σε καλύτερη θέση επιθετικά και δημιουργεί αυξημένες πιθανότητες σκοραρίσματος.Υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες τακτικές που το κάνουν αυτό.
Αιφνιδιασμός
Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους να δημιουργήσουμε mismatch είναι να μπορέσουν οι ψηλοί μας παίκτες να τρέξουν στον αιφνιδιασμό.Οι περισσότεροι ψηλοί παίκτες δεν είναι αρκετά καλοί η πειθαρχημένοι ώστε να γυρίζουν γρήγορα πίσω στην άμυνα.Αν ο ψηλός κατορθώσει να βάλει μερικά εύκολα καλάθια στον αιφνιδιασμό ο αντίπαλος προπονητής θα αναγκαστεί να βάλει στο μαρκάρισμα του ένα πιο γρήγορο αλλά κοντύτερο παίκτη.Αυτό θα φέρει κατάσταση mismatch το οποίο θα πρέπει να εκμεταλλευτεί η ομάδα σε συνθήκες μισού γηπέδου.
Pick and Roll
Μια από τις πιο παλιές,επιθετικές τακτικές στο μπάσκετ είναι το Pick and roll.Ο λόγος για τον οποίο το χρησιμοποιούν ομάδες ακόμα και σήμερα σε όλα τα επίπεδα είναι γιατί είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό.Η χρησιμοποίηση ψηλού παίχτη σε screen στην μπάλα δημιουργεί Mismatch αν η αμυντική τακτική είναι η αλλαγή.Αυτή η αλλαγή θα δώσει στην ομάδα πλεονέκτημα τόσο στην περιφέρεια όσο και στην ρακέτα.
Back screen
Στην ίδια κατεύθυνση με το Pick and roll θέτοντας ένα σταθερό  screen είναι και το back screen.Είναι και αυτό ένας αποτελεσματικός τρόπος για να δημιουργηθεί mismatch.Ανάλογα με το ποιο τρόπο θέλει να εκμεταλλευτεί κανείς το mis match τοποθετούνται και οι παίχτες.Αν υπάρχει στόχος να ποστάρουμε με τον ψηλό τοποθετούμε τον κοντό στο screen και τον ψηλό στην περιφέρεια.Με αυτό τον τρόπο αν η άμυνα παίξει με αλλαγές θα βρεθεί μέσα στην ρακέτα να μαρκάρει ο κοντός τον ψηλό ενώ σε άλλη περίπτωση θα υπάρχει ελεύθερο lay-up.
Ανάπτυξη όλων των επιθετικών δεξιοτήτων.
Ένας άλλος τρόπος για να μπορέσει μια ομάδα να δημιουργήσει Mismatch είναι να χρησιμοποιήσει όλες τις επιθετικές ικανότητες των παικτών της.Αν όλοι οι παίκτες μπορούν να σουτάρουν και να παίξουν στο Post τότε σίγουρα κάποια στιγμή θα βρεθεί κάποιο mismatch.Κάθε ομάδα έχει ένα αδύναμο κρίκο στην άμυνα κι αν όλοι οι επιθετικοί παίκτες έχουν μια σταθερή ικανότητα τότε αυτή η αδυναμία θα αποκαλυφθεί.

Δεν χρειάζεται πάντα όταν χρειαζόμαστε σκορ να κάνουμε θεαματικές ενέργειες και παρακινδυνευμένα πράγματα.Μπορεί οποιαδήποτε ομάδα να επικεντρωθεί στην δημιουργία των Mismatch.Δυο καλάθια με κάθε τρόπο είναι +16 πόντους!!Αυτό μπορεί να ανεβάσει κατά πολύ τον μέσο επιθετικό όρο.

ΠΗΓΗ https://mihalislagis.blogspot.gr/


Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στο  facebook και στηρίξτε την προσπάθεια μας H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!


Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728