Διατροφή ο "Χρυσός" του Καλαθοσφαιριστή

Είναι γνωστό ότι στον Ελληνικό Αθλητικό χώρο υπάρχει ένα μεγάλο κενό στον τομέα της Αθλητικής Διατροφής. Οι τελευταίες έρευνες μας δείχνουν ότι οι αθλητές που ακολουθούν ένα ειδικό πρόγραμμα διατροφής και κάνουν χρήση

εξειδικευμένων εργογόνων βοηθημάτων, μπορούν και βελτιώνουν περισσότερο την απόδοση.

τους.

Σε μια πρόσφατη ανακοίνωση ο Αμερικάνικος Σύλλογος Διαιτολογίας, οι Διαιτολόγοι του.

Καναδά και το Αμερικάνικο Κολλέγιο Αθλητιατρικής τοποθετήθηκαν επί του πιο πάνω θέματος, δηλώνοντας ότι η αθλητική απόδοση, η φυσική δραστηριότητα και η αποκατάσταση, ενισχύονται περισσότερο με την “κατάλληλη διατροφή”.

Πως ορίζεται όμως η “κατάλληλη διατροφή” και πως μπορούμε να την εντάξουμε στον αθλητή της καλαθοσφαίρισης είναι τα θέματα που θα αναλύσουμε παρακάτω.

Οι αθλητές της καλαθοσφαίρισης το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που είναι ενεργοί, κατά τη διάρκεια του αγώνα, ασκούνται με ένταση μεγαλύτερη του 85%. Στο σχήμα 1, βλέπουμε τα ενεργειακά υποστρώματα που χρησιμοποιούνται σε διαφορετικής έντασης άσκηση. Φαίνεται ότι η ενέργεια που

Σχήμα 1.



καταναλώνεται σε υψηλή έντασης άσκηση, μεγαλύτερη του 85%, προέρχεται από την ‘καύση’ των υδατανθράκων. Τα λιπαρά οξέα και τα τριγλυκερίδια συμβάλουν και αυτά στην παραγωγή ενέργειας αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Διαπιστώνουμε λοιπόν, ότι αν ο αθλητής της καλαθοσφαίρισης την ημέρα του αγώνα ή στις προπονήσεις, δεν είναι εφοδιασμένος με την σωστή αναλογία υδατανθράκων δεν θα έχει την απαιτούμενη απόδοση και θα επέλθει εξάντληση με γρηγορότερο ρυθμό. Η αναλογία των υδατανθράκων που πρέπει να καταναλώνει ένας αθλητής που προπονείται καθημερινά 2-3 ώρες, βάρους 80 kg, κυμαίνεται μεταξύ των 400-640γρ υδατανθράκων.

Οι αθλητές της καλαθοσφαίρισης για να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις του αγώνα πρέπει να έχουν ένα αναπτυγμένο μυϊκό σύστημα. Χορήγηση πρωτεΐνης στους αθλητές καλαθοσφαίρισης σε σωστή αναλογία, σε συγκεκριμένη χρονική στιγμή, οδηγεί τους σκληρά εργαζόμενους μύες σε μέγιστη απορρόφηση, με θετικό αντίκτυπο στη διατήρηση των μέγιστων μετά-προπονητικών προσαρμογών. Τυπικά, αναφέρουμε ότι ένας αθλητής βάρους 80 kg, χρειάζεται περίπου 120-160γρ πρωτεΐνης.

Οι αθλητές της καλαθοσφαίρισης έχουν μεγάλες απώλειες υγρών κατά την διάρκεια του αγώνα και της προπόνησης, με συνέπεια να οδηγούνται σε αφυδάτωση και μακροπρόθεσμα σε οστικές απώλειες. Στο σχήμα 2, μπορούμε να δούμε ότι και μια ήπια αφυδάτωση της τάξης του 2-3 % μπορεί να μειώσει την απόδοση του αθλητή κατά 10-15%.

Σχήμα 2.



Ειδικά πρωτόκολλα ενυδάτωσης πρέπει να χρησιμοποιηθούν κατά την διάρκεια του αγώνα και της προπόνησης, ώστε να αποφευχθεί η αφυδάτωση, να διατηρηθεί η ενυδάτωση και να ενισχυθεί η μέγιστη απόδοση.

Κατανοώντας όλα τα παραπάνω διαπιστώνουμε την σημαντικότητα της ‘‘κατάλληλης διατροφής’’ στην αθλητική απόδοση. Κατάλληλη διατροφή εννοούμε το σχεδιασμό ενός εξατομικευμένου και εξειδικευμένου διατροφικού πλάνου με βάση τις ενεργειακές απαιτήσεις του κάθε αθλητή, που επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα χρονικά σημεία θρέψης και εμπεριέχει συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, που οδηγούν τον κάθε αθλητή σε μεγιστοποίηση της απόδοσης. Ειδικές στρατηγικές ενίσχυσης συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών και εργογόνων βοηθημάτων χρησιμοποιούνται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τον αγώνα ή την προπόνηση, ώστε να βοηθηθεί ο κάθε αθλητής καλαθοσφαίρισης να:
διατηρήσει τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος κατά την άσκηση
διατηρήσει τα επίπεδα ενυδάτωσης κατά την άσκηση
μεγιστοποιήσει την απόδοση του κατά την άσκηση
βελτιώσει τον χρόνο αποκατάστασης
διατηρήσει το σωστό σωματικό βάρος
αυξήσει την πρωτεΐνοσύνθεση, την μυϊκή μάζα και την δύναμη
μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης υπερκόπωσης και τραυματισμού

Συνοψίζοντας μπορούμε να πούμε ότι ο συνδυασμός της σωστής διατροφής, της σωστής προπόνησης απόδοσης, καθώς και της λειτουργικής αποκατάστασης από εξειδικευμένο προσωπικό, οδηγεί τους αθλητές της καλαθοσφαίρισης σε μεγιστοποίηση της αθλητικής απόδοσης.



Βιβλιογραφία:

1. Romijn et all, 1993

2. Leutholtz B et all, 2001

3. Kreider RB et all, 1999

4. Maughan RJ et all, 1991



Γράφει ο : Αθανάσιος Δουληγέρης MScCISSN

Ιδρυτής & Επ. Διευθυντής “PeakPerformance”



Για περισσότερες πληροφορίες και αθλητική υποστήριξη παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας στο info@peakperformance.gr


Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728