Το βύθισμα της μπάλας και πόσο βοηθά στο σουτ από μεγαλύτερη απόσταση




Στο 2o CBC που διοργάνωσε η Ένωση Ιλίου με ασκησιολόγιο του Total Basketball Development πολλά παιδιά ρωτούσαν πως μπορούν να βελτιώσουν την απόσταση από την οποία εκτελούν το σουτ χωρίς να αλλοιώνουν την τεχνική τους. 
Βλέπετε τα παιδιά που συμμετείχαν στο Shooting Camp ήταν νεαρής ηλικίας και ακόμα και όσα είχαν καλή μηχανική από κοντινή απόσταση σε μεγαλύτερες αποστάσεις από το καλάθι είχαν πρόβλημα. 

Πρώτα από όλα τους εξήγησα ότι ήταν φυσιολογικό να μην μπορούν να εκτελέσουν από μεγάλες αποστάσεις καθώς πολλά από αυτά δεν είχαν την απαραίτητη δύναμη λόγω ηλικίας. 

Αλλά υπήρχαν και παιδιά που το πρόβλημα τους δεν ήταν η δύναμη αλλά η τεχνική που τα εμπόδιζε να αυξήσουν την απόσταση από την οποία εκτελούσαν. Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα για να αυξήσουν τα παιδιά την απόσταση από την οποία σούταραν ήταν το βύθισμα (κατέβασμα στο στήθος ή και χαμηλότερα) της μπάλας πριν την εκτέλεση του σουτ.

Το βύθισμα της μπάλας που μπορεί να είναι μικρό έως 15 πόντους από το σαγόνι (μικρό βύθισμα) ή έως την μέση ή και ακόμα χαμηλότερα έως τα ισχία! 

Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά έχουν ακούσει κατ’ επανάληψη από τους προπονητές τους ότι τα βύθισμα της μπάλας είναι λάθος και κάνει την εκτέλεση πιο αργή. Αν δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη να σουτάρει κάποιος (λήξη χρόνου επίθεσης), οπότε και θα πρέπει να εκτελέσει το σουτ με οποιαδήποτε τρόπο, αν δεν μπορεί να βυθίσει την μπάλα τότε ή δεν θα πρέπει να σουτάρει ή θα πρέπει να δημιουργήσει το σουτ μέσα από κάποια επιθετική κίνηση.

Όσον αφορά την ταχύτητα εκτέλεσης του σουτ, αν θέλουμε η εκτέλεση του σουτ να είναι πιο γρήγορη, τότε δεν έχουμε παρά να εκτελέσουμε πιο γρήγορα το βύθισμα! 

Η φόρα που δημιουργεί η κίνηση αυτή βοηθά τον παίκτη να σηκωθεί με καλύτερο ρυθμό, πιο εκρηκτικά και ισορροπημένα οπότε θα μπορέσει να σουτάρει από μεγαλύτερη απόσταση. 

Όλοι οι εξαιρετικοί σουτέρ βυθίζουν την μπάλα.

Δεν έχετε παρά να παρακολουθήσετε εκπληκτικούς σουτέρ όπως Ray Allen, ο Kobe Bryant, o Dirk Nowitzki, o Kevin Durant, ο Carmelo Anthony, ο James Harden, ο Steve Nash, ο Jeremy Lin ή ακόμα και ο μεγάλος Michael Jordan οι οποίοι κατεβάζουν την μπάλα στο στήθος ή και χαμηλότερα και παρόλα αυτά εκτελούν πολύ γρήγορα και εύστοχα.

Άλλωστε ο παίκτης πριν εκτελέσει ένα σουτ συνήθως ξεκινά την κίνηση του σουτ από το στήθος αφού εκεί υποδέχεται την μπάλα από πάσα ή όταν σταματά την ντρίπλα του. Επομένως δεν έχει κανένα νόημα να λέμε ως προπονητές στα παιδιά να μην χαμηλώνουν την μπάλα αφού αυτό είναι μια κίνηση φυσική και πιο εύκολη ενώ η θέση πάνω από το κεφάλι (σαν αρχική) είναι πιο αφύσικη και δύσκολη (ειδικά από ντρίμπλα αδύνατη). 

Αν δεν πιστεύετε εμένα δείτε...

Ο Ray Allen...

Ο Kobe Bryant...


Ο Dirk Nowitzki...

O Kevin Durant...

Ο Carmelo Anthony...

O James Harden...


O Steve Nash...


O Jeremy Lin...



Ο οποίος χαμηλώνει την μπάλα υπερβολικά αλλά παρόλα αυτά έχει από τις πιο γρήγορες εκτελέσεις στο ΝΒΑ. Δείτε το χρόνο απελευθέρωσης των Lin και Allen.




Από τους οποίους πιο γρήγοροι είναι μόνο οι Curry και Carmelo.


Λοιπόν θα προτιμήσετε τον Ray Allen...


Τον ''δικό'' μας Peja Stojakovic...


Ή τον ''γίγαντα'' της παρακάτω φωτογραφίας...



Επειδή πάντα έλεγα στους παίκτες μου ότι δεν είναι πρόβλημα το κατέβασμα της μπάλας πριν το σουτ αντίθετα είναι μια φυσιολογική κίνηση δεν μπορούσα να βλέπω να διδάσκεται το σουτ από μια θέση σαν του προπονητή στην παραπάνω φωτογραφία. Το σουτ από την συγκεκριμένη θέση μπορεί να εκτελεστεί πιθανότατα σε μια ελεύθερη βολή (δεν το συστήνω) ή σε κοντινό σουτ αλλά δύσκολα σε σουτ από μακρινή απόσταση. 



Υπάρχουν και παίκτες που δεν κατεβάζουν την μπάλα αλλά είναι ελάχιστοι μπροστά σε αυτούς που την κατεβάζουν. Έχοντας κάνει ατελείωτες ώρες προπόνησης πολλοί σουτέρ μπορούν και εκτελούν με ιδιόμορφα στυλ. Άλλωστε είναι λάθος κάποιος παίκτης ή εμείς ως προπονητές να προσπαθούμε να διδάξουμε στους παίκτες μας το σουτ ακριβώς όπως αυτό εκτελείτε από κάποιον άλλο παίκτη. Πάντα υπάρχει το προσωπικό στυλ και έχει σημασία πως νοιώθει ο αθλητής με την προϋπόθεση ότι η μηχανική που ακολουθείται στα πιο σημαντικά σημεία είναι σωστή. 



Αν κάποιοι θεωρείται ότι αυτό εφαρμόζεται από παίκτες του ΝΒΑ τότε σύντομα θα σας δείξουμε και παίκτες που παίζουν στην Ευρώπη αλλά μπορείτε να δείτε ένα μικρό δείγμα.



Ο A. J. Slaughter...

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης...



Σύντομα θα έχουμε περισσότερα άρθρα για το σουτ όσον αφορά την μηχανική, τα λάθη που συχνά γίνονται στην διδασκαλία του, όπως και ασκήσεις και συμβουλές για την βελτίωση του.



Το άρθρο αυτό υπάρχει και στη σελίδα http://panoulias.blogspot.gr/ ...που σύντομα θα είναι ενσωματωμένη στο site του Coachbasketball.gr 

Takis Panoulias

Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στα  social media και στηρίξτε την προσπάθεια μας H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728