ΦΩΤΗΣ Ή ΔΡΑΚΟΣ? ΠΟΛΥΘΡΟΝΑ ΓΙΑ ΔΥΟ..










Ποιος θα πάρει το χρίσμα του τεχνικού ηγέτη της Εθνικής μας ομάδας..? Η ομοσπονδία φαίνεται να καταλήγει στην ελληνική αγορά και σε "ασφαλείς" επιλογές.

Το Hoopfellas επιστρέφει ανοίγοντας τον φάκελο Εθνική ομάδα, 4 μήνες μετά τις προτάσεις του, οι οποίες ακολούθησαν το Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας..






Αντικειμενικά η κλήρωση του Μουντομπάσκετ είναι δύσκολη. Βασικά δε θυμάμαι εάν ο βαθμός δυσκολίας για την είσοδο στα ματς της οχτάδας ήταν μεγαλύτερος τα τελευταία χρόνια. Σαφώς και αυτή τη στιγμή δε μπορούμε να πούμε πολλά, γιατί δεν έχουμε τίποτα στα χέρια μας. Όταν στελεχώσουμε την ομάδα μας ξεκινώντας από τον προπονητή και στη συνέχεια ενημερωθούμε για τις αποστολές των αντιπάλων, τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε μια πρώτη εκτίμηση. Προγνωστικά δε γίνονται τώρα λοιπόν. Το καλοκαιράκι..


Το θέμα που καίει (βασικά ζεματάει..) σήμερα την Εθνική ομάδα είναι αυτό του προπονητή ώστε να ξεκινήσει να «δουλεύει» η ομάδα, έστω μέσα στο μυαλό του τεχνικού ηγέτη. Οι πληροφορίες μιλούν για «κούρσα των δύο». Φώτης Κατσικάρης και Παναγιώτης Γιαννάκης. Δύο κορυφαίοι εκπρόσωποι του νέου κύματος προπονητικής της χώρας μας το οποίο αναδείχθηκε την τελευταία δεκαετία τοποθετώντας την αντίστοιχη σχολή στην κορυφή της Ευρώπης και μετατρέποντας τον Έλληνα προπονητή σε εξαγώγιμο προϊόν, δελεαστικό μάλιστα για καλές αγορές.




Τέλη Σεπτέμβρη είχα εκφράσει τις θέσεις μου εδώ..


http://hoopfellas.blogspot.gr/2013/09/the-decision.html


Όπως αναφέρω και εντός εκείνου του άρθρου, το τάιμινγκ σε μια τέτοια συνεργασία είναι πολύ σημαντικό. Δε κάνει καλύτερο ή χειρότερο έναν προπονητή, όμως επηρεάζει σημαντικά τις συνθήκες για την απόδοση μιας συνεργασίας. Νομίζω μια γρήγορη ανάγνωση του άρθρου θα σας βοηθήσει στη συζήτηση για αυτό και τη συνιστώ.


Πάμε να ρίξουμε μια ματιά στα ονόματα-προτάσεις που θέσαμε 4 μήνες πριν –στο ξεκίνημα της σεζόν- υπό συζήτηση.


*Ντούσαν Ίβκοβιτς: Φαίνεται πολύ κοντά σε μια ενδεχόμενη συμφωνία με την Αναντολού Εφές το καλοκαίρι, με το σκηνικό να στήνεται για την άφιξή του.


*Ντέηβιντ Μπλατ: Έπαιξε δυνατά στον τύπο η επιστροφή του στον πάγκο της Ρωσίας όμως η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη φιλολογική συζήτηση τους «έκοψε» τη φόρα. Η δική του Μακάμπι είναι αυτή τη στιγμή στους TOP-6 υποψήφιους για το Μιλάνο.


*Δημήτρης Ιτούδης: Οδηγεί τη κούρσα της TBL με ρεκόρ 16-1.. Τίποτα παραπάνω.


*Βαγγέλης Αγγέλου: Έκανε πραγματικά εκπληκτική δουλειά στον Άρη, όχι γιατί οδήγησε την ομάδα σε έναν τελικό υπό τις γνωστές συνθήκες αλλά για αυτό που παρουσίασε εντός παρκέ. Ανταμείφθηκε με ένα πολύ καλό συμβόλαιο στη Τουρκία, όπου προσπαθεί να χτίσει από την αρχή το παιχνίδι της Εφές, σε ένα αντικειμενικά δύσκολο έργο.


*Γιάννης Σφαιρόπουλος: Διατηρεί 2ο στην Α1 τον Πανιώνιο όμως προσωπικά δε μου αρέσει το μπάσκετ που παρουσιάζει η ομάδα της Ν.Σμύρνης . Περίμενα περισσότερα από τον κόουτς φέτος.


