Σταθερές αξίες!


Η πρόοδος του μπάσκετ τα τελευταία χρόνια είναι τέτοια που πρέπει ένας προπονητής να ακολουθεί τις εξελίξεις με συνέπεια. Το scouting, τα συστήματα, οι αυτοματισμοί, οι συνεργασίες, η φυσική προετοιμασία των παικτών, ακόμα και η τεχνική και ψυχική αξιολόγηση τους, εξελίσσονται και μας δίνουν συνέχεια νέες ιδέες που ωθούν το άθλημα μπροστά.

Όλα τα παραπάνω τα διαπιστώνει κανείς αν κοιτάξει χρόνια πίσω και κάνει τις συγκρίσεις. Οι αλλαγές είναι ραγδαίες και το μπάσκετ επιβεβαιώνει ότι είναι ένα σπορ υψηλής ποιότητας και οξυδέρκειας.
Όμως πέρα από όλα αυτά τα οποία βελτιώνονται συνεχώς, υπάρχουν κάποιες ‘’σταθερές αξίες’’ οι οποίες είναι διαχρονικές και πάντα θα υπάρχουν, ανεξάρτητα από το επίπεδο, την εποχή, το φύλο ή την ικανότητα των εμπλεκομένων. Αξίες που τελικά καθορίζουν την προσωπικότητα και σφραγίζουν την καριέρα κάποιου, πέρα από το αν μπορεί να κάνει καλό pick n’ roll ή από το αν καταφέρνει να καρφώνει τη μπάλα εντυπωσιακά:

Η αγάπη για το μπάσκετ.
Αν δεν αγαπάς το μπάσκετ πραγματικά καλύτερα να μη χάνεις το χρόνο σου με αυτό. Γενικά πιστεύω οτι στη ζωή μας πρέπει να κάνουμε πράγματα που αγαπάμε για να είμαστε ευτυχισμένοι. Δυστυχώς η κοινωνία μας μας έχει κάνει να πιστέψουμε οτι όσα πιο πολλά βγάζεις τόσο πιο σημαντικός είσαι!  Έτσι συχνά αναγκαζόμαστε να εγκαταλείψουμε ασχολίες που αγαπάμε όπως το μπάσκετ, στο βωμό της υποτιθέμενης ''επιτυχίας''.  Τραγικό λάθος, με πολλές ψυχολογικές συνέπειες σε βάθος χρόνου.
Η νοοτροπία του νικητή.
Είναι σημαντικό στον αθλητισμό να θεωρείς τη νίκη αναπόσπαστο κομμάτι του εαυτού σου. Η νίκη είναι τρόπος ζωής και δεν διαπραγματεύεται ποτέ, αρκεί να την επιζητάς με ηθικό και καθαρό τρόπο. Αν είσαι νικητής, ακόμα και να χάσεις θα έχεις παλέψει και σίγουρα θα φύγεις από το γήπεδο με ψηλά το κεφάλι.
Η όρεξη για δουλειά.
Όταν είσαι εργατικός δεν υπάρχει περίπτωση να αποτύχεις. Ακόμα κι αν προς στιγμη δεν αποδίδεις, είναι θέμα χρόνου η δουλειά που εχεις κάνει να σε ανταμείψει και η επιτυχία θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια.
Η θετική σκέψη.
Αν έχεις μάθει να είσαι αρνητικός δεν θα ευχαριστιέσαι ποτέ τίποτα και το ταβάνι της εξέλιξής σου θα είναι πολύ χαμηλό. Αντίθετα αν όλα τα αντιμετωπίζεις θετικά θα είσαι πάντα έτοιμος να εισπράξεις τα οφέλη από ότι συμβαίνει γύρω σου και θα μπορείς να κερδίζεις πράγματα ακόμα και από τις αποτυχίες.
Καλός ακροατής.
Ποτέ δεν βγήκε χαμένος όποιος ήξερε να ακούει! Άκου λοιπόν τους πάντες. Ακόμα και αυτούς που δεν συμπαθείς. Από όλους έχεις να μάθεις πολλά αρκεί να μπορείς να ‘’φιλτράρεις’’  αυτά που θα ακούσεις και να κρατήσεις μόνο εκείνα που θα σε βοηθήσουν πραγματικά να εξελιχθείς.
Ήθος και τιμιότητα.
Ότι πιο σημαντικό για μια επιτυχημένη πορεία.  Άνθρωποι χωρίς ήθος όσο κι αν αρχικά πέτυχαν στο τέλος το πλήρωσαν με σκληρό τρόπο και συχνά έμειναν πολύ μόνοι…
Με το ήθος σου θα κερδίσεις τον σεβασμό των άλλων και θα ανοίξεις πόρτες που δεν θα μπορούσες ίσως να ανοίξεις μόνο με το ταλέντο σου.
Με την τιμιότητα σου θα κερδίσεις την εμπιστοσύνη των άλλων και θα είσαι πάντα πολύτιμος.
Και τα δύο αυτά στοιχεία συνθέτουν τον χαρακτήρα ενός σοβαρού ανθρώπου, ο οποίος πάντα θα είναι σημαντικός στο χώρο του ακόμα και αν κάποιες φορές υστερεί σε ικανότητες.

 Κλείνοντας θα προτείνω στους συναδέλφους που ασχολούνται με μικρές ηλικίες να αφιερώνουν αρκετό χρόνο δουλεύοντας  την ψυχολογια και την νοοτροπία των αθλητών τους. Σίγουρα όλα τα παιδιά δεν πρόκειται να παίξουν μπάσκετ, όμως όλα θα είναι αυριανοί οικογενειάρχες, επαγγελματίες, γονείς κτλ. Και το μπάσκετ, επειδή είναι η μικρογραφία
της ίδιας της ζωής, θα τα έχει προετοιμάσει για να πετύχουν!


Δεσποτάκης Μάριος
Basketball Coach

ΠΗΓΗ http://www.despotakis.gr

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728