H διάσημη "Επίθεση Πρίνστον" που καταστρέφει τους Λέικερς

ΠΗΓΗ http://basketplus.gr
Στον τίτλο θα έπρεπε να προσθέσουμε και το "μέχρι στιγμής". Γιατί οι Λέικερς μπορεί τώρα να χάνουν, αλλά για κάποιους είναι θέμα χρόνου να ξεσπάσουν, ή τέλος πάντων, να βρουν έναν ρυθμό έχοντας τέτοια πεντάδα. Μέχρι στιγμής δεν το κάνουν και για αρκετούς αναλυτές η "επίθεση Πρίνστον" είναι η αιτία.

Ο Μάικ Μπράουν τη χρησιμοποίησε στους Κλίβελαντ Καβαλίερς αλλά εκεί είχε έναν φουριόζο Λεμπρόν. Εδώ κινδυνεύει να "φάει το κεφάλι του", πιέζοντας τους σταρς να αλλάζουν πάσες και να είναι υπομονετικοί στην επίθεση μέχρι να βρεθεί το ανοικτό σουτ ή η πάσα πίσω απ' την "πλάτη" της άμυνας.

Η "τριγωνική επίθεση"
Τι είναι όμως η "επίθεση Πρίνστον", όπως λέγεται; Μέχρι τώρα ο πολύς κόσμος ήξερε την "τριγωνική επίθεση" που εφηύρε ο Σαμ Μπάρι του Σάουθερν Καλιφόρνια και τελειοποίησε ο παίκτης του και μετέπειτα βοηθός προπονητή, Τεξ Ουίντερ. Οπότε ας ξεκινήσουμε από εκεί. Ο Ουίντερ έχοντας τον Φιλ Τζάκσον να φτιάχνει τέλειες "χημείες" στις ομάδες, τελειοποίησε την επίθεση αυτή που στόχο είχε να ξεμπλοκάρει τον Μάικλ Τζόρνταν απ' τη σκληρή άμυνα των άλλων ομάδων και δη των Ντιτρόιτ Πίστονς, τότε μεγάλων αντιπάλων των Μπουλς. Τι έκανε η τριγωνική επίθεση πολύ απλά;

Έβαζε τον έναν γκαρντ (Πάξον, Κερ ή Άρμοστρονγκ ή Χάρπερ), τον έναν φόργουορντ και τον σέντερ σε ένα τριγωνο στη μια γωνιά της επίθεσης και άφηνε στην κορυφή τον άλλον γκαρντ (Τζόρνταν) και τον άλλον φόργουορντ (Πίπεν) στην αδύνατη πλευρά. Έτσι υπήρχε χώρος για να δημιουργήσουν ότι ήθελαν στην αδύνατη πλευρά ή αλλιώς η μπάλα πήγαινε στον σέντερ. Έτσι ο Τζόρνταν απελευθερώθηκε και οι Μπουλς πήραν έξι πρωταθλήματα, ενώ ο Φιλ Τζάκσον και ο Γουίντερ μετά πήγαν στους Λέικερς, όπου πήραν άλλα... πέντε! Με σταρ εκεί τον Σακίλ Ο' Νιλ και τον Κόμπι Μπράιαντ, και μετά στη θέση του Σακίλ, τον Παού Γκασόλ!

Η επίθεση Πρίνστον, της... υπόμονής
Η επίθεση Πρίνστον είχε άλλο χαρακτηριστικό. Την υπομονή στην κυκλοφορία της μπάλας και την απουσία θέσεων για τους παίκτες. Δεν υπάρχει πάουερ φόργουορντ (βλ. Γκασόλ), δεν υπάρχει "3" (Πις), "2" (Κόμπι) ή ακόμη και "1" (Νας). Όλοι, σύμφωνα με τη θεωρία της επίθεσης, θα πρέπει να είναι καλοί στο χειρισμό της μπάλας, στην πάσα και στο σουτ. Τουλάχιστον πάνω του μετρίου! Οι Λέικερς το έχουν αυτό.

