Α Μέρος / Blatt η αμυνα στον Mirotic / Το να ηττηθείς είναι συγχωρητέο. Το να αιφνιδιασθείς, ποτέ.




Το να ηττηθείς είναι συγχωρητέο. Το να αιφνιδιασθείς, ποτέ.

Η αλήθεια πως το φετινό πρωτάθλημα της Euro league ήταν από τα πιο όμορφα τα πιο συναρπαστικά θα έλεγα. Μπορεί να μην υπήρχε ελληνική εκπροσώπηση στο Final 4 του.

Μιλάνου, βέβαια θα πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο ώστε να ξαναφέρουμε τον Ευρωπαϊκό τίτλο ξανά στην Ελλάδα . 

Άξια η ομάδα της Μακάμπι Τελ Αβιβ για την κατάκτηση του τίτλου, «πρωταθλητής Ευρώπης 2013 – 2014».

Σήμερα θα προσπαθήσω να αναλύσω την σιδερένια aggressive defense της Μακάμπι . Το πόσο πιστός ήταν ο coach Blatt στο defense plan επάνω στον Μίροτιτς και όχι μόνο , η συνολική προσπάθεια στην άμυνα ήταν το κλειδί που ξεκλείδωσε την πόρτα του οδηγούσε στο πολυπόθητο τίτλο …

Ο coach Blatt λάτρης της άμυνας και της πειθαρχίας, πίστεψε στους παίκτες και οι παίκτες του πίστεψαν σε αυτόν. Σημαντικό ώστε να γίνει η λεγόμενη χημεία.

Κατά το παρελθόν έχω πει πως η άμυνα είναι η καλύτερη επίθεση για μια ομάδα όταν αυτή δεν έχει την μπάλα ..

Ξεκινάμε να αναλύσουμε το defense plan επάνω στον Μιροτις , γιατί όμως στον Μίροτιτς ?

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΝΙΚΟΛΑ ΜΙΡΟΤΙΤΣ ο καταλύτης της φετινής Ρεαλ Μαδρίτης

Ο Μίροτιτς είναι ο καλύτερος finisher at the rim (περίπου πάνω από 70% ) παίκτης αυτή την στιγμή στη Ευρώπη .


To PIR (αξιολόγηση του δείκτη απόδοσης – Performance Index Rating), αρκετά υψηλό αγγίζει το αριθμό 22.


Κερδίζει τα περισσότερα φάουλ από οποιονδήποτε άλλον παίκτη , με το εκπληκτικό ποσοστό άνω των 81 % στις ελ. βολές .


Μπορεί να παίξει σε 4 διαφορετικές θέσεις από SG – SF – PF – C. Θα σας το αναλύσω ακόμα πιο πολύ για να καταλάβετε :


Ως SG έχει παίξει ελάχιστα περίπου 1 λεπτό σε παιχνίδι με τον Ολυμπιακό

Ως SF έχει παίξει περίπου 24 λεπτά σε 4 παιχνίδι

Ως PF που είναι και η φυσική του θέση έχει παίξει 661 λεπτά σε 29 παιχνίδια ένα εκ αυτών με την Μακάμπι στο Top 16 . Να σας θυμίσω την στατιστική του σε 23 λεπτά συμμετοχής είχε με 0/1 at the rim – 0/2 mid distance shot – 1/3 3point – 6/6 ελ βολές σύνολό 9 πόντοι και PIR στο 8, η συνολική απόδοση για τα λεπτά συμμετοχής στο -8 plus/min… Κρατήστε το αυτό ως σημείο αναφοράς , ενώ στον τελικό είχε σε 26 λεπτά συμμετοχής με 2/5 at the rim – 0/2 mid distance shot – 1/3 3point – 5/6 ελ. βολές σύνολο 12 πόντοι και PIR 17 η συνολική απόδοση για τα λεπτά συμμετοχής στο -15 plus/min… .. Μήπως λέω μήπως ο coach Blatt είχε βρει το αδύνατο σημείο του Μίροτιτς ? Μήπως είχε κάνει το coaching staff φοβερό scout ? Εγώ πιστεύω πως ναι.

· Ως C έχει παίξει μόνο 5 λεπτά / παιχνίδι δεν το αναλύω παραπάνω .

Μέχρι εδώ σας έχω αναλύσει τον Μίροτιτς ατομικά φυσικά θα σας δώσω το σκιαγράφημα του μέσα από το παιχνίδι .

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΝΙΚΟΛΑ ΜΙΡΟΤΙΤΣ στο παρκέ

· Φοβερό 1ο δεκάλεπτο ίσως το καλύτερο στην Ευρώπη σκοράρει 160 πόντους δηλ 16,8 / παιχνίδι.. Τι σημαίνει αυτό ότι εάν βρει ρυθμό μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά από την θέση PF.

· Τελείως αποτυχημένο είναι το 2ο δεκάλεπτο σκοράρει 27 πόντους δηλ 8,6 / παιχνίδι … Ίσως το rotation του Λάσο να το έβγαζε εκτός ρυθμού ίσως δεν το ξέρω αυτό .. Βέβαια έχει να κάνει και με το σχήμα της 5αδας που είναι εκείνη την στιγμή στο παρκέ, ίσως να παίζει ως SF και τα plays να μην είναι πάνω του .

· Μέτριο θα έλεγα το 3ο δεκάλεπτό σκοράρει 109 πόντους δηλ 13,9/παιχνίδι .

· Μέτριο προς κακό το 4ο δεκάλεπτο σκοράρει 57 πόντος δηλ 12,6/ παιχνίδι .

