Το Ματς της Χρονιάς - Μοντεπάσκι Ολυμπιακός

Ολυμπιακός και Μοντεπάσκι δίνουν αύριο στην Παλαέστρα το «ματς της χρονιάς». Τα 40 αυτά λεπτά θα καθορίσουν το μέλλον των δύο ομάδων στη διοργάνωση. Το Hoopfellas κυκλώνει τα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι ερυθρόλευκοι στο παιχνίδι των Illuminati του Μπάνκι..

Σε κακό φεγγάρι η πρωταθλήτρια της γειτονικής χώρας, ευκαιρία για τον Ολυμπιακό. Παγίδα το -24 με τη Ρόμα στη Lega A, αδιαμφισβήτητα όμως τα προβλήματα τραυματισμών έχουν επηρεάσει πολύ τη Μοντεπάσκι. Με το θάρρος που μας δίνει το γεγονός ότι παρακολουθούμε χρόνια τώρα το 80% των παιχνιδιών που συνολικά δίνει η Ιταλική ομάδα (στην πραγματικότητα το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο..) στεκόμαστε σε μερικά σημαντικά, με βάση το μομέντουμ πάντα, σημεία..
-Η Μοντεπάσκι είναι «άλλη» ομάδα χωρίς τον Ντάνιελ Χάκετ. Όχι ή «ίδια», «ά λ λ η».. Ο συνεκτικός ιστός της ομάδας έχει δεχθεί ισχυρό χτύπημα μετά τον τραυματισμό του 25χρονου διεθνή κόμπο, ο οποίος έπαιζε άψογα τον ρόλο του εξισορροπιστή στην περιφέρεια του Μπάνκι. Ο Χάκετ ήταν σε ..αγρία κατάσταση το τελευταίο δίμηνο μετρώντας σχεδόν 12 π.μ.ο. και πάνω από 3 τελικές ανά παιχνίδι. Μιλάμε για τον ίσως πιο σκληροτράχηλο Ιταλό περιφερειακό, ο οποίος μαζί με τον Μος διατηρούν το bad boy αμυντικό παρελθόν της Σιένα ζωντανό, όσο είναι βέβαια δυνατόν με τον τρόπο που αγωνίζεται η φετινή ομάδα.  Ο Χάκετ βγαίνει από τον πάγκο, «γράφοντας» λεπτά είτε στο «1» αντί του Μπράουν είτε στο «2» δίπλα, σχήμα με το οποίο ο Μπάνκι τελειώνει τα κλειστά παιχνίδια. Έχει περάσει σε άλλο επίπεδο φέτος, δουλεύοντας πολύ το σουτ του με συνέπεια όχι μόνο να σουτάρει αξιόπιστα από μακριά αλλά να παίρνει, με τεράστια αυτοπεποίθηση, κρίσιμα σουτ με ευτυχή συνήθως κατάληξη.
 Έχει μεγάλη καρδιά (το βασικό ατού του) και το drive του έχει «ψηλώσει» πολύ το επιθετικό παιχνίδι της ομάδας του Μπάνκι. Πέρα από αυτό έχει μέγεθος και αποτελεί «εργαλείο» στην περιφερειακή άμυνα δίνοντας την επιλογή του switch στον προπονητή του. Οι περισσότεροι θα θυμάστε τη δήλωση του εν μέσω εκείνου του κουραστικού νταλαβεριού του Σαμπατίνι με τον Κόμπι και τα υπέρογκα ποσά που πρότεινε ο Ιταλός στον αστέρα των Λέηκερς εν μέσω κρίσης, με τον τότε παίκτη της Σκαβολίνι να δηλώνει «ο λαός μας πεινάει και δεν έχει ανάγκη από τέτοια. Στην πρώτη φάση που θα τον πετύχω θα του κάνω το πιο σκληρό φάουλ που μπορώ..» Ο Χάκετ συμμετείχε στη βραδινή προπόνηση της Μοντεπάσκι, υπάρχει θετικό κλίμα για συμμετοχή του στη δωδεκάδα αλλά κανείς δε γνωρίζει εάν θα παίξει και σε τι κατάσταση θα βρίσκεται μετά το πρόβλημα στον αχίλλειο..
-Ο πιο φορμαρισμένος παίκτης των Ιταλών, απόρροια όχι των αριθμών αλλά αυτού που παράγει μέσα στο παρκέ και "βγάζει" στο μάτι του θεατή, είναι ο Κρίστιαν Κάνγκουρ. Ο 30χρονος Εσθονός είναι ένας πολύ μαχητικός και ιδιαίτερα επικίνδυνος παίκτηε, με αρκετά καλό περιφερειακό σουτ και στο σετ παιχνίδι αλλά και σε καταστάσεις τρανζίσιον. Πολύ δυνατό παιδί , με σωστή shooting form μετράει 46% στα τρίποντα και 83% στις προσωπικές φέτος. Η σωματοδομή του δίνει την ευκαιρία στον Μπάνκι, ειδικά τώρα με τα προβλήματα στη φροντκόρτ, να τον χρησιμοποιεί  ως δίδυμο μαζί με τον Σανικίτζε (δεν ξεπερνούν ο καθένας τα 2.03μ..) καθώς το πάντρεμα αυτό δίνει ταχύτητα και έτσι μπορεί να ματσαριστεί κάπως η απουσία του Ρες.
