Πρεστιζ ...


Ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς "έπιασε" Ζάγκρεμπ και το Hoopfellas ρίχνει μια ματιά στο νέο του «πρότζεκτ», την Τσεντεβίτα  (αντίπαλο του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα) η οποία αποτελεί μια από τις νέες και ανερχόμενες δυνάμεις του Ευρωπαϊκού μπάσκετ..



 Κάθε δουλειά και νέα προσπάθεια του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς έχει ενδιαφέρον, παρότι η καριέρα του γνωρίζει μια πτώση τα τελευταία χρόνια. Μη ξεχνάμε χαρακτηρίστηκε ως  ένας από τους μεγάλους αιρετικούς του Ευρωπαϊκού μπάσκετ όμως οι τίτλοι του τον κατατάσσουν αυτόματα και στους πιο επιτυχημένους. Η νέα δουλειά του 60χρονου Σέρβου κόουτς  βρίσκεται στο Ζάγκρεμπ. Γνωστός μ πον βιβέρ ο Μπόζα αποφάσισε να στραφεί στην Ανατολική Ευρώπη τον τελευταίο καιρό  και μετά από από τη περιπέτεια με τη Λοκομοτιβ Κούμπαν στο Κράσνονταρ (θεωρείται η Νο1 business city στη Ρωσία και αποτελεί το οικονομικό κέντρο του Δυτικού κομματιού της χώρας) τα μάζεψε για το Ζάγκρεμπ, μια πόλη η οποία άλλωστε θυμίζει έντονα Δυτική πρωτεύουσα σε αρκετά σημεία της και βρίσκεται πολύ κοντά στην Κεντρική Ευρώπη.  Εκεί βρήκε την Τσεντεβίτα, μια ανερχόμενη δύναμη του Ευρωπαϊκού μπάσκετ, η οποία κάθε χρόνο κοιτάζει πιο ψηλά. Ο Μπόζα αναλαμβάνει ένα κλαμπ το οποίο το 2011 έφτασε στο φάιναλ φορ του Eurocup, παίζει δύο σερί χρόνια τελικούς Κροατίας ενώ πέρυσι έφτασε μέχρι τον τελικό της Αδριατικής.  Χρήμα υπάρχει μιας και το αφεντικό της ομάδας, Μλάντεν Βέμπερ, είναι αντιπρόεδρος της Ατλάντικ Γκρούπα (μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παρασκευής και διανομής αθλητικών σκευασμάτων/συμπληρωμάτων διατροφής σε όλη την Ευρώπη) η οποία αποτελεί και το βασικό χορηγό του κλάμπ. Απλά χρειαζόταν «κάτι» παραπάνω για  να ξεκινήσει η ομάδα να κατακτά τίτλους.. 
 Έτσι ήρθε ο Μπόζα στην πόλη.. Καλώς ή κακώς, η ιστορία θα δείξει. Έχοντας περίπου 7εκ. ευρώ να διαχειριστεί, ο Σέρβος ξήλωσε σχεδόν όλη την περυσινή ομάδα και έφτιαξε ένα καινούργιο σύνολο το οποίο θα μπορεί να αποδώσει στο δικό του μπάσκετ. Η καινούργια Τσεντεβίτα του Μάλκοβιτς είναι  μια οργανωμένη ο μάδα σε όλα τα επίπεδα και όποιος την
υποτιμήσει θα το πληρώσει ακριβά..
 Με το που πέφτει το μάτι στο ρόστερ παρατηρείς ότι οι Κροάτες διαθέτουν βάθος και παίκτες που ξέρουν καλά τα βασικά του μπάσκετ. Ο Μπόζα έχτισε μια ομάδα η οποία κατ’αρχήν θα προσπαθεί να παίζει από τους 75 πόντιους και κάτω στη φετινή Ευρωλίγκα, βασιζόμενη πολύ στην άμυνα και το ριμπάουντ, χωρίς όμως να φείδεται παικτών σκόρερ. Χάνοντας τον Ντράπερ, έναν εξαιρετικό πόιντ γκαρντ για τον οποίο θα μιλήσουμε αρκετά φέτος, η Τσεντεβίτα στράφηκε στον μικρόσωμο αλλά και γνωστό Μαρκίς  Γκριν της Αβελίνο. Ο Αμερικανός για αρκετό διάστημα τη σεζόν που μας πέρασε αποτέλεσε μαζί με τον Τακουάν Ντίν το πιο καυτό backcourt στα εθνικά πρωταθλήματα ανά την Ευρώπη, τελειώνοντας 1ος πασέρ και 2ος στα κλεψίματα στη SerieA. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό δημιουργό ο οποίος αποδίδει κυρίως σε καταστάσεις τρανζίσιον αλλά τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μεγάλη βελτίωση στη σετ επίθεση. Αυτός θα κρατήσει τα γκέμια της ομάδας, μασζί με το τελευταλιο απόκτημα της ομάδος και προσωπική επιλογή του Μάλκοβιτς (βγάζει μάτι άλλωστε) Κέρτις Στίνσον.
