Η πορεία χτίζει την ομάδα

















Η Εθνική Ανδρών έφτασε σε ένα συγκλονιστικό ματς κόντρα στην Κροατία και με μία ανατροπή... από το παρελθόν, στη δεύτερη νίκη της σε ισάριθμα παιχνίδια, έχοντας πια ξεκάθαρα τον έλεγχο του τρίτου ομίλου του Ευρωμπάσκετ, ο οποίος διεξάγεται στο Ζάγκρεμπ.
Οι παίκτες του Φώτη Κατσικάρη, σήμερα, έχουν ρεπό και ετοιμάζονται για τα επόμενα τρία παιχνίδια που θα επικυρώσουν την πρωτοκαθεδρία της στο γκρουπ, απέναντι σε Γεωργία, Σλοβενία και Ολλανδία κατά σειρά.

Λίγο μετά το ενθαρρυντικό αυτό ξεκίνημα της Επίσημης Αγαπημένης, ο Τάκης Πανούλιας αναλύει για το Basketblog.gr, όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα από τους διεθνείς μας, επισημαίνοντας τόσο τα στοιχεία που μας έχουν φέρει σε πλεονεκτική θέση όσο και τα σημεία όπου χρειάζεται απαραίτητα βελτίωση, μέχρι να περάσουμε στους «χιαστί» αγώνες. Ο κόουτς της Ένωσης Ιλίου, παράλληλα, αναφέρεται και στην κατάσταση που επικρατεί στους υπόλοιπους ομίλους του Ευρωμπάσκετ, δείχνοντας τις ομάδες που έχουν τον πρώτο λόγο για την πρόκριση στις 16 καλύτερες της διοργάνωσης.

«Μετά από δύο αγώνες στον τρίτο όμιλο του Ευρωμπάσκετ, η Ελλάδα πήρε ισχυρό προβάδισμα για την πρώτη θέση, αφού μετά την εύκολα νίκη επί των Σκοπίων, γύρισε από διψήφια διαφορά το παιχνίδι με την γηπεδούχο Κροατία και επικράτησε με 72-70. Έτσι το ρεπό βρίσκει την ομάδα μας με ρεκόρ 2-0 για να πάρει ανάσες πριν αντιμετωπίσει την Γεωργία. Οι Κροάτες έπεσαν στο 1-1 και τώρα το παιχνίδι της Ελλάδας με την Σλοβενία είναι το καθοριστικό του ομίλου.  

Με το καλημέρα προβάδισμα για την πρωτιά

Το εθνικό μας συγκρότημα παρά την νευρικότητα της πρεμιέρας κέρδισε εμφατικά τα Σκόπια με 85-65. Οι Σκοπιανοί το πάλεψαν για τρία δεκάλεπτα αλλά στο τέλος απλά επιβεβαιώθηκε η διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων. Το εύθραυστο 55-50 στο 29’ έγινε σε ένα λεπτό 59-50 και με ένα 7-2 στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου η διαφορά πήγε στο 66-52 και το παιχνίδι κρίθηκε.

Όμως η νίκη επί της Κροατίας την δεύτερη ημέρα εκτός από τη βαθμολογική της σημασία, έχει περισσότερα οφέλη σε ψυχολογικό επίπεδο. Νίκες σαν αυτή δηλαδή σε κλειστά παιχνίδια ή παιχνίδια που η ομάδα ακολουθεί στο σκορ χαρίζουν αυτοπεποίθηση και χτίζουν νοοτροπία νικητή. Μιλάμε συνολικά για την ομάδα, γιατί είναι άλλο η εμπειρία των παικτών μεμονωμένα και άλλο η ψυχολογία της ομάδας στο συγκεκριμένο τουρνουά.

Έχει θέληση, χαρακτήρα και ποιότητα

Το σίγουρο είναι ότι η συγκεκριμένη ομάδα δεν θα κάνει την χάρη σε κανέναν να παραδοθεί, η να σταματήσει να παλεύει ακόμα και σε βράδια που το παιχνίδι δεν θα της βγαίνει ή δεν θα έχει την απαιτούμενη ευστοχία στο περιφερειακό σουτ. Στο παιχνίδι με την Κροατία αντέδρασε όπως ξέρει αμυντικά την κατάλληλη στιγμή και όταν πέρασε μπροστά πανικόβαλε την αντίπαλη ομάδα.

Μεγάλο όπλο για αυτή την ομάδα ότι έχει παίκτες που έχουν βρεθεί κατ’ επανάληψη σε ειδικέ καταστάσεις σε κρίσιμες στιγμές. Αυτό θα βοηθήσει πολύ σε παιχνίδια που θα κριθούν στο τέλος.  