Αυτή τη στιγμή, και με τη wild card ανά χείρας, φαίνεται ότι η ομοσπονδία έχει καταλήξει στις περιπτώσεις των Γιαννάκη και Κατσικάρη. Αυτές δουλεύει. Τους δύο κόουτς (παιδιά της Νίκαιας) τους εκτιμάμε, έχουν επιδείξει έργο –ο καθένας στον δρόμο του- και η ποιότητα τους είναι αδιαμφισβήτητη. Μάλιστα έχει τύχει να γράψω και για τους δύο όταν συμφώνησαν με τις ομοσπονδίες της Κίνας και της Ρωσίας.


http://hoopfellas.blogspot.gr/2013/01/to-hoopfellas.html (Κατσικάρης)


http://hoopfellas.blogspot.gr/2013/05/blog-post.html (Γιαννάκης)




Πάμε να δούμε ποια είναι τα συν και τα πλην του καθενός σήμερα..


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ: ΝΑΙ Ή ΟΧΙ?




NΑΙ


Ας μη γελιόμαστε, το προφίλ του τον υποδεικνύει ως τον κατάλληλο άνθρωπο στη κατάλληλη θέση, με τη λέξη κλειδί να είναι η μονιμότητα. Είναι ο μόνος από τους καλούς προπονητές της αγοράς για τον οποίο η αποκλειστικότητα δεν είναι πρόβλημα (αν και δε νομίζω ότι μια πιθανή μελλοντική συνεργασία με τον Άρη π.χ. θα επηρεάσει αρνητικά την ιδιότητα του ως κόουτς της Εθνικής) και αφήνει στον Έλληνα την αίσθηση ότι υπάρχει κάποιος που δουλεύει για την επίσημη αγαπημένη 24 ώρες ημερησίως/365 ημέρες το χρόνο για αυτή. Με τον Γιαννάκη η ομάδα θα ανακτήσει πολλά στοιχεία που έχει απολέσει. Τα στοιχεία της σχολής μας, της ταυτότητας μας στη δημιουργία της οποίας ο «Δράκος» έβαλε το δικό του λιθαράκι. Ετοιμαστείτε λοιπόν για μια φιλόπονη ομάδα με πολύ πάθος, εξαιρετική στο αμυντικό κομμάτι που θα βασιστεί σε μια pick&roll/setεπίθεση. Αυτό σου δίνει βάση να χτίσεις και παράλληλα αφαιρεί το δικαίωμα από τις λιγότερο ποιοτικές ομάδες να σε χτυπήσουν. Λέγεται αλλιώς «ασφάλεια». Τη δεδομένη στιγμή η επίσημη αγαπημένη το έχει ανάγκη..


ΟΧΙ


Ο Γιαννάκης είναι τεράστια προσωπικότητα για το παγκόσμιο μπάσκετ και αντλεί σεβασμό από παντού όμως η αλήθεια είναι ότι μετά την τελευταία του θητεία στην ομάδα «αποκαθηλώθηκε». Έπαψε να είναι το ίδιο ενωτικός στα μάτια των παικτών. Ίσως σταμάτησε να βγάζει την αύρα του ανθρώπου-συμβόλου της Εθνικής στον βαθμό που το έκανε ( ο Γιαννάκης δεν είχε δικαίωμα στο να προσπαθήσει να χτίσει μια καριέρα πέρα από την Εθνική, ρωτώ εγώ..?). Εν ολίγοις δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να εμπνεύσει το ίδιο. Καλώς ή κακώς δεν έχει το πλεονέκτημα του νέου, του φρέσκου και την αγωνία του τι μπορεί να περιέχει μέσα το κουτί.. Η αναιμική επίθεση στις ημέρες του ήταν πάντα ένα θέμα. Σήμερα το μπάσκετ έχει προχωρήσει κι άλλο και η ποιότητα των παικτών μας δεν επιτρέπει δυσκολία στο να σκοράρουμε 70 πόντους όσο και αν κυνηγάμε το μισό γήπεδο.


