Η διδασκαλία της ντρίμπλας και της διείσδυσης κατά την επίθεση ισορροπίας

Μια αποτελεσματική κίνηση drive που καταλήγει σε lay-up είναι πολύ αποτελεσματική ειδικά απέναντι σε άμυνες που είναι πολύ χαλαρές και σε άμυνες που νομίζουν ότι γνωρίζουν ποια θα είναι η επόμενη κίνηση της επίθεσης.


Τα αποτελεσματικά drive μπορούν να γίνουν είτε από τον άξονα και αφού ο παίκτης γίνει αποδέκτης της μπάλας,είτε από το Low post κατά μήκος της baseline,είτε οποιαδήποτε στιγμή ο αμυντικός είναι εκτός θέσης.





Οι guard με το ξεκίνημα του Play έχουν μια ξεκάθαρη θέση και όπως φαίνεται και ξεκάθαρους διαδρόμους.Αυτές οι θέσεις δημιουργούνται από τους ίδιους τους παίκτες που βρίσκονται στην πλευρά.Ο guard βρίσκεται πάντα από την πλευρά που θα βγεί ο Μ3.Είναι πιο απλό να υπάρχει ένας παίκτης που αδειάζει την πλευρά παρά δυο.Παρακολουθώντας συνεχώς σε ποια πλευρά βρίσκεται ο Μ3 και με τη βοήθεια προσποιήσεων οι guard μπορούν να επιλέξουν το drive.Για να γίνει όμως αυτό ο Μ3 θα πρέπει να αδειάσει την πλευρά και να δημιουργήσει διάδρομο.




Η συνέχεια του Play είναι απλή.Εαν το drive σταματήσει,o driver πασάρει έξω και κόβει κάτω από το καλάθι κατά μήκος της baseline.O M5 πάει στο high post.O M3 μένει στη θέση του και ο Μ4 πάει στο wing της αδύνατης έτοιμος να δεχτεί πάσα και να ξεκινήσει από εκεί την επίθεση ισορροπίας.






Ένας από τους καλύτερους τρόπους διείσδυσης είναι ο παραπάνω.Στην πραγματικότητα θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για drive από τον άξονα.Αν το drive σταματήσει οι παίκτες στο Low post θα είναι έτοιμοι να υποδεχτούν την μπάλα.Όσες φορές κι αν αποτύχει το drive η συνέχεια θα είναι ομαλή διότι ο driver είναι πάντα στην κορυφή κάνοντας συνεχώς έναρξη της επίθεσης ισορροπίας.





Ο driver σε αυτή την περίπτωση φυσιολογικά θα πασάρει στον Μ5 και θα πάει για screen απέναντι για να αναλάβει μια θέση στο Low post η στο wing.Κάνει δηλαδή το ίδιο πράγμα.Καθαρίζει την πλευρά και πηγαίνει στο wing της αδύνατης για να συνεχιστεί η επίθεση.





Για να γίνει drive από το Low post o αποδέκτης της μπάλας πρέπει να κινηθεί πολύ γρήγορα και το προτιμότερο είναι αμέσως μόλις η μπάλα ακουμπήσει τα χέρια του.Σε αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να περιμένει το πρώτο κόψιμο από απέναντι (Μ1).Η κίνηση αυτή είναι καλό να διδαχθεί πρώτα σε παιχνίδι 3vs3 στο μισό γήπεδο και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή στον συντονισμό και στην επικοινωνία.

Όταν αυτή η επίθεση εκτελεστεί αρκετές φορές η άμυνα θα προσαρμοστεί ώστε να κλέψει την μπάλα όταν επιχειρηθεί πάσα από το Point προς το wing.O παίκτης που υποδέχεται την μπάλα στο wing θα πρέπει να αναζητά συνεχώς το baseline drive κάθε φορά που ο αμυντικός του τον παίζει στην ευθεία η λίγο πιο ψηλά.Ο παίκτης στο wing θα πρέπει να είναι στη νοητή ευθεία των ελευθέρων βολών.Αυτό του δίνει και περισσότερες επιλογές στο drive.Ο συγκεκριμένος παίκτης θα πρέπει να απειλεί και με σουτ ώστε να αναγκάζει τον αμυντικό να τον πλησιάζει και να τον κάνει πιο ευάλωτο στο drive.





Εδώ είναι μια περίπτωση όπου το baseline drive είναι ανοικτό.Αυτό γίνεται κάθε φορά που ένας ψηλός παίζει άμυνα άρνησης σε πάσα από guard σε forward.Οι ψηλοί θα πρέπει υποχρεωτικά να προπονούνται για τέτοιες καταστάσεις.Τους δίνει πολύ μεγάλες πιθανότητες για σκορ κάθε φορά που πηγαίνουν στο wing.

Μιχάλης Λάγκης 
Πηγή: http://mihalislagis.blogspot.gr/



Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στα  social media και στηρίξτε την προσπάθεια μας.
 H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728