Συνδυασμός συστήματος και αυθορμητισμού στην λειτουργική επίθεση














Του Τάκη Πανούλια
Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να μάθει ένας παίκτης αν μελετά διαρκώς το παιχνίδι και δεν αρκείται μόνο στο να γνωρίζει το σύστημα της ομάδας.

Πρέπει διαρκώς να βελτιώνει την αποθήκη των εμπειριών του και να εμπλουτίζει το ρεπερτόριο των δεξιοτήτων του για να μπορεί να ενεργεί με μεγαλύτερη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην ομαδική επίθεση.  

Κάθε σχεδιασμένη επίθεση είτε είναι motion είτε κάποιο play έχει έναν αριθμό επιλογών. Κάποιες από τις κινήσεις είναι και παραπλανητικές για να κρύψουν τον πραγματικό στόχο της επίθεσης. Άλλες έχουν σαν στόχο να δημιουργήσουν καταστάσεις mismatch

Οι παίκτες συνεχώς ακροβατούν ανάμεσα στο σύστημα και την ατομική πρωτοβουλία. Αρχικά οι παίκτες ακολουθούν το σύστημα της ομάδας. Το μπάσκετ είναι ένα άθλημα που ξεκινά πολύ δομημένο και καταλήγει να είναι ''χαοτικό''. Χαοτικό δεν σημαίνει ότι είναι κάτι που δεν έχει τάξη. Απλά σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές επιλογές που μπορεί να προκύψουν σε κάθε φάση και που οι αρχικές συνθήκες αλλάζουν τις επιλογές (η άμυνα για παράδειγμα). Η εφαρμογή των επιθετικών συστημάτων και η εκτέλεση μέσα από τις επιλογές τους είναι βασική προϋπόθεση. Άλλωστε αυτές είναι οι επιλογές που δουλεύουν οι παίκτες σε κάθε προπόνηση. 

Όμως κάθε επιλογή δεν έχει ένα μοναδικό τρόπο εκτέλεσης και αυτό οφείλετε στις διαφορετικές αμυντικές αντιδράσεις ή δράσεις. Επίσης σε κάθε φάση της επίθεσης οι παίκτες μπορεί να διαβάσουν μια ''ευκαιρία'' για να επιτεθούν με δική τους πρωτοβουλία. Ακόμα και να χρειαστεί να ''σπάσει'' το σύστημα.      

Σε αυτή την περίπτωση ο παίκτης πρέπει να μπορεί να ''απαντήσει'' σε τρία καίρια ερωτήματα σε σχέση με το πότε και πως πρέπει να επιτεθεί:

  • Έχει η ομάδα δουλέψει την συγκεκριμένη επιθετική πρωτοβουλία  που παίρνει ο παίκτης που ''σπάει'' το σύστημα της ομάδας;
  • Οδηγεί η πρωτοβουλία αυτή  σε εύκολο καλάθι ή αμαρκάριστο σουτ σαν αποτέλεσμα της ικανότητας του συγκεκριμένου παίκτη;
  • Σε περίπτωση που το σύστημα ''σπάσει'' από την ενέργεια του επιθετικού η ομάδα πρέπει να συνεχίσει σε ελεύθερο παιχνίδι ή motion με βασικές αρχές που έχουν δουλευτεί και έχουν αυτοματοποιηθεί; 
Ο αυθορμητισμός των παικτών και ειδικά των ταλαντούχων είναι το αλατοπίπερο του μπάσκετ. Όμως το επιθετικό παιχνίδι μιας ομάδας πρέπει να είναι συνδυασμός του αυθορμητισμού και του συστήματος για να υπάρχει μια λειτουργική επίθεση. 

Τάκης Πανούλιας

















Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στα  social media και στηρίξτε την προσπάθεια μας H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728