Η διάκριση μιας ομάδας μέσα απο την συλλογική δουλειά





Του Μιχάλη Λάγκη



Υπάρχουν συγκεκριμένες μέρες του έτους μέσα στην αθλητική χρονιά που προπονητές,παράγοντες,παίκτες και φίλαθλοι σκέφτονται ένα συγκεκριμένο πράγμα.
Αυτό το πράγμα στοιχειώνει κάθε σκέψη και κάθε πράξη μέρα η νύχτα.Αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από έναν τελικό η την είσοδο της ομάδας στην φάση των Play-off.
Ανεξάρτητα το τι είδους ομάδα έχει ένας προπονητής η διάκριση θα έρθει ανάλογα με την δουλειά που έχει γίνει τις προηγούμενες εβδομάδες η μήνες.
Κάθε χρονιά για τους προπονητές είναι ξεχωριστή αλλά οι στόχοι παραμένουν οι ίδιοι.Οι στόχοι αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με τις νίκες η τις ήττες που θα κάνει η ομάδα αλλά αφορούν αποκλειστικά την ατομική και συλλογική βελτίωση.
Ο προπονητής θα πρέπει διαρκώς να επιδιώκει την συνεχή βελτίωση.Η βελτίωση δεν θα έρθει από τη μια μέρα στην άλλη.Θα έρθει από προπόνηση σε προπόνηση,από εβδομάδα σε εβδομάδα και από παιχνίδι σε παιχνίδι.
Η προετοιμασία της ομάδας θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε η κορύφωση της σωματικής και ψυχικής αντοχής εκείνη τη δεδομένη χρονική στιγμή να είναι στο αποκορύφωμα.
Τμηματική προπόνηση
Κατά τις πρώτες εβδομάδες η μήνες της σεζόν οι προπονητές ανησυχούν σχετικά με την κατανομή του χρόνου που θα χρειαστούν για να διδάξουν επιθέσεις,άμυνες,press,άουτ και ειδικές καταστάσεις.Η μεγαλύτερη προσοχή πριν την έναρξη της σεζόν όσο αφορά την τακτική προετοιμασία των παικτών δίνεται εκεί και παραμελείται σε κάποιο βαθμό η επιθετική τακτική και η αμυντική οχύρωση της ομάδας σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει.Η διαίρεση της επιθετικής και αμυντικής τακτικής σε τμήματα μπορεί να έχει πολύ σημαντικά οφέλη για την ομάδα και να την κάνει πιο αποτελεσματική.
Καθημερινή εξάσκηση στο σουτ
Η εξάσκηση έστω και για 10 λεπτά την ημέρα στο σουτ θα βοηθήσει την ομάδα να βελτιώσει τα ποσοστά επιτυχίας της και είναι βέβαιο ότι σε βάθος χρόνου θα αυξήσει και την συνολική εικόνα της επίθεσης.Είναι καλύτερο κατά την διάρκεια της χρονιάς να βγάλεις έναν ακόμα σουτέρ παρά να εισάγεις ένα καινούργιο Play για να αντιμετωπίσεις μια δυστοκία στην επίθεση.
Παρακολούθηση video
Βλέποντας ένα παιχνίδι σε video ειδικά σήμερα που η τεχνολογία με τα διάφορα <<διαστημικά>>προγράμματα έχει φέρει τα πάνω κάτω σε σχέση με την τακτική ανάλυση των αγώνων μπορεί ένας προπονητής να δει τα συλλογικά και ατομικά λάθη παικτών και ομάδας.Η παρακολούθηση αυτών των αγώνων μπορεί να τους βοηθήσει να τα διορθώσουν στο γήπεδο ενώ από την άλλη πλευρά η παρατήρηση των ατομικών δεξιοτήτων του καθενός θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του κλίματος εμπιστοσύνης.Μια εικόνα λένε χίλιες λέξεις!!!
Σχέδιο δράσης

Πολλοί νέοι προπονητές έχουν την τάση να σκέφτονται τα μεγάλα παιχνίδια η την άνοδο και σταματούν την εκγύμναση της ομάδας από τον φόβο κούρασης η υπερκόπωσης.Παραπάνω ανέφερα πως μια ομάδα πρέπει να είναι έτσι προετοιμασμένη ώστε όταν φτάσουν αυτά τα παιχνίδια να είναι στην κορύφωση της.Υπάρχει όμως μια τεράστια διαφορά εδώ.Είναι διαφορετικό να παίζεις τα παιχνίδια στο μισό γήπεδο και εντελώς διαφορετικό σε ολόκληρο.Οι αθλητές θα πρέπει να κρατηθούν σε φόρμα τις τελευταίες εβδομάδες ειδικά αν τα παιχνίδια που θα δώσουν είναι συνεχόμενα.Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κρατηθεί ο παίκτης σε φόρμα.Δεν χρειάζεται να τρέχει από το πρωί μέχρι το βράδυ για να γίνει αυτό.Κανείς δεν πρέπει να ξεχνάει πως και η ψυχολογία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο.Στην τελευταία φάση όταν η ανάσα θα έχει κοπεί δεν σε σπρώχνει στη νίκη η προετοιμασία αλλά η καρδιά του πρωταθλητή..




Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στο  facebook και στηρίξτε την προσπάθεια μας H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728