Ο 32χρονος Αμερικανοιταλός ταλαιπωρείται από έναν τραυματισμό στο πόδι και μπαινοβγαίνει
στο ροτέησιον. Αυτή η απουσία έχει τσακίσει τον Μπάνκι μιας και  στον βετεράνο φόργουορντ σεντερ  η Μοντεπάσκι έχει βρεί το γρήγορο «5» με το πολύ καλό τρίποντο και την above the rim defense ώστε να υποστηρίξει την τρανζίσιον επίθεση που παίζει. Για τον Ρες (6ος χρόνος στη Μοντεπάσκι) έχουμε εκφραστεί με καλά λόγια στο Hoopfellas από προηγούμενες σεζόν, μιας και έχει ένα πολύ μεγάλο προσόν για έναν ρολίστα με σχετικά μικρή συμμετοχή (τέτοιος ήταν στη μεγάλη ομάδα  του Πιανιτζιάνι). Βγαίνει από τον πάγκο πάντα έτοιμος να προσφέρει. Η ιδιοσυγκρασία του παίκτη σε συνδυασμό με την εμπειρία του τον έχουν ωθήσει φέτος να κάνει το step up όντας ένας από τους clutch performers του Μπάνκι. Και αυτός είναι αμφίβολος για αύριο..
-Η Μοντεπάσκι θα μπεί αύριο στην Παλαέστρα –όπως πάντα- να σουτάρει 28-30 τρίποντα. Αυτό είναι δεδομένο. Είναι φτιαγμένη για αυτό και το κάνει με μεγάλη επιτυχία συνήθως. Διαθέτει μια εξαιρετικά δουλεμένη κυκλοφορία της μπάλας και πολλούς σουτέρ σε όλες τις θέσεις οι οποίοι οπλίζουν άμεσα και πυροβολούν με πολύ μεγάλη αυτοπεποίθηση ωθούμενοι από τις φωνές του προπονητή τους. Μιλάμε όμως και για την καλύτερη shooting team αυτή τη στιγμή στο ευρωπαϊκό μπάσκετ με ποσοστό στο τρίποντο που αγγίζει το 41% (και η ΤΣΣΚΑ έχει παρόμοιο με πολύ λιγότερα όμως σουτ). Εκμεταλλεύονται το παραμικρό ρήγμα για να δημιουργήσουν καταστάσεις και «καθαρές» ματιές, παίρνουν πολύ γρήγορα θέσεις στο τρανζίσιον και είναι έτοιμοι να στάξουν δηλητήριο από μακριά. Ο μόνος παίκτης, εκτός του Εζέ φυσικά (και αυτός έχει θέμα με τη μέση του) με τον οποίον μπορεί να τζογάρει η άμυνα του Ολυμπιακού είναι ο Σανικίτζε. Και για εμένα θα πρέπει να το κάνει, προσέχοντας (με τον Χάινς) το δυνατό του ντράιβ και τις κατά μέτωπο επιθέσεις. Πάνω από όλα όμως , θα πρέπει να κρατήσει τον Γεωργιανό μακριά από το ριμπάουντ.. Κλείνοντας το κεφάλαιο «τρίποντο» στην τακτική του Μπανκι, τολμώ να πω (και με βάση αυτό που μου βγάζει το ματσάπ των δύο ομάδων) ότι οι Ιταλοί δύσκολα θα μπορέσουν να φύγουν όρθιοι αύριο το βράδυ εάν δε «γράψουν» 13-15 τρίποντα στα 30 (κ κάτι..) σουτ που θα επιχειρήσουν..
-Η τακτική του Ολυμπιακού στο επιθετικό κομμάτι θα πρέπει να έχει στόχο το «ζωγραφιστό». Η Μοντεπάσκι παρουσιάζει μεγάλη αδυναμία να αμυνθεί εκεί εξασφαλίζοντας πολλά καλά συμβόλαια για τη νέα σεζόν, σε average ψηλούς που αντιμετώπιζε φέτος (1.01 η απόδοση για ΜVP της εκάστοτε αγωνιστικής για τον ψηλό που καλούταν να αντιμετωπίσουν οι Ιταλοί..). Χάινς και Πάουελ (και Σερμαντίνι..) μπορούν υπό προϋποθέσεις να κάνουν καλοκαιρινή τη ρακέτα των γηπεδούχων, ειδικά από τη στιγμή που θα βγεί ο Εζέ, (ο Μπάνκι βάζει τον Όρτνερ τώρα που λείπει ο Ρες..) ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Λο που πέρυσι με τις βόλτες του στο βαμμένο και το ποστ παιχνίδι του είχε κάνει τεράστια ζημιά στους πρωταθλητές Ιταλίας. Η Ρόμα προχθές έκανε πάρτι με τον Λαβάλ και το athletisicm του Ντατόμε..
