Η σημασία της προθέρμανσης και της αποθεραπείας στο μπάσκετ.



Του Μιχάλη Λάγκη

Συναντώ σήμερα σε πολλά γήπεδα ομάδες και προπονητές οι οποίοι αφιερώνουν ελάχιστο χρόνο σε αυτά τα δυο πολύ σημαντικά κομμάτια του αθλήματος.
Είτε γιατί δεν είναι γνώστες του τι σημαίνει για τον αθλητή αυτό είτε γιατί δεν τον θεωρούν τόσο σημαντικό όσο άλλα πράγματα.Το να κάνεις σωστή προθέρμανση και αποθεραπεία σημαίνει ότι μειώνεις την πιθανότητα τραυματισμών,αυξάνεις την αθλητική απόδοση,βελτιώνεις την φυσική κατάσταση,συντηρείς σε καλά επίπεδα τις μυικές ομάδες των αθλητών και μειώνεις το χρόνο επιστροφής τους στα γήπεδα ύστερα από τραυματισμό.

Κατά την διάρκεια της προθέρμανσης δεν κάνουμε πράγματα που είναι άσχετα με το μπάσκετ.Εκτελούμε κινήσεις οι οποίες θα πραγματοποιηθούν είτε στην προπόνηση μας είτε στον αγώνα.Στην αρχή με χαλαρές κινήσεις οι οποίες σταδιακά θα αυξάνονται.Πρέπει το σώμα μας να κατανοήσει ότι μπαίνει στην διαδικασία από την ηρεμία στην άσκηση.Είκοσι λεπτά προθέρμανσης είναι αρκετά ώστε το σώμα να κατανοήσει αυτές τις συνθήκες.

Τι είναι αυτό όμως που θα δώσει στο σώμα μας το ερέθισμα ότι μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία;Η αύξηση της καρδιακής συχνότητας και της θερμοκρασίας του σώματος σε συνδυασμό με την αιματική κυκλοφορία στους μυς είναι η απάντηση.Οι μυς και κατά κανόνα οι σύνδεσμοι μεταξύ των μυών προετοιμάζουν τις νευρικές οδούς οι οποίες θα τους δραστηριοποιήσουν.

Κατά το ξεκίνημα της προθέρμανσης επιβάλλεται το χαλαρό τρέξιμο και οι δρομικές ασκήσεις για περίπου 5 λεπτά.Στην συνέχεια θα υπάρξουν οι διατάσεις σε όλο το μήκος των αρθρώσεων οι οποίες θα αφορούν τα μέρη των μυϊκών ομάδων που θα συμμετέχουν κατά τη διάρκεια της προπόνησης η του αγώνα.Οι διατάσεις θα πρέπει να είναι δυναμικές και όχι υποτονικές.Θέλουμε η καρδιακή συχνότητα να μείνει στα ίδια επίπεδα.Μετά τη σωστή εκτέλεση των διατάσεων προετοιμάζουμε το σώμα μας για την επιβάρυνση που θα δεχθεί.Σε αυτό το μέρος πρέπει να υπάρχουν ασκήσεις κατά τις οποίες επιταχύνουμε και επιβραδύνουμε.Τέλος θα εκτελεστούν ασκήσεις ντρίπλας,πάσας,σούτ που κατά κύριο κανόνα θα χρησιμοποιηθούν κατά την διάρκεια της προπόνησης η του αγώνα.Μετά από αυτές τις ασκήσεις θα πρέπει να νοιώθουμε το σώμα μας έτοιμο για δράση.

Η προθέρμανση δεν πρέπει να γίνεται ούτε πολύ νωρίς ούτε πολύ αργά.Στην μεν πρώτη περίπτωση θα εξαντλήσουμε όλα τα αποθέματα ενέργειας των αθλητών στην δε δεύτερη περίπτωση υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού καθώς οι μυικές ομάδες δεν θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν.

Η αποθεραπεία σε αντίθεση με την προθέρμανση οφελεί στην αποκατάσταση του σώματος μας και το μεταφέρει ξανά σε κατάσταση ηρεμίας.Το επίπεδο του γαλακτικού οξέος πέφτει,η καρδία μειώνει σταδιακά ρυθμούς και οι μυς αποκτούν την πολυπόθητη ελαστικότητα ώστε να αποφεύγουμε τους τραυματισμούς.



Δεκαπέντε λεπτά αποθεραπείας είναι αρκετά μετά το τέλος του αγώνα η της προπόνησης.Περπάτημα η χαλαρό τρέξιμο σε συνδυασμό με στατικές διατάσεις των κύριων μυϊκών ομάδων είναι ότι καλύτερο.Οι διατάσεις θα πρέπει να είναι χαλαρής μορφής και όχι έντονες για 45 δευτερόλεπτα.Θέλουμε να εξασφαλίσουμε την ελαστικότητα και όχι τα όρια της εκάστοτε μυϊκής ομάδας. 

Πηγή:  http://mihalislagis.blogspot.gr/



Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στα  social media και στηρίξτε την προσπάθεια μας .
H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728