Η εγκεφαλική διάσειση και η ευθύνη του προπονητή

Του Μιχάλη Λάγκη
Κάποτε η μόνη ζημιά για την οποία ανησυχούσε ένας μπασκετμπολίστας ήταν ένα διάστρεμμα στον αστράγαλο.Σίγουρα εκείνα τα χρόνια υπήρχαν τα σκισίματα στα φρύδια και τα χείλη από κάποιον αγκώνα αλλά το διάστρεμμα του αστραγάλου ήταν μακράν.
η κορυφαία πηγή ανησυχίας.Κατά την διάρκεια των χρόνων οι παίκτες έγιναν πιο δυνατοί,πιο ισχυροί και πιο δραστικοί με συνέπεια την αύξηση των τραυματισμών σε γόνατο και κεφάλι.

Όταν υπάρχει τραυματισμός στο γόνατο είναι ορατός σχεδόν σε όλους όσους βρίσκονται κοντά και όλοι σπεύδουν να βοηθήσουν.Δυστυχώς όμως αυτό δεν συμβαίνει με την διάσειση που είναι μια τραυματική βλάβη του εγκεφάλου που μπορεί να επηρεάσει τις λειτουργίες του.Πολλές φορές ο αθλητής δεν καταλαβαίνει καν ότι πονάει και είναι αρνητικός στην χορήγηση ιατρικής βοήθειας πόσο μάλλον όταν πρέπει να αποχωρήσει και από το παιχνίδι.

Κατά την διάρκεια τέτοιων περιπτώσεων ο προπονητής πρέπει να παρέμβει και να θέσει την υγεία και την ασφάλεια των παικτών πάνω από οτιδήποτε άλλο.

Σύμφωνα με την σύγχρονη ιατρική τα ακόλουθα σημεία και συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν ότι ο αθλητής έχει υποστεί διάσειση και θα πρέπει ο προπονητής η ο γιατρός να ενεργήσει αμέσως:

Σημάδια που μπορεί να αναγνωρίσει το τεχνικό team

1.Ο αθλητής φαίνεται ζαλισμένος η έκπληκτος.

2.Φαίνεται συγχυσμένος σχετικά με τη θέση του

3.Ξεχνάει τις οδηγίες.

4.Δεν είναι σίγουρος για το παιχνίδι,το σκορ η τον αντίπαλο.

5.Κινείται αδέξια.

6.Απαντάει στις ερωτήσεις αργά.

7.Χάνει τις αισθήσεις του έστω και στιγμιαία.

8.Δείχνει αλλαγές στην διάθεση,την συμπεριφορά και την προσωπικότητα.

9.Δεν μπορεί να θυμηθεί τα γεγονότα πριν χτυπήσει η πέσει.

10.Δεν μπορεί να θυμηθεί τα γεγονότα μετά το χτύπημα η την πτώση.

Συμπτώματα που αναφέρθηκαν από αθλητές

1.Πονοκέφαλος η πίεση στο κεφάλι.

2.Ναυτία η τάση προς έμετο.

3.Προβλήματα ισορροπίας η ζαλάδα.

4.Διπλή η θολή όραση.

5.Ευαισθησία στο φώς.

6.Ευαισθησία στο θόρυβο.

7.Αίσθημα του μεθυσμένου.

8.Σύγχυση στον προσανατολισμό.

Αν για οποιοδήποτε λόγο ένας προπονητής αντιληφθεί ότι κάποιος παίκτης του έχει υποστεί διάσειση θα πρέπει να τηρήσει τους 4 κανόνες του ιατρικού πρωτοκόλλου ακόμα και αν ο αθλητής ισχυρίζεται ότι είναι μια χαρά.

1.Ο προπονητής πρέπει να βγάλει εκτός παιχνιδιού τον αθλητή.Ψάχνει για τα σημάδια η τα συμπτώματα της διάσεισης αν ο αθλητής έχει βιώσει ένα χτύπημα στο κεφάλι η αιμορραγεί.Σε περίπτωση αμφιβολίας ο αθλητής δεν ξαναμπαίνει στο παιχνίδι.

2.Ο αθλητής πρέπει να εξετάζεται από γιατρό έστω και μέσα στο γήπεδο και ειδικά από γιατρό με εξειδίκευση στον τομέα της διάσεισης.Ο προπονητής δεν είναι γιατρός και δεν πρέπει ποτέ να αξιολογήσει την κατάσταση από μόνος του.Οι γιατροί είναι επαγγελματίες και έχουν μια σειρά από μεθόδους που μπορούν να χρησιμοποιήσουν ώστε να εκτιμηθεί η σοβαρότητα της κατάστασης.Ο προπονητής μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να αξιολογήσουν τον αθλητή μετά τον τραυματισμό.

Ο προπονητής θα πρέπει να εξηγήσει στους γιατρούς την αιτία της βλάβης και πόσο δυνατό ήταν το χτύπημα.Να αναφέρουν οποιαδήποτε απώλεια συνείδησης και πόσο χρόνο κράτησε αυτή,να αναφέρουν αν υπήρξε απώλεια μνήμης η αν ο συγκεκριμένος αθλητής έχει ξανά υποστεί διάσειση στο παρελθόν.

3.Ενημέρωση των γονέων η των κηδεμόνων του αθλητή σχετικά με την πιθανή διάσειση και να δοθεί σε αυτούς το ενημερωτικό δελτίο.

4.Ο προπονητής πρέπει να κρατήσει τον αθλητή εκτός παιχνιδιού μέχρι κάποιος γιατρός να τον εξετάσει και να δώσει το ΟΚ ότι είναι καλά.Μια διάσειση που συμβαίνει προτού ο εγκέφαλος συνέλθει από την πρώτη συνήθως μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα (ώρες,μέρες,εβδομάδες) μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα για μακροχρόνια προβλήματα.Σε σπάνιες περιπτώσεις η επαναλαμβανόμενη διάσειση μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα (πρήξιμο του εγκεφάλου),μόνιμη εγκεφαλική βλάβη,ακόμα και θάνατο.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι τα χτυπήματα στο κεφάλι μπορεί να έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ζωή ενός παίκτη.Πολλοί φορείς και σωστά κατά την άποψη μου απαιτούν οι προπονητές-και ειδικά οι προπονητές σε μικρές κατηγορίες που δεν έχουν καν δίπλωμα-να περάσουν από εκπαίδευση για την πρόληψη, την αναγνώριση και την θεραπεία της διάσεισης.

Μιχάλης Λάγκης 
Πηγή: http://mihalislagis.blogspot.gr/

Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στα  social media και στηρίξτε την προσπάθεια μας H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728