-Για τον Μπράουν δε χρειάζεται να πούμε πολλές κουβέντες. Καταλαβαίνετε ότι κύριο μέλημα της ερυθρόλευκης άμυνας θα είναι να τον κάνει να νιώσει άβολα, βγάζοντας τον εκτός ρυθμού βάζοντας τον να σουτάρει με χέρι μπροστά στο πρόσωπό του συνέχεια και ξεκαθαρίζοντας του από την αρχή ότι θα πρέπει να σκεφτεί το να πατήσει ρακέτα. Αντίθετα θα σταθώ στον Τζάνινγκ, ο οποίος είναι επίσης περίπτωση παίκτη που παίζει καλύτερα από ότι δείχνουν τα νούμερα της στατιστικής. Τα dribbling abilities του είναι εντυπωσιακά και μπορούν να εκθέσουν τον  κ α θ έ να ενώ ο καρπός του είναι εξαιρετικός. Εδώ πρέπει να του δώσεις επιλογή να πάει προς τα μέσα. Αν ζεσταθεί από έξω, έχει πρόβλημα. Ειδικά στο τρανζίσιον είναι θεριστής.. Χρηματιστήριο είναι ο Ράζιτς, ο οποίος έχει ανέβει θέση στο ροτέησιον  ελλείψει Χάκετ. Με τη Φενέρ ήταν καυτός, με τη Ρόμα παγάκι. Λογικά θα αναλάβει το κουμάντο, στις ανάσες του Μπράουν. Η Σιένα στα αυτά τα λεπτά παίζει πιο ορθολογικά, γυρίζει περισσότερο τη μπάλα αλλά χάνει σε δημιουργία αισθητά.  
-Ο Μπάνκι θα δοκιμάσει πιστεύω συνδυασμένες άμυνες και εναλλαγές γενικότερα στο αμυντικό κομμάτι. Ειδικά χωρίς τον Χάκετ, ο μόνος παίκτης που μπορεί να πάει πραγματικά πάνω στον Σπανούλη είναι ο Μος (έχω πεί, το καλύτερο κατά τη γνώμη μου, αμυντικό «3» στη διοργάνωση) αλλά γρήγορα φθορά του πρώην παίκτη του Ιντιάνα Στέητ, μπορεί να προκαλέσει κατάρρευση σε όλο το οικοδόμημα. Θα δούμε σίγουρα ζώνη και μορφές πρες στα 3 και 4/4, τις οποίες χρησιμοποιούν οι Ιταλοί για ανοίξουν τον ρυθμό. Το βάθος τους δεν είναι μεγάλο και ενδεχόμενη επιμονή σε man to man για 38-40 λεπτά απέναντι σε μια ομάδα με τα κορμιά και την κράση του Ολυμπιακού, θα «πονέσει». Σίγουρα ο Ιταλός θα δοκιμάσει κάποιο-α τρικ για να πάρει το τιμόνι του αγώνα από την αρχή στα χέρια του και να «χαλάσει» το μυαλό του αντιπάλου, ο οποίος υπερέχει σαφώς στο μισό γήπεδο. Καθαρό μυαλό και ετοιμότητα θέλει η ελληνική ομάδα. Αναφέρομαι και στους παίκτες και στους προπονητές.. O Ολυμπιακός έχει τις δυνατότητες να πάει και να καθαρίσει εκεί μέσα ακόμα και χωρίς άγχος.

-Ας μη γελιόμαστε, το ματς είναι κομβικό, ιδιαίτερα για τους γηπεδούχους (ναι, αυτούς που έχουν ρεκόρ 7-3) γιατί με ήττα μπλέκουν καθώς είναι από κάτω σε ισοβαθμίες με Κίμκι-Μακάμπι, εάν φτάσουμε εκεί βέβαια (διόλου απίθανο..). Ο Ολυμπιακός έχει αυτές τις δύο ομάδες στο Φάληρο, αλλά ενδεχόμενη ήττα αύριο στην Τοσκάνη πιθανόν κοστίζει το πλεονέκτημα έδρας στην επόμενη φάση και δίνει «άλλο» χαρακτήρα στα ματς που ακολουθούν. To γήπεδο θα είναι γεμάτο και ο κόσμος θέλει πολύ τη νίκη, αφήνοντας στην άκρη τη γκρίνια για το προχθεσινό κάζο. Κάτι μου λέει λοιπόν ότι το αποτέλεσμα της Παλαέστρα θα «χαράξει πορεία» και για τις δύο ομάδες.  Ίδωμεν..
Υ.Γ: Ρε λέτε να βγάλει φτερά..?
Πηγή: Hoopfellas

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728