Υπερπροπόνηση vs Υποξεκούραση (Μέρος 1) / Performance 22






Η ομάδα περνάει δυο μήνες φορμαρίσματος με επιτυχίες και νίκες. Οι παίκτες αποδίδουν σύμφωνα με τις προσδοκίες, τρέχουν και δείχνουν ξεκούραστοι.




Όλοι είναι ευχαριστημένοι. Στο επόμενο παιχνίδι όμως η ομάδα «κάθεται».

Δείχνει αργή και οι παίκτες φαίνεται να είναι πάντα ένα βήμα πίσω από τους αντιπάλους. Οι ήττες γίνονται πιο συχνές και αρχίζει ο προβληματισμός. «Δεν ήμασταν φρέσκοι», «η ομάδα δεν έτρεξε», «ήμασταν κουρασμένοι» και άλλες τέτοιες διαπιστώσεις εκφράζονται από όλους.

Οι προπονήσεις συνεχίζονται, οι παίκτες δουλεύουν ακόμα πιο σκληρά και την επόμενη αγωνιστική, κι ενώ όλοι περιμένουν μια σημαντική βελτίωση, παρουσιάζεται πάλι η ίδια εικόνα. Η αργή, κουρασμένη ομάδα της προηγούμενης εβδομάδας επέστρεψε. Ο προβληματισμός συνεχίζεται και σίγουρα κάποιος από τη διοίκηση θα δηλώσει με ύφος ότι η «ομάδα κάνει κοιλιά». Και μπορεί να έχει και δίκιο. Τι φταίει άραγε;

Η αλήθεια είναι ότι το φορμάρισμα και η κορύφωση της απόδοσης μιας ομάδας είναι δύσκολο να επιτευχθεί και να διατηρηθεί, ιδιαίτερα στα ομαδικά αθλήματα, όπου η σεζόν διαρκεί πολλούς μήνες. Η κορύφωση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως το αγωνιστικό πρόγραμμα, την ποιότητα της προετοιμασίας , την εβδομαδιαία επιβάρυνση, τις απουσίες παικτών λόγο τραυματισμών, την γενικότερη ψυχολογία των παικτών και του προπονητή, για να αναφέρουμε του πιο βασικούς.

Από τους παραπάνω παράγοντες, αυτός που είναι πιο άμεσα ελέγξιμος από τον προπονητή είναι η συνολική προπονητική επιβάρυνση και ο έλεγχος της κόπωσης των παικτών. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι η κόπωση μπορεί να προκληθεί από τον συνδυασμό διαφορετικών παραγόντων όπως:
1. Υπερβολική επιβάρυνση από την προπόνηση και τους συνεχόμενους αγώνες
2. Ελλιπής ξεκούραση λόγω επιβαρυντικών ταξιδιών
3. Αύξηση της επιβάρυνσης στους εναπομείναντες παίκτες από την απουσία τραυματιών παικτών
4. Κακή εξωγηπεδική ζωή


Συχνά η αντίδραση του προπονητή στην παρατηρούμενη κάμψη της απόδοσης είναι να κάνει περισσότερη προπόνηση. Αν δεν μπήκαν τα σουτ, πρέπει να κάνουμε σουτ. Αν δεν τρέξαμε στον αιφνιδιασμό, πρέπει να κάνουμε φυσική κατάσταση κι αν είμαστε αργοί πρέπει να κάνουμε εκρηκτικές ασκήσεις.

Όταν όμως μια ομάδα έχει δουλέψει σε υψηλούς ρυθμούς για πολλούς μήνες, έχοντας βάλει την κατάλληλη ποιότητα και ποσότητα δουλειάς και σε κάποιο σημείο παρουσιάζει κάμψη, το πιο πιθανό εκείνη την στιγμή να χρειάζεται περισσότερη ξεκούραση κι όχι περισσότερη δουλειά. Πρέπει να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στους παίκτες να ξεκουραστούν. Να αναπληρώσουν τα ενεργειακά τους αποθέματα, να επουλωθούν μικροτραυματισμοί και να ξαναβρούν την χαμένη τους ενέργεια.








Επειδή η πίεση για το αποτέλεσμα είναι μεγάλη κι επειδή το ένστικτο στις περιπτώσεις αυτές επιτάσσει περισσότερη δουλειά κι όχι ξεκούραση, είναι δύσκολο να παρθεί μια τέτοια απόφαση. Είναι όμως αναγκαίο να δοθεί ο χρόνος για ανάκαμψη και να εξεταστεί σοβαρά η κόπωση ως μια βασική αιτία για το ντεφορμάρισμα.

Στο δεύτερο μέρος του άρθρου θα προτείνουμε πρακτικές λύσεις για να μετριαστούν οι αρνητικές επιπτώσεις από την κόπωση.



Πηγή: performance22




Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στο facebook και στο google+ και στηρίξτε την προσπάθεια μας
H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!











Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728