  Ο πρώην γκαρντ του Κολοσσού και του Άρη μεσουράνησε για αρκετό καιρό στη D-League (2010,2011) αποτελώντας ένα κράμα Τσόνσι Μπίλαπς/Τζέησοιν Κιντ για τη λίγκα φτάνοντας το 2011 στο πρωτάθλημα και το MVP με εκπληκτικά νούμερα. Για τον Μάλκοβιτς φαντάζει ο ιδανικός γκαρντ για την περιφέρεια. Μας έχει συνηθίσει άλλωστε πολλές φορές στο παρελθόν σε σκληροτράχηλα γκαρντ-πίτμπουλ του backcourt και ο δυναμικός Στίνσον με την έφεση στο ριμπάουντ και το physical attitude μπορεί να αποτελέσει την πανοπλία της περιφέρειας του. Ο Μπρέησι Ράιτ είναι 3ος Αμερικανός της Τσεντεβίτα στη δεύτερη παρουσία του στην ομάδα. Εξαιρετικός midrange shooter με εκτέλεση που θα ζήλευαν μύστες  του είδους, μεγάλο wingspan που του επιτρέπει να παίζει παντού στην περιφέρεια αλλά και έλλειψη προσωπικότητας ο Ράιτ  θα αποτελέσει βασικό όπλο στη σετ επίθεση του Μάλκοβιτς, ο οποίος κράτησε τον παίκτη σημαία του συλλόγου, Μαρίνο Μπάντζαριτς (34 ετών, αλλά σκοράρει όπως τον θυμάστε στην Μενόρκα..) και τον γκαρντ Μάρκο Καρ.
 Φυσικά δε μπορούσε να λείψει από το νέο πρότζεκτ και ο αγαπημένος του εκλέκτορα, Μίκαελ Ζελαμπάλ, ο δικός του defensive stopper ο οποίος θα έχει πολύ δουλειά στο «3» με τον τραυματισμό του Μάρκο Τόμας (ανακοινώθηκε ότι θα είναι σε θέση να προπονηθεί σε φούλ ρυθμό σε 6-8 εβδομάδες).  Στη φρόντκορτ  ξεχωρίζει κανείς μεγάλα κορμιά με τον Μάλκοβιτς να υπογράφει τον Λούκσα Αντριτς από τη Γαλατά τον οποίο μάλιστα προορίζει –όπως δείχνουν τα πρώτα φιλικά- για βασικό στο «4» δίπλα από τη μεγάλη ελπίδα της ομάδας,  Μίρο Μπίλαν. Ο 23χρονος 2.13μ Κροάτης  έκλεψε τις εντυπώσεις πέρυσι και φέτος θα αποτελέσει τη κολώνα της ομάδας στο «5» ως στάρτερ με τον νεοαποκτηθέντα πρώην Σπάρταν και παιδί το Τομ Άιζο (στη σπουδαία ομάδα των Λούκας, Μόργκαν) Γκόραν Σάτον να τον συμπληρώνει, αναλαμβάνοντας τη βρώμικη δουλειά. Στα φόργουορντ ο Μάλκοβιτς έφερε από το Μπάμπεργκ τον Πρέντραγκ Σούπουτ, ο οποίος επίσης έρχεται από εξαιρετική χρονιά ενώ υπέγραψε με 4ετες τον 21χρονο Λούκα Μπάμπιτς (2.01μ. F/C) που εντυπωσίασε πέρυσι στο Σπλιτ με την ΚΚ. Ρόστερ ισορροπημένο με Αμερικανική firepower  στη περιφέρεια και ψηλά παιδιά όπου μπορούν να σκοράρουν από το ποστ, στη γραμμή των ψηλών.
  Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει τώρα το προπονητικό τιμ των Κροατών είναι οι αρκετοί τραυματισμοί που αντιμετωπίζει η ομάδα. Άντριτς, Μπάμπιτς, Τόμας, Ράιτ και ο Στίνσον που ανακοινώθηκε προχτές ήταν εκτός στη σειρά των παιχνιδιών προετοιμασίας με ρωσικές ομάδες στο παραθαλάσσιο Πόρετς, όπου ήταν σαφής ο αμυντικός προσανατολισμός των Κροατών στο αγωνιστικό τους στυλ, κουράζοντας τον αντίπαλο με τη συνεχή επαφή στα μετόπισθεν και φορτώνοντας μπάλες στον Μπίλαν στην επίθεση. 
 Στην ουσία η Τσεντεβίτα τώρα θα μαζευτεί σαν σύνολο για να ξεκινήσει να δουλεύει με –σχεδόν- όλους τους παίκτες. Το θετικό είναι ότι μυρίζει υγεία και υπάρχει ένας αέρας αισιοδοξίας στο κλάμπ. Δεν είναι τυχαίο ότι παρά το πολύ δύσκολο γκρούπ στο οποίο θα πρέπει να επιβιώσουν στην Ευρωλίγκα (Ολυμπιακός, Κάχα, Μιλάνο,  Εφές, Ζαλγκίρις) οι φίλαθλοί της ψηφίζουν ότι η ομάδα τους θα κάνει την έκπληξη και θα περάσει στην επόμενη φάση. Πιθανόν να χρειαστούν πολλά μαγικά από τον Μάλκοβιτς.. O Mπόζα δεν είναι διαγωνιζόμενος "μάγος" που να συναγωνίζεται τα κόλπα κάποιου διπλανού ούτε "τσαρλατάνος"ή προφήτης (ή μήπως είναι..?) αλλά τελικά αληθεύει ότι "η εντύπωση" είναι αυτό που μένει..

Post Top Ad

ad728

Post Bottom Ad

ad728