<«SOSτε το παιδικό μπάσκετ» Αμυνα Ζώνης τροχοπέδη για την ανάπτυξη του αθλήματος..



Με τον παραπάνω χαρακτηριστικό τίτλο οι προπονητές της υποδομής του Αριστοτέλη Επανομής Αλέξανδρος Μπατμανίδης και Θεόδωρος Γιοβάννης μας απέστειλαν το παρακάτω κείμενο το οποίο με ευχαρίστηση δημοσιεύουμε καθώς συμφωνούμε απόλυτα με αυτά που αναφέρονται:

«Είναι γνωστό σε όλους εκείνους που ασχολούνται με το παιδικό ότι ποσοστό μεγαλύτερο από 90% των ομάδων που συμμετέχουν στα παιδικά πρωταθλήματα, χρησιμοποιούν την άμυνα ζώνης, σε όλη σχεδόν τη διάρκεια των αγώνων, εκμεταλλευόμενες με αυτό τον τρόπο την αδυναμία των παιδιών αυτής της ηλικίας να τη διασπάσουν.

Θεωρούμε ότι το γεγονός αυτό αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη του αθλήματος και την παραγωγή ταλέντων, γιατί πιστεύουμε ότι σε αυτή την ηλικία τα παιδιά πρέπει να διδαχθούν και να κατανοήσουν πρώτα τις βασικές αρχές του, και κυρίως την άμυνα "man-to-man", για τους παρακάτω λόγους.




1. Στην αμυντική τους λειτουργία θα πρέπει να διδαχθούν:
• Να παίζουν ατομική άμυνα και όχι να καλύπτουν χώρους.
• Να αντιμετωπίζουν τα "screen".
• Να αντιμετωπίζουν το "pick ’n’ roll".
• Να προσαρμόζονται προς την μπάλα και να δίνουν βοήθειες όταν χρειάζεται.
• Να κάνουν αλλαγές όταν χρειάζεται.


2. Στην επιθετική τους λειτουργία θα πρέπει να διδαχθούν:
• Να παίζουν ένας εναντίον ενός και όχι να βρίσκουν μπροστά τους καλυπτόμενους χώρους.
• Να ξεμαρκάρονται από τους αμυντικούς.
• Να δίνουν "screen".
• Να παίρνουν "screen" και να βγαίνουν από το "screen".
• Τέλος πρέπει να δίνεται η ευκαιρία στους ψηλούς να παίζουν ένας εναντίον ενός, γεγονός που δυστυχώς δεν συμβαίνει συχνά απέναντι σε άμυνα ζώνης.


Εκτός από τα παραπάνω υπάρχουν και άλλες λεπτομέρειες που πρέπει να διδαχθούν τα παιδιά σε αυτή την ηλικία, τις οποίες όμως δεν διδάσκονται γιατί οι περισσότεροι προπονητές καταφεύγουν στην εύκολη λύση και εφαρμόζουν την άμυνα ζώνης, έχοντας ως στόχο μόνο το αποτέλεσμα και όχι να μάθουν τα παιδιά να παίζουν σωστά το παιχνίδι που λέγεται παιδικό μπάσκετ. Θεωρούμε ότι οι ομάδες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο πιέζοντας τους προπονητές να εφαρμόζουν σε αυτή την ηλικία αποκλειστικά και μόνο την άμυνα "man-to-man".

Θέλουμε στο σημείο αυτό να συγχαρούμε τις ομάδες
ΜΑΣ Μαντουλίδη και ΑΚΘ Αστέρια, που επί χρόνια αναδεικνύουν το παιδικό μπάσκετ, ζητώντας παράλληλα συγνώμη από τις ομάδες που παίζουν συστηματικά άμυνα "man-to-man" και δεν τις γνωρίζουμε.
Παρακαλούμε όλους αυτούς που ασχολούνται και αγαπούν το παιδικό μπάσκετ να έχουν ως στόχο το καλύτερο για το μέλλον των παιδιών και ελπίζουμε οι αρμόδιοι φορείς να εξετάσουν το ενδεχόμενο απαγόρευσης της άμυνας ζώνης στα παιδικά πρωταθλήματα».

ΠΗΓΗ http://tsiotras.blogspot.gr/

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728