Ερωτήσεις ΟΔΚΕ ΜΑΙΟΣ 2016



1. Ο Α5 κάνει πάσα στον συμπαίκτη του Α8 ο οποίος πιάνει την μπάλα και είναι έτοιμος να καρφώσει. Η μπάλα κτυπάει στη στεφάνη και εξοστρακίζεται. Πριν αυτή αγγιχτεί ή αγγίξει κάποιον παίκτη, ο Α6 κάνει foul στον Β6. Το foul αυτό θεωρείται ως σφάλμα κατοχής;.

ΟΧΙ. (Επίσημοι Κανονισμοί Καλαθοσφαίρισης 2014, Άρθρο 14.1.3, bullet 3)
Ο έλεγχος της μπάλας για την ομάδα τελειώνει όταν η μπάλα έχει αφήσει το (-α) χέρι (-α) του παίκτη σε σουτ για καλάθι. (τη δεδομένη στιγμή καμία ομάδα δεν έχει τον έλεγχο της μπάλας έως ότου ένας παίκτης αποκτήσει τον έλεγχό της).

2. Ο Α8 έχει στην κατοχή του την μπάλα για επαναφορά από την πλάγια γραμμή. Στην προσπάθειά του να πασάρει στον Α5, ο οποίος είναι έτοιμος να καρφώσει, ο Β5  παρεμβάλλεται στην τροχιά της μπάλας και δια μέσω του καλαθιού, από την κάτω πλευρά, την αγγίζει. Οι διαιτητές πρέπει να κατακυρώσουν το καλάθι με 2 πόντους  και να το χρεώσουν στον αρχηγό της επιτιθέμενης ομάδας;
ΟΧΙ. (Επίσημες Επεξηγήσεις FIBA 2015 2014, Παράδειγμα 17.18)
Αυτή είναι μία παράβαση. Ο αγώνας θα επαναρχίσει με επαναφορά για τους αντιπάλους στην προέκταση της γραμμής των ελευθέρων βολών. Στην περίπτωση που η αμυνόμενη ομάδα διαπράττει την παράβαση, κανένας πόντος δεν μπορεί να μετρήσει για την επιτιθέμενη ομάδα, καθώς η μπάλα δεν ήρθε από την εντός ορίων περιοχή του αγωνιστικού χώρου.

3. Ο Α5 δικαιούται δύο ελεύθερες βολές. Ενώ η μπάλα είναι νεκρή μετά την πρώτη ελεύθερη βολή, ο Β3 διαπράττει τεχνικό σφάλμα. Ο Β8 ζητάει τώρα να εισέλθει στον αγώνα και να αντικαταστήσει τον Β3. Θα επιτραπεί στον Β8 να εισέλθει στον αγώνα αμέσως;
ΟΧΙ (Επίσημοι Κανονισμοί Καλαθοσφαίρισης 2014, Άρθρο 19.3.9, bullet 3)
Αν καταλογισθεί σφάλμα μεταξύ των ελευθέρων βολών, στην περίπτωση αυτή, οι ελεύθερες βολές θα ολοκληρωθούν και η αντικατάσταση θα επιτραπεί πριν τη εκτέλεση της ποινής του νέου σφάλματος.

4. Ενώ ο Α4 επιχειρεί σουτ έρχεται σε επαφή με τον Β6. Ημπάλα μπαίνει στο καλάθι. Ο ένας διαιτητής καταλογίζει επιθετικό φάουλ στον Α4 και ο άλλος αμυντικό στον Β6. Είναι σωστή η απόφαση των διαιτητών να ακυρώσουν το καλάθι;

ΝΑΙ. (Επίσημες Επεξηγήσεις FIBA 2015 2014, Κατάσταση 35-1)
Οποτεδήποτε υπάρχουν αντιφατικές αποφάσεις των διαιτητών ή οι παραβιάσεις των κανονισμών συμβαίνουν περίπου στον ίδιο χρόνο και μία από τις κυρώσεις είναι να ακυρωθεί το σημειούμενο καλάθι, η κύρωση αυτή θα επικρατεί και κανένας πόντος δεν θα πιστωθεί.


5. Η ομάδα Α έχει την μπάλα στην κατοχή της για 15’’ όταν σημειώνεται συμπλοκή μεταξύ των Α10 και Β10 που άφησαν τον πάγκο της ομάδας τους και αποβάλλονται. Η μπάλα θα παραμείνει στην κατοχή της ομάδας Α που θα την επαναφέρει από το πλησιέστερο σημείο της παράβασης και θα της απομένουν τα υπόλοιπα 9΄΄ από τα 24΄΄. Σωστό ή λάθος?
ΛΑΘΟΣ.  (Επίσημοι Κανονισμοί Καλαθοσφαίρισης 2014, Άρθρο 39.3.2, bullet 2 & Άρθρο 50.2, bullet 5)
Εάν μέλη και των δύο πάγκων των ομάδων έχουν αποβληθεί κατά τη διάρκεια συμπλοκής  και δεν υπάρχουν άλλες ποινές σφαλμάτων για να εκτελεστούν και μία ομάδα είχε έλεγχο της μπάλας ή την δικαιούται, η μπάλα θα δοθεί σε αυτή την ομάδα για επαναφορά από θέση εκτός ορίων στην προέκταση της κεντρικής γραμμής του γηπέδου, απέναντι από το τραπέζι της γραμματείας.

Ο χειριστής των είκοσι τεσσάρων δευτερολέπτων σταματά αλλά δεν επαναρυθμίζει στα 24 δευτερόλεπτα, όταν η ίδια ομάδα που προηγουμένως είχε τον έλεγχο της μπάλας, κερδίζει μία επαναφορά από θέση εκτός ορίων σαν αποτέλεσμα ακύρωσης ισοδυνάμων ποινών εναντίον και των δύο ομάδων).



ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Δνση: ΣΟΛΩΝΟΣ 9β, ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ, Τ.Κ. 68200
Τηλ & FAX: 25520-29547, 26522
Κιν: 6944-889975
https://www.facebook.com/sdk.thrakis/





Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στα  social media και στηρίξτε την προσπάθεια μας H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728