Η εμφάνιση του Βασίλη Σπανούλη στο δεύτερο παιχνίδι με 16 πόντους, 4 ριμπάουντ και 6 ασίστ έχει και αυτή την σημασία της αφού χρειάζεται η ηγετική του παρουσία ανεξάρτητα αν η ομάδα έχει πολλούς καλούς παίκτες. Αλλά πιο πριν ήταν ο Γιώργος Πρίντεζης που με τρίποντο και κάρφωμα αλλά κυρίως ο Νίκος Ζήσης που με συνεχόμενες διεισδύσεις κράτησε την Εθνική κοντά έως ότου μιλήσει ο Βασίλης Σπανούλης. Με τα Σκόπια ο Σλούκας ήταν εκείνος που άνοιξε το παιχνίδι με την συνεισφορά του Πρίντεζη.

Η ποιότητα της ομάδας είναι ξεκάθαρη και αυτό φαίνεται από τα διαφορετικά σχήματα που μπορεί να παρατάξει στο παρκέ. Υπάρχουν σχήματα για να πιέσει και να τρέξει η ομάδα, σχήματα με ικανότητα στο σετ παιχνίδι και ότι θελήσει το προπονητικό team.

Στατιστικά που έχουν την σημασία τους

1. Σε αυτά τα δύο παιχνίδια να σημειώσουμε ότι η εθνική μας είχε συντριπτικά περισσότερους πόντους στο ζωγραφιστό από τους αντιπάλους της. Και αν εναντίον των Σκοπίων οι 46 πόντοι στην ρακέτα έναντι των μόλις 12 των αντίπαλων φαντάζει φυσιολογικό οι 44 έναντι 28 των Κροατών δείχνουν ομαδικότητα και στοχευόμενη προσπάθεια να πάει η μπάλα στο ζωγραφιστό. Σημαντική βέβαια η συνεισφορά σε αυτό του διδύμου Κουφού – Μπουρούση που έχουν ήδη κάνει και οι δύο double-double στον πρώτο αγώνα (16π. 10 ριμπάουντ ο Μπουρούσης και 11π και 11 ριμπάουντ ο Κουφός). Στο δεύτερο και πιο δύσκολο παιχνίδι είχαν 10 και 11 πόντους και 4 και 9 ριμπάουντ. Βάλτε και την σταθερή αξία του Πρίντεζη με 18 και 13 πόντους αντίστοιχα και ολοκληρώνεται το πάζλ.

2. Οι 23 και 21 ασίστ δείχνουν την διάθεση ομαδικότητας και συνεργασίας.

3. Το ποσοστό εντός παιδιάς στο 54% έναντι 35% με τα Σκόπια και η επικράτηση στα ριμπάουντ με 39 έναντι 28 και πάλι έρχονται να επιβεβαιώσουν το προφανές δηλαδή την κυριαρχία της ελληνικής frontline και συνολικά της ομάδας.

4. Εκτός από τους 44 πόντους μέσα στην ρακέτα των Κροατών, νούμερο πολύ σημαντικό, η ομάδα μας παρότι έχασε την μάχη των ριμπάουντ αφού οι αντίπαλοι είχαν 32 έναντι των 26 δικών μας, εμείς είχαμε 14 επιθετικά. Το σημαντικότερο ήταν ότι απέφεραν 13 πόντους από δεύτερες επιθέσεις σε σχέση με τους 6 των Κροατών. Αυτό ισοφάρισε σε μεγάλο βαθμό την διαφορά ευστοχίας και παραγωγικότητας στα μακρινά σουτ αφού εμείς είχαμε 4/20 ποσοστό 20% έναντι των 8/25 32% των γηπεδούχων.

Το περιφερειακό σουτ μας κοστίζει

Η εθνική ομάδα δεν κατάφερε να έχει επιθετική σταθερότητα γιατί και στα δύο παιχνίδια είχε χαμηλά ποσοστά στο τρίποντο ειδικά στο ξεκίνημα. Με τα Σκόπια δεν μπορούσε να καθαρίσει το παιχνίδι γιατί ξεκίνησε με 1/8 τρίποντα και με την Κροατία με έμεινε πίσω γιατί είχε 1/11. Το τελικό 5/12 (42%) στο πρώτο παιχνίδι οφείλεται στο 4/4 σε σημεία που είχαμε ξεφύγει στο σκορ. Με την Κροατία τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα αφού ξεκινήσαμε με 1/11 για να τελειώσουμε με 4/20. Τα τρία ήταν από τον Σπανούλη ενώ οι υπόλοιποι περιφερειακοί μας είχαν 0/10. Πολλές εκτελέσεις είναι βιαστικές ή ο σουτέρ είναι σφιγμένος και αυτό είναι ολοφάνερο. Χρειάζεται περισσότερο υπομονή αλλά και ευρηματικότητα στην δημιουργία των σουτ για να δοθεί η απαραίτητη άνεση χρόνου ή ροή στο παιχνίδι της επίθεσης για να βγαίνουν πιο αβίαστα σουτ. 

