Πλάγιος αιφνιδιασμός


Ο πλάγιος αιφνιδιασμός που θα σας παρουσιάσω παρακάτω, μπορεί να σας εξυπηρετήσει ως εξής:

Ως άμεση απειλή για το αντίπαλο καλάθι

Ως γρήγορη επίθεση με τους ψηλούς να συνεργάζονται με τον point guard.


Ως ενδιάμεση επίθεση, με επιλογές σε σχέση με την αμυντική αντίδραση, τόσο για περιφερειακό σουτ όσο για επίθεση μέσα στο ζωγραφιστό
Στον πλάγιο αιφνιδιασμό οι παίκτες δεν ανταγωνίζονται μεταξύ τους για κάποιες συγκεκριμένες θέσεις.(1)



1


Ο χειριστής της μπάλας κινείται γρήγορα στον πλάγιο εξωτερικό διάδρομο, οι άλλοι δύο περιφερειακοί «γεμίζουν» τους δυο διαδρόμους, οι ψηλοί κινούνται πίσω από την τριάδα των περιφερειακών, με τον 4 να έχει ένα μικρό προβάδισμα για να απειλήσει μέσα στο ζωγραφιστό.(2)



2
Αν υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, μπορεί ο χειριστής της μπάλας, να τελειώσει ο ίδιος την επίθεση, με διείσδυση προς το καλάθι. Οι ψηλοί «υποστηρίζουν» την διείσδυση αυτή ως trailers.(3)




3


Η πρώτη περίπτωση γρήγορης συνεργασίας, αφορά την πάσα μέσα στους ψηλούς για παιχνίδι hi-low ή μία γρήγορη συνεργασία πλάγιου pick & roll, του χειριστή με έναν ψηλό.(4)



4




Η συνέχεια της επίθεσης, ζητάει την πάσα στον περιφερειακό του κεντρικού διαδρόμου. Μία ακόμη συνεργασία των ψηλών μπορεί να πραγματοποιηθεί. Ο 5 δίνει κάθετο pick στον 4 που βγαίνει προς την περιφέρεια. Επιλογές πάσας και στους δύο. Αν η μπάλα πάει στον 5, παίζει ένας με έναν και «διαβάζει» τις αμυντικές βοήθειες. (5),(6)



5



6
Αν η μπάλα πάει στον 4, αυτός έχει περιφερειακό σουτ και πάσα στον 5.


Αν δεν συμβεί κάποια από τις προηγούμενες επιλογές, η συνέχεια έχει το οριζόντιο pick από τον 2ο ψηλό, στον προηγούμενο χειριστή της μπάλας.(7)



7




Τώρα η μπάλα άλλαξε πλευρά και είναι πάλι στα χέρια του point guard. Ο 3 έχει καλό σουτ και περιμένει στην γωνία για extra πάσα, ή back door κίνηση. (8)


8

Ο 1 μπορεί να ζητήσει σε αυτή την φάση το πλάγιο pick & roll με τον ψηλό 5.(9)
Την ίδια στιγμή οι 3 και 4 αλλάζουν θέση με κόψιμο στην τελική γραμμή, αφενός για να απασχολήσουν την αμυντική βοήθεια και αφετέρου να προετοιμάσουν την τελευταία επιλογή.(8)



9
Ο 4 μετά την προσπάθεια για το πλάγιο pick & roll, ανοίγει στην περιφέρεια για να πάρει ενδεχόμενη προσπάθεια περιφερειακού σουτ, ή να περάσει την μπάλα μέσα στο ποστάρισμα του 5 για να πραγματοποιήσει η ομάδα την τελευταία της απειλή για το καλάθι, είτε από το ζωγραφιστό, είτε από την επιπλέον πάσα του ψηλού στην περιφέρεια.(10)



10


Στα σχέδια δεν υπάρχουν γραμμές. Η περιγραφή θεωρώ είναι αρκετή, μαζί με τον κύκλο στην περιοχή που πραγματοποιείται η συνεργασία των παικτών.

Καλή προσπάθεια σε όλους τους συναδέλφους.


Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στα  social media και στηρίξτε την προσπάθεια μας H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728