Fast break drills - Fly in Five


Ασκήσεις 3 εναντίον 0 για την διδασκαλία του επιθετικού transition (αιφνιδιασμού).


Το Fly in Five (κομμάτι του Total Basketball Development) είναι η ανάπτυξη του αιφνιδιασμού σε 5 διαδρόμους για να έχουμε καλύτερες αποστάσεις, τοποθέτηση στον χώρο και επιθετικές .
επιλογές από όλους του παίκτες. Θέλουμε να τρέχουμε και να δημιουργήσουμε ευκαιρίες επίθεσης πριν η άμυνα οργανωθεί στο σχηματισμό της, αλλά παράλληλα θέλουμε να έχουμε και καταστάσεις σε περίπτωση που η άμυνα έχει επιστρέψει.

Στην ομάδα μου (Α.Ο Ένωση Ιλίου) εφέτος είχαμε καταστάσεις early drive, early pick, early post και early swing. Είχα την τύχη να δουλέψω με παιδιά που είχαν καλό μπασκετικό IQ και είχαμε σωστή εκτέλεση σε τέτοιες καταστάσεις με φυσιολογική ροή στο παιχνίδι της μετάβασης στην επίθεση. Πολλές φορές με ένα από call αλλά και απλά με τοποθετήσεις στον χώρο και το διάβασμα της άμυνας εκτελέσουμε διάφορες επιθετικές επιλογές.

Στις ασκήσεις αυτές δίνουμε μεγάλη έμφαση στο:
  • Spacing
  • Timing.
  • Το διάβασμα και η αντίδραση εναντίον της άμυνας (read and react)
Οι παρακάτω ασκήσεις είναι ένα μικρό δείγμα από τις ασκήσεις που εκτελούμε για την θεμελίωση του αιφνιδιασμού και σύντομα θεωρώ ότι θα έχουμε την δυνατότητα να έχουμε στο caochbasketball.gr όλη τη θεωρία και τις ασκήσεις για να ''χτιστεί'' το Fly in Five.

Οι παίκτες είναι χωρισμένοι σε point guards, πλάγιους και ψηλούς. Η ανάπτυξη γίνεται με βάση τις αρχές του αιφνιδιασμού Fly in Five (σε πέντε διαδρόμους). Ο point guard υποδέχεται την πάσα εξόδου πάντα σε κίνηση και πάνω από την γραμμή του φάουλ από τον ριμπάουντερ που μαζεύει το ριμπάουντ από το ταμπλό επιθετικά και γυρίζει γρήγορα για να εντοπίσει τον ball handler. 

Ο πλάγιος τρέχει γρήγορα (πάντα δίνουμε έμφαση στα πρώτα βήματα) και συνεχίζει μέχρι την γωνία. 

Αν δεν υπάρξει κατάσταση με αριθμητική υπεροπλία τότε ο point guard διαβάζει και εκτελεί τις επιλογές που παρουσιάζονται.

Στο πρώτο σχήμα έχουμε υποτιθέμενη κατάσταση όπου η άμυνα έχει επιστρέψει και ''ματσαριστεί'' και ο pg που κινείται στον ενδιάμεσο διάδρομο (από αγκώνα σε αγκώνα) επιλέγει να παίξει ένας εναντίον ενός πλάγια ή από το κέντρο. 


Στο δεύτερο σχήμα έχουμε παιχνίδι από την γωνία όπου ο παίκτης που είναι στην γωνία παίζεται deny άμυνα από τον αμυντικό του και τότε κάνει backdoor (rear cut) κόψιμο και δέχεται σκαστή πάσα για ένα lay up.



Αν ο αμυντικός παίζει πίσω τότε έχουμε front cut και επίθεση στο καλάθι. Η επιλογή του σουτ από τον παίκτη στην γωνία μπορεί να είναι μια ακόμα επιλογή που δεν την έχουμε εδώ αλλά είναι κομμάτι αυτής της συγκεκριμένης σειράς ασκήσεων. 



Επίσης όπως βλέπουμε στο επόμενο σχήμα ο παίκτης που δέχεται την πάσα σε κόψιμο αν υπάρξει περιστροφή και βοήθεια τότε κάνει έξτρα πάσα στο ψηλό απέναντι που εκτελεί σουτ. 



Στο τελευταίο σχήμα έχουμε συνέχεια της προηγούμενης επιλογής με νέα διείσδυση του ψηλού και πάσα στον point guard για σουτ.



Επαναλαμβάνω ότι οι επιλογές σε αυτή την σειρά των ασκήσεων είναι ενδεικτικές όπως και οι βασικές αρχές που χτίζουμε τον αιφνιδιασμό. 

ΤΑΚΗΣ ΠΑΝΟΥΛΙΑΣ
ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
ΠΗΓΗ http://panoulias.blogspot.gr









Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στα  social media και στηρίξτε την προσπάθεια μας H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728