Συνηθισμένα Προβλήματα στο Σουτ και Τρόποι Διόρθωσης..

Στο προηγούμενο άρθρο (Πώς να διορθώσεις κακές συνήθειες στο Σουτ..) αναφέρθηκαν τρεις γενικές τεχνικές που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της μηχανικής του σουτ. Σε αυτό το άρθρο θα εστιάσουμε σε τέσσερα, ίσως τα πιο συνηθισμένα, προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αθλητές και θα προσπαθήσουμε να προτείνουμε, σχετικά εύκολους και εφαρμόσιμους τρόπους διόρθωσης. 


Λανθασμένη τοποθέτηση του βοηθητικού χεριού (χέρι ισορροπίας):




Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα μπορείτε να έχετε τον έλεγχο του σουτ και η περιστροφή της μπάλας θα είναι απρόβλεπτη. Αν οι αντίχειρές σας είναι πολύ κοντά τοποθετημένοι πάνω στη μπάλα, σίγουρα αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα. Σχεδόν σίγουρα, χρησιμοποιείτε το χέρι ισορροπίας για να δώσετε δύναμη στο σουτ, το οποίο γίνετε εξαιρετικά απρόβλεπτο εξαιτίας των διαφορετικών δυνάμεων που ασκούνται στη μπάλα.
Για να διορθώσετε το πρόβλημα, απλά μετακινήστε το χέρι ισορροπίας περισσότερο προς τα πλάγια της μπάλας. Οι αντίχειρές σας θα πρέπει να έχουν μερικά εκατοστά απόσταση. Υπάρχουν μπάλες προπόνησης με αποτυπωμένο περίγραμμα της σωστής θέσης των χεριών. Μπορείτε, τέλος, να βελτιώσετε τη σωστή τοποθέτηση των χεριών προπονώντας την απελευθέρωση του σουτ με το ένα χέρι και μακριά από το καλάθι για κάποιο διάστημα.


Λανθασμένη ευθυγράμμιση του αγκώνα:




Αν έχετε αυτό το πρόβλημα, δεν υπάρχει περίπτωση το χέρι που σουτάρετε να ευθυγραμμίζεται με το στεφάνι (γραμμή του σουτ). Θα αντιμετωπίζετε πρόβλημα στο να σουτάρετε ίσια. Μπορείτε εύκολα να αντιληφθείτε το πρόβλημα αν σταθείτε μπροστά στον καθρέφτη με τη μπάλα σε θέση για σουτ.
Για να διορθώσετε το πρόβλημα, περιστρέψτε τον αγκώνα προς τα κάτω, σχεδόν μέχρι να αγγίξει τα πλευρά σας. Προπονηθείτε μετακινώντας τη μπάλα πίσω μπρος, από τη θέση απειλής προς τη θέση όπλισης.


Λανθασμένη θέση απελευθέρωσης:




Αν αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα οι πιθανότητες είναι να εκσφενδονίζετε τη μπάλα προς το καλάθι αντί να σουτάρετε σωστά. Για να καταλάβετε αν έχετε αυτό το πρόβλημα τοποθετήστε τη μπάλα στη θέση απελευθέρωσης και κατεβάστε την ευθεία κάτω. Αν το χέρι που σουτάρετε βρίσκει την κορυφή ή το πίσω μέρος του κεφαλιού σας αντί να χαϊδεύει απαλά το μέτωπο, τότε η θέση απελευθέρωσης είναι κακή.
Για να διορθώσετε το πρόβλημα, μετακινήστε τη μπάλα μπροστά τόσο ώστε όταν την κατεβάζετε ευθεία κάτω, το πίσω μέρος του καρπού να βρίσκει απαλά στο μέτωπο. Προπονηθείτε επαναλαμβάνοντας σουτ προς τον εαυτό σας μέχρι να υιοθετήσετε τη νέα θέση απελευθέρωσης. Στη συνέχεια σουτάρετε προς το καλάθι από κοντινή και προοδευτικά μεγαλύτερη απόσταση για να εδραιώσετε τη συνέπεια του «νέου» σουτ.


Έλλειψη ισορροπίας:




Αν αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα, πιθανότατα έχετε θέμα με τον έλεγχο της πτήσης της μπάλας. Το σώμα σας θα στρίβει και θα γυρνά σε απρόβλεπτες κατευθύνσεις. Μπορείτε να εξακριβώσετε την ύπαρξη του προβλήματος εξετάζοντας που και πως προσγειώνεστε μετά το σουτ. Αν προσγειώνεστε παραπάνω από μερικά εκατοστά μακρύτερα (προς οποιαδήποτε κατεύθυνση) από το σημείο που σηκωθήκατε για το σουτ, τότε δεν έχετε ισορροπία. Αν προσγειώνεστε και παραπατάτε τότε σχεδόν σίγουρα έχετε έλλειψη ισορροπίας.
Για να διορθώσετε το πρόβλημα, πρέπει να προπονηθείτε στο footwork και τις βασικές τεχνικές στο σουτ (σε στάση και σε κίνηση) για να ελέγξετε την ορμή σας.

Αντιμετωπίζετε κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα στο σουτ που δεν αναφέραμε; Μοιραστείτε τις απόψεις σας.


Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728