Ειδική προπόνηση στο μπάσκετ (video)


Του Μιχάλη Λάγκη

Ως προπονητής κάποιος που είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη των αθλητών θέλει να βεβαιωθεί ότι από κάθε προπόνηση έχει πάρει το μέγιστο από κάθε αθλητή και επίσης ότι έχει καταφέρει να τον καταρτίσει σωστά.
Ο στόχος είναι να γίνει ο αθλητής πιο γρήγορος και πιο δυνατός σε κινήσεις που σχετίζονται με το άθλημα του μπάσκετ.Αυτό ονομάζεται ειδική προπόνηση στο μπάσκετ και κάνει τη διαφορά στην αθλητική ανάπτυξη ενός παίκτη.

Η ειδική προπόνηση στο μπάσκετ ασχολείται με διάφορες κινήσεις που πρόκειται να χρησιμοποιήσει ένας αθλητής στο παιχνίδι.Για παράδειγμα μια άσκηση όπως το front squat βοηθάει στην εκρηκτικότητα του άλματος είτε αυτό χρησιμοποιείται για ριμπάουντ,είτε στο τελείωμα μιας φάσης είτε στο μπλοκάρισμα ενός σουτ.Υπάρχουν χιλιάδες ειδικές ασκήσεις που μπορεί να κάνει κάποιος αθλητής.Αυτές θα βοηθήσουν τον κάθε αθλητή στη βελτίωση των κινήσεων πάνω σε συγκεκριμένες δεξιότητες.




Συμβουλές

Μορφή
Δεν υπάρχει κανένας λόγος ο αθλητής να προσπαθεί να σηκώσει μεγαλύτερο βάρος από αυτό που αντέχει και από την άλλη πλευρά πρέπει κάθε φορά να είναι βέβαιος ότι εκτελεί σωστά την άσκηση.Με αυτό τον τρόπο όχι μόνο ο αθλητής μεγιστοποιεί το κέρδος του αλλά μειώνει και τον κίνδυνο τραυματισμού του.Ο αθλητής πάντα ξεκινάει με μικρό βάρος ώστε η άσκηση να εκτελείται σωστά και με λεπτομέρεια και στην συνέχεια οικοδομεί πάνω εκεί.

Εκρηκτικότητα
Ο στόχος στο γήπεδο για ένα αθλητή είναι να γίνει πιο εκρηκτικός και πιο αθλητικός.Με αυτό τον τρόπο κατά την εκτέλεση ασκήσεων όπως το squat,το hang clean και το press πρέπει το σώμα του αθλητή να βγάζει έκρηξη.Ο αθλητής πρέπει να βρίσκεται σε καλή φόρμα και πάντα πρέπει να προκαλεί τον εαυτό του σχετικά με τα βάρη, αλλά πάντα υπό αυστηρό έλεγχο.

Κατάσταση
Οι παίκτες του μπάσκετ πρέπει να έχουν μύες οι οποίοι όμως ρυθμίζονται διαφορετικά απ ότι στους bodybuilders.Αυτό σημαίνει ότι ο αθλητής μεταξύ των set ΔΕΝ πρέπει να ξεκουράζεται 2-3 λεπτά αλλά αντίθετα πρέπει να εισάγει στην προπόνηση του και κάποια super set.Αυτό θα κρατήσει το σώμα του σε συνοχή,θα τον βοηθήσει στην ανάπτυξη και θα συμβάλλει στη μυϊκή αντοχή του.

Ως super set ορίζονται δυο η περισσότερες ασκήσεις που γίνονται σε μια σειρά χωρίς διακοπή μεταξύ τους.

Σύνθετες ασκήσεις


Πολλοί από τους νέους παίκτες σπαταλούν όλο το χρόνο γυμναστικής κάνοντας ασκήσεις όπως τα curls η τα calf raises ενώ στην πραγματικότητα θα έπρεπε να κάνουν σύνθετες ασκήσεις.Με τις σύνθετες ασκήσεις δουλεύουν πολλές ομάδες μυών ταυτόχρονα και επίσης προσομοιώνουν τις κινήσεις που θα κάνει ένας αθλητής στο γήπεδο.


Μιχάλης Λάγκης 
Πηγή: http://mihalislagis.blogspot.gr/




Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στα  social media και στηρίξτε την προσπάθεια μας
  H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728