Q & A με τον Κώστα: Είναι το Crossfit κατάλληλη άσκηση για το μπάσκετ;




Συχνή έχει γίνει πλεόν η ερώτηση, κυρίως απο αθλητές, αν η μέθοδος προπόνησης του Crossfit είναι κατάλληλη για αθλητές μπάσκετ ή γενικότερα για αθλητές και αθλήτριες ομάδικών αγωνισμάτων.




Η άποψη μου είναι οτι το Corssfit δεν ενδείκνυται για τα προαναφερθέντα αθλήματα για τους παρακάτω λόγους:

1. Η βάση για τον σχεδιασμό ενός αποτελεσματικού προγράμματος προπόνησης ενδυνάμωσης είναι η λεπτομερής αξιολόγηση του κάθε αθλητή. Πάνω στην αξιολόγηση και τις ανάγκες του καθενός ή της καθεμιάς σχεδιάζεται ένα ατομικό πρόγραμμα. Στο Crossfit αυτή η σημαντικότατη διαδικασία δεν υφίσταται, ενώ τα προγράμματα δεν είναι εξατομικευμένα. Όλοι σε ένα γκρουπ κάνουν το ίδιο πρόγραμμα, τις ίδιες ασκήσεις, ανεξαρτήτως σωματικών χαρακτηριστικών, αναγκών, θέσεις και κατάσταση υγείας.


2. Η αθλητική βελτίωση, δηλαδή η ανάπτυξη της δύναμης, της ισχύος, της ευκινησίας κτλ. είναι μια μακροχρόνια διαδικασία, η οποία απαιτεί σχεδιασμό στο βάθος χρόνου. Στο Crossfit δεν υπάρχει μακροχρόνιος σχεδιασμός και προοδευτικότητα των ασκήσεων. Η Workout of the Day δεν είναι μέρος ενός ευρύτερου πλάνου για κάθε αθλητή.



3. Το επίπεδο της διδασκαλίας των ασκήσεων, δυστυχώς, είναι πολύ χαμηλό και συχνά μας έρχονται αθλητές τραυματισμένοι από ασκήσεις που δεν εκτελέστηκαν σωστά ή δεν ήταν κατάλληλες για το επίπεδο.


4. Τέλος, παρόλο που η μέθοδος του Crossfit επιτρέπει την χρήση πολλών διαφορετικών προπονητικών μεθόδων, δεν περιλαμβάνει στο ασκησίολόγιο ασκήσεις απαραίτητες για τον μπασκετμπολίστα, όπως ασκήσεις σταθεροποίησης και ενεργοποίησης, ενώ δεν χρησιμοποιούνται πολύτιμα εργαλεία όπως για παράδειγμα το Vertimax.

Παρόλα αυτά, το Crossfit (που κατά την άποψή μου είναι ξεχωριστό άθλημα) αποτελεί μια πολύ καλή εναλλακτική λύση στην άσκηση, για όσους θέλουν να φτάσουν τα όριά τους. Ο κίνδυνος, όπως σε κάθε μορφή άσκησης, έτσι και στο Crossfit, παρουσιάζονται όταν:

- Δεν υπάρχει σωστή προοδευτικότητα (πάρα πολλά, πολύ γρήγορα)

- Όταν δεν γίνεται σωστή διασκαλία κι όταν γίνεται ελλειπής διδασκαλία των διαφόρων τεχνικών

- Όταν δεν υπάρχει στενή καθοδήγηση (coaching)

- Όταν δεν επιλέγονται οι κατάλληλες ασκήσεις για τον συγκεκριμένο ασκούμενο


Πηγή: performance22



Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στο facebook και στο google+ και στηρίξτε την προσπάθεια μας
H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!











Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728