Επίσης οι αρχές της επίθεσης εστιάζονται και στην παρουσία ενός δυνατού σέντερ που θα μπορεί να πασάρει στις αδύνατες πλευρές και στα "κοψίματα" των συμπαικτών του. Πήραν τον Χάουαρντ, που όμως δεν ξέρει να πασάρει και τόσο... καλά! Είναι όμως βράχος σε όλα τα άλλα... Άσχετα αν του κάνουν φόλοου καρφώματα όλοι οι αντίπαλοι σέντερ (βλ. Ντεάντρε Τζόρνταν με τους Κλίπερς)...





Στην επίθεση "Πρίνστον" όλοι οι παίκτες πρέπει να κινούνται συνέχεια και να πασάρουν διαρκώς τη μπάλα αναζητώντας το κενό στην αντίπαλη άμυνα, ή το "μις-ματς" ώστε να γίνει εύκολο σουτ ή μπάσιμο. Για να γίνει αυτό χρειάζεται υπομονή, παιχνίδι "τσούκου-τσούκου" δηλαδή, και οι Λέικερς με τον Κόμπι που σουτάρει μόλις πάρει τη μπάλα, και τους άλλους να θεωρούν τους εαυτούς τους επίσης σταρ άρα να κάνουν το ίδιο, δεν μπορούν να το κάνουν εύκολα αυτά. Στόχος της "επίθεσης Πρίνστον" είναι να "ρίξει" το ρυθμό του αγώνα, και αυτό γίνεται συνήθως σε ομάδες με μεγαλύτερα αθλητικά προσόντα. Βλέπε Οκλαχόμα Σίτι, δηλαδή, που οι Λέικερς θεωρούν - κι όχι άδικα - ως τους μεγάλους αντιπάλους για να πάρουν τη Δύση.



Εδώ είναι το πρόβλημα που καλείται να λύσει ο Μπράουν και δε φαίνεται να είναι εύκολο μέχρι στιγμής. Καλείται να βάλει σε καλούπια τον Κόμπι και τον Χάουαρντ, αλλά και τον Νας (που ήταν κακός στους πρώτους αγώνες, είναι και κάποιας ηλικίας μην το ξεχνάμε, του κλέβαν τις μπάλες εύκολα οι αντίπαλοι γκαρντ), και φυσικά όποιος τολμά να κάνει κάτι τέτοιο με τέτοιες "ντίβες" συνήθως την πληρώνει ο ίδιος...

Γιατί "Πρίνστον";
Το Πρίνστον θεωρείται ένα απ' τα κορυφαία Αμερικανικά πανεπιστήμια, αλλά μάλλον όχι για το πρόγραμμα μπάσκετ του. Τώρα, γιατί ένα τέτοιο κολέγιο είναι πρωτοπόρο και στα... προγράμματα εκμάθησης μπάσκετ ενώ αγωνιστικά δεν πολυπείθει, είναι μια ερώτηση που θα βρει την απάντηση της στη δεκαετία του... '30! Τότε ο προπονητής της ομάδας μπάσκετ, Φράνκλιν "Τσάπι" Σαπόν που βρήκε αυτή τη μέθοδο για να νικά ομάδες με καλύτερους αθλητικά παίκτες. Την τελειοποίησε πολλά χρόνια μετά ο Πιτ Κάριλ(foto), πάλι στο Πρίνστον (30 χρόνια στον πάγκο, απ' το 1967 ως το 1997!).



Ως αποτέλεσμα ήταν το Πρίνστον να είναι 19 χρόνια πρώτο στο σκοράρισμα, ακόμη και τις χρονιές 1989-2000 σερί! Την επίθεση Πρίνστον χρησιμοποίησαν μετά και οι Ρικ Έινταλμαν στους Ρόκετς, το 2007, και ο Άλβιν Τζέντρι στους τωρινούς Φίνιξ Σανς. Ο Κάριλ είχε ρεκόρ 514 νίκες και 261 ήττες στο NCAA και το Πρίνστον πήρε 11 τίτλους στην περιφέρεια του, όχι όμως κάποιον εθνικό τίτλο. Μόλις αποσύρθηκε, πήγε βοηθός του Ρικ Έινταλμαν στους Σακραμέντο Κινγκς που κυνήγησαν, τότε, τον τίτλο!

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΑ ΟΠΟΥ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΚΑΡΙΛ ΕΞΗΓΕΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΡΙΝΣΤΟΝ






Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728