ΦΩΤΗΣ ΚΑΤΣΙΚΑΡΗΣ: ΝΑΙ Ή ΟΧΙ





NAI


Κέρδισε το σεβασμό των Ελλήνων με τον δυναμισμό του και τη κίνηση του να βγεί, να δουλέψει και να καθιερωθεί στο εξωτερικό σε εποχές που το παράθυρο για τον Έλληνα προπονητή ήταν ερμητικά κλειστό. Στη συνέχεια κέρδισε και μια θέση μεταξύ των καλύτερων νέων ευρωπαίων κόουτς με τη δουλειά του. Καινοτόμος και αυτοδημιούργητος ουσιαστικά. Χωρίς να έχει εισπράξει σε τίτλους κουβαλά, από πολλούς, μια αόρατη ταμπέλα του πιο σύγχρονου & ποιοτικού Έλληνα κόουτς. Μοντέρνος προπονητής, φρέσκο μυαλό με ιδέες που ακολουθεί τις τάσεις του αθλήματος. Θα δούμε κάτι διαφορετικό να είστε σίγουροι. Συνδυάζει την ελληνική προσήλωση και πειθαρχία στο αμυντικό κομμάτι, με τοphysical game και την πιο γρήγορη ισπανικών καταβολών ανάπτυξη στην επίθεση με πολύ καλό spacing μισό γήπεδο. Θα είναι πολύ ενδιαφέρον να δούμε τη δουλειά του με τα τωρινά υλικά της ομάδας. Ο Κατσικάρης ίσως είναι λοιπόν ο άνθρωπος που θα φέρει την ιδανική συνθήκη στο παιχνίδι της ομάδας και την πολυπόθητη ισορροπία στο performance μεταξύ άμυνας/επίθεσης η οποία λείπει από την Εθνική μας.




ΟΧΙ


Δε θα μιλήσω για απειρία σε αυτό το επίπεδο, άλλωστε όλοι από κάπου ξεκινάνε.. Δε θα σταθώ ούτε στα περισσότερα χρήματα που πιθανόν να διαθέσει η ομοσπονδία για την υπογραφή. Αυτό που θεωρώ «ανυπέρβλητο» εμπόδιο (ή μάλλον βασικό μειονέκτημα στην περίπτωση του) είναι η αδυναμία του να δεσμευθεί πλήρως. Όταν λέω να δεσμευθεί εννοώ να αφοσιωθεί 100% στην Εθνική μας ομάδα κλείνοντας τα αυτιά του σε όλα τα υπόλοιπα. Δε ξέρω πόσο εύκολο θα είναι αυτό για ένα προπονητή-καριέρας που μετρά ήδη μια σεζόν αποχής (πέρυσι, προ Τρινκιέρι ήταν διαφορετικό το τάιμινγκ) και σίγουρα θα θέλει να επιστρέψει σε ένα πολύ καλό ευρωπαϊκό πάγκο σε συλλογικό επίπεδο, όντας ιδιαίτερα φιλόδοξος. Δε ξέρω λοιπόν κατά πόσο τον καλύπτει αυτό το πόστο και μόνο, το οποίο του κλείνει παράλληλα την πόρτα της ACB.


ΕΝ ΤΕΛΕΙ..




Το μπαλάκι είναι λοιπόν στα χέρια της ομοσπονδίας. Πρόκειται για δύο πραγματικά καλούς προπονητές που μπορούν να φέρουν διαφορετικά πράγματα στο τραπέζι. Ο Κατσικάρης (που καλά κάνει και είναι αδιαπραγμάτευτος σε κάποια θέλω του γύρω από την ομάδα, στις πρώτες επαφές) μπορεί να φέρει κάτι καινούργιο, πιο σύγχρονο αλλά ο Γιαννάκης μπορεί να δώσει τη καρδιά του σε αυτή την ομάδα.. Το τι έχει περισσότερο ανάγκη η επίσημη αγαπημένη, θα το αποφασίσουν οι υπεύθυνοι. Και οι δύο κόουτς μπορούν να προσφέρουν. Η δική μου προτροπή προς του Έλληνες που αγαπούν αυτοί την ομάδα είναι η εξής: Μη κρίνετε την οποιαδήποτε επιλογή μετά από αυτό το καλοκαίρι και το Μουντομπάσκετ της Ισπανίας. Ειδικά αυτός ο προπονητής (ελπίζουμε ένας εκ των δύο) θα πρέπει να έχει χρόνο. Μη ξεχνάμε ότι έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα ακόμα και τον Πατ Ράιλι να είχαμε στο τιμόνι σε αυτή τη διοργάνωση, η επιτυχία δε θα μπορούσε να είναι εξασφαλισμένη. Υπομονή λοιπόν. Από τη στιγμή που υπογράψεις τον καλό προπονητή, ο χρόνος δουλεύει υπέρ σου..



Πηγή: hoopfellas




Αν το επιθυμείτε πατήστε LIKE στην επίσημη σελίδα του Coachbasketball.gr στο facebook και στο google+ και στηρίξτε την προσπάθεια μας
H ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...!!!











Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728