Το backcourt έχει θέματα

Το βασικό δίδυμο του backcourt (οι δύο κοντοί) των Καλάθη και Σπανούλη δε δείχνει να έχει ακόμα την απαιτούμενη χημεία κυρίως στην επίθεση 5 εναντίον 5. Το πρόβλημα είναι ότι θέλουν και οι δύο την μπάλα στα χέρια τους αλλά με τον Καλάθη off ball η αντίπαλη άμυνα κλείνει αφού ο ομογενής guardδεν έχει αξιόπιστο σουτ. Με την Κροατία οι Σλούκας και Ζήσης λειτούργησαν καλύτερα. Όμως ο Καλάθης είναι ποιοτικός παίκτης και ή πρέπει να σουτάρει πιο αποφασιστικά (άλλωστε και ο Ζήσης 1/7 τρίποντα έχει) ή μπορεί να βρει λύσεις μέσα από διεισδύσεις ή με κοψίματα στο καλάθι όταν δεν έχει την μπάλα. Το πρόβλημα πολλές φορές γίνεται πιο φανερό όταν στην πεντάδα είναι και ο Αντετοκούνμπο και ειδικά στην θέση τρία όπου έχουμε δύο non-shooters στην περιφέρεια. Αντίθετα σε καταστάσεις transitionοι συγκεκριμένοι είναι εξαιρετικοί. Είναι σίγουρο ότι με τα παιχνίδια θα δούμε περισσότερο ποια ζευγάρια δουλεύουν καλύτερα μεταξύ τους. Παρεμπιπτόντως τον Αντετο είναι μεγάλο λάθος να τον φορτώσουμε με υπερβολικές ευθύνες αφού είναι ακόμα σε διαδικασία μάθησης στο υψηλό επίπεδο του Ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Θα χρειαστούν στην πορεία

Πιστεύω ότι η συρρίκνωση του χρόνου συμμετοχής των Περπέρογλου, Παπανικολάου Μάντζαρη περισσότερο αλλά και του Καϊμακόγλου (με την Κροατία έπαιξε περισσότερο), είναι περιστασιακή. Θα χρειαστούμε περισσότερους παίκτες στην πορεία. Μπορεί η χρησιμοποίηση 12 παικτών να είναι δύσκολη σε ένα αγώνα αλλά περιστασιακά δεν πρέπει να είναι οι ίδιοι αυτοί που θα μένουν εκτός του rotation. Λογικά στα υπόλοιπα παιχνίδια του ομίλου θα πάρουν και αυτοί περισσότερο χρόνο ανάλογα με τις απαιτήσεις του κάθε παιχνιδιού. Μην ξεχνάμε ότι το Ευρωμπάσκετ έχει πολύ δρόμο ακόμα.

Η εικόνα των ομίλων

Στον όμιλο της Ελλάδας τα πράγματα δείχνουν ξεκάθαρα αφού Ελλάδα, η γηπεδούχος Κροατία και η Σλοβενία θα πάρουν τα τρία πρώτα εισιτήρια. Τα Σκόπια πήραν προβάδισμα για την τέταρτη θέση μετά την νίκη τους με την Ολλανδία που δείχνει να μένει έξω μαζί με την Γεωργία που την κέρδισαν στην πρεμιέρα.

Στον πρώτο όμιλο του Μονπελιέ η πρωτιά είναι ξεκάθαρη για του γηπεδούχους Γάλλους. Οι κάτοχοι του τίτλου παρουσιάζονται με σπουδαίο ρόστερ που συνδυάζει νέους ταλαντούχους παίκτες με παλιές καραβάνες ενώ παίζουν στην έδρα τους τόσο στον όμιλο (Μονπελιέ) όσο και στα νοκ άουτ (Λιλ). Μετά την Γαλλία το Ισραήλ, η Φιλανδία και η Πολωνία θα πάρουν την πρόκριση. Ρωσία και Βοσνία δεν δείχνουν ικανές να μπουν σφήνα σε αυτήν την τετράδα.

Οι δεύτερο όμιλο οι γηπεδούχοι Γερμανοί μαζί με τους Σέρβους, τους Ισπανούς, Ιταλούς και τους Τούρκους συνθέτουν αδιαφιλονίκητα τον πιο δύσκολο της πρώτης φάσης. Οι Ιταλοί δείχνουν μέχρι στιγμής σαν τον αδύναμο κρίκο και κατώτεροι του αναμενομένου αλλά δεν μπορεί κανείς να τους ξεγράψει.  

Στον τέταρτο όμιλο στην Ρίγα η Λιθουανία λογικά θα τερματίσει πρώτη και τις τρεις επόμενες θέσεις θα πάρουν η Τσεχία, η Λετονία και το Βέλγιο. Η Ουκρανία έμεινε πίσω ενώ η Εσθονία δείχνει να είναι ο σάκος του μποξ αυτού του Ευρωμπάσκετ.


Η συνέχεια αναμένεται συναρπαστική καθώς ο συναγωνισμός θα είναι μεγάλος αφού υπάρχουν πολλές καλές ομάδες. Η ομάδα σίγουρα μπορεί και πρέπει να παίξει καλύτερα και να έχει περισσότερη διάρκεια. Τα παιχνίδια του ομίλου σταδιακά πρέπει να ετοιμάσουν την ομάδα να είναι στα καλύτερα της στα χιαστί όπου κρίνονται όλα».


Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στα  social media και στηρίξτε την προσπάθεια μας H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728