Το σκιαγράφημα του Μίροτιτς μας λέει πως είναι άκρα επικίνδυνος παίκτης με ένστικτο του σκόρερ αλλά δεν είναι ανίκητος έχει και αυτός την αχίλλειο πτέρνα του..


Παρακάτω θα προσπαθήσω να αναλύσω την άμυνα πάνω στον Μίροτς και τα αδύνατα σημεία απέναντι σε πιεστική άμυνα …


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΜΥΝΑ στο low blog MIROTIC – BLU m2m defense


Φωτ 1



Εδώ βλέπετε το match up face to face Mirotic – Blu . Η aggressive defense του Blu με ταχύτατα χέρια πάνω κάτω δυσκολεύουν τον Mirotic να βάλει την μπάλα κάτω και να δημιουργήσει μετά από ντρίπλα , βέβαια δεν του δίνει και το mid shot αφού είναι πολύ κοντά του. Τι κάνει ο Blu , χαλά τις συνήθεις του Mirotic του χαλά το παιχνίδι .



Φωτ 2




Εδώ βλέπετε το match up πλέον με πλάτη Mirotic – Blu . Εδώ ο Blu παίζει τον Mirotic αρκετά έξυπνα και τι εννοώ έξυπνα . Ο Blu αναγκάζει τον Mirotic να κάνει ντρίμπλα προς τα έξω τον πιέζει αρκετά και το πετυχαίνει . Είπαμε ο Mirotic είναι πολύ καλός finisher at the rim. Η άμυνα της Μακάμπι του δίνει το λιγότερο καλύτερό που έχει το shot από τα 5 – 6 μέτρα .


Φωτ 3



Ο Blu έχει βγάλει αρκετά έξω τον Mirotic , χρόνος επίθεσης της Ρεαλ μειώνεται και ο Mirotic τον σπαταλά . Οι υπόλοιποι παίκτες μένουν στους παίκτες τους …


Φωτ 4



Κανένας παίκτης της Μακάμπι δεν διπλώνει δεν βοηθάει στο συγκεκριμένο. Καλά κάνει ο Blatt διότι η Ρεαλ έχει πολύ καλούς spot shooter μετά από extra pass. Ο Blu είναι μόνος του καλείται να σταματήσει τον Mirotic και τα καταφέρνει.


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΜΥΝΑ Mirotic με μειονέκτημα στο low blog – trap


Φωτ 5



Στην Φωτ 5 έχουμε μια κατάσταση που προήλθε από rotation έχουμε το match up Pnini – Mirotic . O Pnini λόγω ότι στερείται τον μυϊκό όγκο να κοντράρει καθαρά τον Mirotic. O Blatt στέλνει 2ο παίκτη για παγίδα από την strong side τον Smith .


Φωτ 6



Στην Φωτ 6 έχουμε το trap Pnini – Smith στον Mirotic . Oι επιλογές του Mirotic ελάχιστες ως προς το σκοράρισμα , λίγες ως την δημιουργία. Αναγκάζεται να βγάλει έξω την μπάλα στον Darden. H help side της Maccabi λειτουργεί αφοπλιστικά προς την επίθεση της Real .


ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΜΥΝΑΣ Mirotic - match up zone με μειονέκτημα στο rotation – help Tyus στον Hickman


Φωτ 7



Πάλι η Maccabi παίζει match up zone και στην περιστροφή υπάρχει το match up Hick man – Mirotic. O Hick man κοντός παίκτης αδυνατεί να μαρκάρει τον Mirotic. Τώρα η trap δεν γίνεται από την δυνατή πλευρά, ο Blatt στέλνει το Tyus για trap μαζί με Hick man . Τι κερδίζει η Maccabi . Δημιουργεί σύγχυση στον Mirotic έχει διαβάσει το coaching staff της Maccabi ότι δεν μπορεί να διαβάσει καλά την extra pass. Η help side συγκλίνει προς τον άξονα, σταματά το court vision του Mirotic , ο οποιός κάνει λάθος πάσας. Η aggressive άμυνα της Maccabi ξανά κερδίζει .


Φωτ 8


To trap Tyus – Hickman στέλνει προ της base line τον Mirotic . Αυτό θέλει ο coach Blatt και το πετυχαίνει. Η help defense του Rice με το fake trap φοβερό, μαρκάρει τον LIull . Επίσης πολύ καλή τοποθέτηση έχει και ο Blu , το gap defense – γραμμής μπάλα μαρκάροντας τον Rudy. O Mirotic και σε αυτή την περίπτωση κάνει λάθος πάσα.


Βέβαια ο Blatt σε πολλές περιπτώσεις εφάρμοσε το πλάνο Player control foul (P.C.F), δηλαδή να σταματήσει επιθέσεις του Mirotic μέσω φάουλ σκοπιμότητας .


Εδώ τελειώνει το Α Μέρος . Την επόμενη εβδομάδα θα διαβάσετε το Β μέρος και το τελευταίο με θέμα ομαδική άμυνα (12) - Twelve και η άμυνα Double Three  τι σκοπό έχουν ποιες πόρτες ξεκλειδώνουν όλα αυτά από την επόμενη εβδομάδα ...


Σημείωση : Οι εικόνες που χρησιμοποιήθηκαν είναι το προσωπικό βίντεο του Ισπανού Προπονητή Piti Hurtado  piti.hurtado



Σάκης Δέλιος
Προπονητής Μπάσκετ






Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στα  social media και στηρίξτε την προσπάθεια μας H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!












Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728