Η διδασκαλία του jump shoot μέσα απο τις ασκήσεις

Η εισαγωγή του jump shot στο μπάσκετ άλλαξε το άθλημα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη καινοτομία.Αν παρακολουθήσει κανείς παιχνίδια από οποιαδήποτε κατηγορία θα δει πως η πλειοψηφία των πόντων προέρχονται από το jump shot.


Η τεχνική του jump shot αυξάνει την αξία ενός παίκτη ο οποίος έχει δυνατά πόδια και την ικανότητα να πηδάει ψηλά.Παρά το γεγονός ότι αρκετοί καλοί σουτέρ δεν έχουν πολύ καλό άλμα, βασίζονται όμως στην ταχύτητα του άλματος τους.Πολλοί προπονητές προτιμούν όσο το δυνατόν ψηλότερο άλμα.Είναι προφανές ότι όσο πιο ψηλό είναι το άλμα τόσο λιγότερες πιθανότητες υπάρχουν να μπλοκαριστεί.

Το jump shot στην πραγματικότητα είναι ένα set shot.Δεν είναι μια επίπονη η σπασμωδική κίνηση.Αντίθετα είναι μια ομαλή και εύκολη κίνηση σε συνδυασμό με ένα καλό follow through.Για να επιτευχθεί αυτή η κίνηση οι ώμοι δεν πάνε προς τα πίσω αλλά προς τα μπροστά.Η μπάλα τοποθετείται μπροστά από το πρόσωπο και πάνω από το κεφάλι με τα χέρια να είναι ελαφρώς λυγισμένα.Το χέρι που θα σουτάρει βρίσκεται πίσω από την μπάλα ενώ το άλλο χέρι βοηθάει στην ισορροπία της μπάλας.

Ο προπονητής κατά την διδασκαλία της τεχνικής θα πρέπει να δίνει μεγάλη προσοχή στα ακόλουθα σημεία:

-Η μπάλα θα πρέπει να είναι μπροστά και πάνω από το κεφάλι.

-Τα μάτια του παίκτη πρέπει να κοιτούν τον στόχο κάτω από την μπάλα.

-Το σώμα πρέπει να είναι σε ισορροπία και να μην γέρνει προς τα πίσω.

-Ο χειρισμός της μπάλας πρέπει να γίνεται με απαλές κινήσεις σαν να είναι γυάλινη.

-Η μπάλα απελευθερώνεται στην κορύφωση σχεδόν του άλματος.

Άσκηση drive και jump stop

Το γρήγορο σταμάτημα και το jump shot είναι πιθανόν ο πιο σημαντικός επιθετικός ελιγμός που χρησιμοποιείται σήμερα.Είναι πολύ σημαντική άσκηση όπως επίσης σημαντικός είναι και ο χρόνος που αφιερώνεται στην προπόνηση γι αυτό το σκοπό.




Εκτέλεση

1.Οι παίκτες τοποθετούνται στις φυσικές τους επιθετικές θέσεις.

2.Drive με μια η δυο ντρίμπλες προς τα αριστερά,σταμάτημα και jump shot.

3. Drive με μια η δυο ντρίμπλες προς τα δεξιά,σταμάτημα και jump shot.

4.Οι ψηλοί δουλεύουν περισσότερο σε κάθε γραμμή.

Jump shot από στατική θέση

Οι περισσότεροι παίκτες μπορούν να κάνουν drive η jump shot επειδή πολλές φορές τους το επιτρέπει η δυναμική τους.Λιγότεροι όμως μπορούν να το κάνουν αυτό από στατική θέση.Αν κάποιος παίκτης περιμένει να εξελιχθεί θα πρέπει να εξασκηθεί πάρα πολύ καλά από αυτή τη θέση.





Εκτέλεση

1.Οι παίκτες τοποθετούνται στις φυσικές τους επιθετικές θέσεις.

2.Στην συνέχεια οι παίκτες στέκονται δύο βήματα από το καλάθι (ο προπονητής ρυθμίζει την απόσταση ανάλογα με το διασκελισμό τους).

3.Κάθε γραμμή έχει και μπάλα.

4.Οι παίκτες πασάρουν μόνο στη δική τους γραμμή και ο παίκτης που υποδέχεται την μπάλα κάνει αμέσως jump shot.

Jump shot χωρίς επιβάρυνση





Εκτέλεση

1.Ο προπονητής τοποθετεί καρέκλες μπροστά από κάθε γραμμή. Οι παίκτες τοποθετούνται στις φυσικές τους επιθετικές θέσεις.

2.Κάθε παίκτης σουτάρει με jump shot μπροστά από την καρέκλα.

Γρήγορο σταμάτημα και jump shot

Αυτή η άσκηση θα διδάξει στους παίκτες την τεχνική του jump stopping ενώ κινούνται με μεγάλη ταχύτητα και ταυτόχρονα του σουτ και την διατήρηση της ισορροπίας.






Εκτέλεση

1.Οι παίκτες δημιουργούν τρεις σειρές.Η μια γραμμή είναι κάτω από το καλάθι για την επαναφορά της μπάλας,η άλλη ομάδα στο wing για να πασάρουν στον παίκτη που κόβει και η τρίτη ομάδα που αποτελείται από τους παίκτες που κόβουν.

2.Η άσκηση ξεκινάει από την γραμμή που πασάρει και ο παίκτης πασάρει στον παίκτη που κόβει στο high post.

3.Η άσκηση γίνεται κυκλικά και υπάρχει αλλαγή θέσεων και ρόλων.




Coach Μιχάλης Λάγκης
Πηγή: http://mihalislagis.blogspot.gr/



Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στα  social media και στηρίξτε την προσπάθεια μας H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728